Weekendtips: kijken naar de beloftes van 2020

Het Parool

Goddelijk feestje

Dit weekend wordt in het Allard Pierson museum de god van het feest gevierd met, hoe kan het ook anders, een groot feest. Wie dit weekend de tentoonstelling over partygod Bes bezoekt kan gratis het kinderfeestje meepakken. De kinderen kunnen dansen op hun favoriete liedjes, meedoen aan een potje megatwister of zich laten schminken als de feestgod.
Vrijdag 3 januari, 15.00-17.00 uur, gratis
Allard Pierson, Oude Turfmarkt 127

Bes, de god van het feest Beeld Allard Pierson
Bes, de god van het feestBeeld Allard Pierson

De geur van napalm

Apocalypse Now wordt gezien als dé oorlogsfilm van de vorige eeuw. Zoals regisseur Francis Ford Coppola zelf over zijn film zei: “Dit is geen film over Vietnam. Deze film ís Vietnam.” De oorspronkelijke versie duurt 153 minuten (te kort, aldus Coppola), de tweede uitgebrachte versie 202 minuten (te lang).
De final cut die nu te zien is duurt 182 minuten en is heeft verbeterde beeldkwaliteit. De onlangs uitgebrachte final cut is dit weekend te zien in Rialto. Perfect om het nieuwe jaar te beginnen met bezinning.
Zaterdag 4 januari, 15.00 uur, €13,50
Rialto, Ceintuurbaan 338

Anything groovy

Afgelopen zomer stonden dj Melle Jutte en hiphopartiest Pete Philly op het podium van de Kopstootbar en lieten het nummer Suasu horen, een mix van afrobeats en house. Rondom het hitje werd Suasu als feestje bedacht. Het motto van het feestje is ‘anything groovy’: een avond gevuld met disco-tunes en funky beats. De eerste officiële editie is eigenlijk pas 7 februari. Dit weekend is er vast een gratis voorproefje.
Vrijdag 3 januari, 21.00-03.00 uur, gratis
Huis van Iemand Anders, Van Woustraat 2Hs

Voetjes van de vloer

Geboren danstalenten die dromen van spotlights kunnen deze zaterdag hun kans grijpen tijdens talentenjacht Bijlmer Battle. Je kunt zelf deelnemen óf kunt het spektakel bijwonen om te zien hoe lokaal talent danst. Een breed scala aan stijlen komt voorbij, van hiphop en breakdance tot modern en experimenteel.
Zaterdag 4 januari, 11.00-19.30 uur, €6
Bijlmer Sportcentrum, Anton de Komplein 157

Danstalenten die dromen van spotlights kunnen hun kans grijpen tijdens talentenjacht Bijlmer Battle Beeld Sjoerd Antoon Mulder
Danstalenten die dromen van spotlights kunnen hun kans grijpen tijdens talentenjacht Bijlmer BattleBeeld Sjoerd Antoon Mulder

Beloftes van 2020

In het eerste weekend van dit jaar is er de Nieuwjaarsshow in de Melkweg. Tijdens die avond worden door het poppodium ‘de beloftes van 2020’ voorgesteld. De Alkmaarse folkzangeres Sanne Weldring trapt af met haar melancholische melodieën, het kersverse duo Sterre Nacca & CRZE maakt elektronische hiphop met poëtische teksten en Ben Forte (winnaar van de Amsterdamse Popprijs 2019) sluit af met aanstekelijke Nederpop.
Zaterdag 4 januari, vanaf 19.30 uur, gratis
De Melkweg, Lijnbaansgracht 234a

Ben Forte tijdens de Amsterdamse Popprijs Beeld Richard Tas
Ben Forte tijdens de Amsterdamse PopprijsBeeld Richard Tas

Winterproefjes en bliksemschichten

Hebben de kinderen een kleine vakantiekater en moeten ze spelenderwijs weer geënthousiasmeerd worden voor leren? Voor een leerzaam uitstapje in het laatste weekend van de kerstvakantie kun je terecht bij NEMO. Tijdens de gehele kerstvakantie verzorgt het wetenschapsmuseum verschillende activiteiten voor kinderen. Ze kunnen naar hartenlust raketten bouwen, proefjes doen met strooizout - wat doet dat nou eigenlijk met ijs? - en bliksemschichten rond zien vliegen.
Tot en met zondag 5 januari, 10.00-17.30 uur, €17,50
NEMO, Oosterdok 2

In Nemo kun je in de kerstvakantie speciale winterproefjes doen Beeld DigiDaan
In Nemo kun je in de kerstvakantie speciale winterproefjes doenBeeld DigiDaan

Ken je klassiekers

Museum van Loon, het voormalig huis van Willem van Loon, mede-oprichter van de VOC, laat de geschiedenis zien van een rijke regentenfamilie. Sinds dit najaar wordt ook de betrokkenheid van de familie met de West-Indische Compagnie en Suriname belicht in de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten (t/m 13 januari).
In het teken hiervan organiseert het museum dit weekend een concert met Surinaamse klassieke muziek. Singer-songwriter Shari Louise brengt de muziek van componist Nelly Dahlberg weer tot leven en gelauwerd violist Yannick Hiwat speelt klassieke klanken van Suriname.
Zondag 5 januari, 13.45-15.15 uur en 15.45-17.15 uur, €18,50
Museum van Loon, Keizersgracht 672

Violist Yannick Hiwat Beeld Museum Van Loon
Violist Yannick HiwatBeeld Museum Van Loon

Terug in de tijd

De jaren tachtigfan kan dit weekend z’n hart ophalen in Paradiso. Heel Paradiso gaat terug in de tijd. In de grote zaal hoor je hitjes van onder andere Depeche Mode, David Bowie, The Clash, en Madonna. In de kelder wordt new wave gedraaid.
Zaterdag 4 januari, 22.00-05.00 uur, €10,50
Paradiso, Weteringschans 6-8

Dit weekend kan de 80s fan z'n hart ophalen in Paradiso Beeld Paradiso
Dit weekend kan de 80s fan z'n hart ophalen in ParadisoBeeld Paradiso

Jazzy voorproefje

Jazzliefhebbers zullen 21 maart al in hun kalender hebben omcirkeld: dan vindt het jaarlijkse Jazzfest Amsterdam plaats. Voor hen die niet kunnen wachten, is er dit weekend al een voorproefje in het Bimhuis. Op dit ‘Minifest’ bundelen Mexicaanse zanger/bassist Fuensanta Méndez en de Roemeense klarinettist Alex Simu voor het eerst hun krachten. Verder presenteren pianist Martin Fondse, percussionist Modar Salama en drummer Felix Schlarmann hun nieuwe band Adamas Circus.
Zaterdag 4 januari, 20.30-23.00 uur, vanaf €18,00
Bimhuis, Piet Heinkade 3

Dit weekend is er alvast een voorproefje van het Jazzfest Beeld George Shahda
Dit weekend is er alvast een voorproefje van het JazzfestBeeld George Shahda

Mystieke portretten

De Melkweg brengt een ode aan haar diverse publiek met een expositie van fotografiestudio Atelier Jùnn. Fotografen van de studio fotografeerden in opdracht van de Melkweg verschillende bezoekers van shows, exposities en clubnachten. Hiervoor gebruikten ze een zogenoemde natte plaat fotografietechniek. Blootstelling van de plaat aan licht resulteert in een afdruk. Dat creëert vervolgens donkere, mystieke portretten. De foto’s zijn te bewonderen in Milk, het café van de Melkweg.
Tot en met 9 januari, 11.00-23.00 uur, gratis
MILK, Marnixstraat 409

Meer over