Weekendtips

Weekendtips: de Roze Filmdagen en concert van de broertjes Jussen online

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast elf evenementen. Volg online het filmfestival Roze Filmdagen of bezoek de glaskunstexpo in de Sint Antoniesbreestraat.

Ella Santhagens en Anna Livia de Kort
Oh Oh Den Haag in De Balie Beeld geen credits
Oh Oh Den Haag in De BalieBeeld geen credits

Na de verkiezingen

Online discussieavond

Wie is de grote winnaar van de verkiezingen? Wat voor invloed heeft dit op de Nederlandse politiek? Twee dagen na de landelijke verkiezingen worden deze en andere vragen uitgebreid ­besproken in De Balie tijdens Oh Oh Den Haag: De nabeschouwing. Politicologen Uri Rosenthal en Tom van der Meer spreken met parlementair verslaggever Irene de Kruif van Nieuwsuur over de politieke toekomst van Nederland. Daarnaast presenteert politiek historicus Eveline van Rijswijk de meest opvallende politieke gebeurtenissen van de afgelopen maand.

Vrijdag, 20.00 uur, gratis, debalie.nl

Radio Melkweg Beeld -
Radio MelkwegBeeld -

Radio Melkweg

Livestream

Kunstenares BEA1991, bekend van haar bedroom-pop en fotografie, en artiest Karel, die je kunt kennen van zijn elektronische beats en synthpop, verzorgen vrijdag Radio Melkweg. Welke nummers zij zullen draaien is nog onbekend, maar ga uit van leftfield-pop van Karel en uptempo dansmuziek van BEA1991. De Melkweg geeft met Radio Melkweg opkomende talenten een podium. Eerdere shows waren in handen van onder anderen technobaron Dave Clarke en Encore-resident Waxfiend.

Vrijdag, 17.00 uur, gratis, melkweg.nl

Het Zaans Museum organiseert een thuisworkshop. Beeld geen credits
Het Zaans Museum organiseert een thuisworkshop.Beeld geen credits

Zaans huisje maken

Knutselworkshop

Met de nieuwste online thuisworkshop van het Zaans Museum leer je, nog net voordat de lente begint, hoe je een miniatuur Zaans winterhuisje van papier maakt. Download het knipvel met huisonderdelen, pak je potloden, stiften en lijm erbij, speel het instructiefilmpje af en het knutselen kan beginnen. Op de site staan uitknipbare huisaccessoires, zoals stoeltjes en kistjes. De workshop is voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar, eventueel met hulp van hun ouders.

Gratis, zaansmuseum.nl

Glaskunst

Vitrine-expositie

In de vorm van een vitrine-expositie toont glaskunstenaar Carl van Hees dertig kunstwerken: abstracte, kleurrijke maskers van poeder- en granulaatglas. De ontwerpen zijn geïnspireerd op Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse tradities met aspecten van het modernisme, fauvisme en kubisme. Op kunstencultuurcentrum.nl is een boekje te koop met alle werken uit de expo. Ook is er een video te zien van het maakproces van de glasmaskers.

T/m 15 juni, gratis, Sint Antoniesbreestraat

Oedipus. Beeld Jan Versweyveld
Oedipus.Beeld Jan Versweyveld

Oedipus

Online theatervoorstelling

Als onderdeel van ITALive komt het theater met Oedipus. De voorstelling, naar het verhaal van dichter Sophocles, gaat over een man die zonder het te weten zijn vader doodt en zijn moeder huwt. Het is een moderne versie van het verhaal, waarin Oedipus een politicus is die tijdens de verkiezingstijd achter het geheim komt. De regie is in handen van de Britse regisseur Robert Icke. Onder anderen Hans Kesting en Marieke Heebink vertolken de rollen.

Zondag, 20.00 uur, €12,50, ita.nl

Roze Filmdagen. Beeld Piek
Roze Filmdagen.Beeld Piek

Roze Filmdagen

Online filmfestival

Voor de 24ste keer zijn er de Roze Filmdagen. Het programma van het lhbtq-filmfestival is dit jaar volledig online. Vrijdag staan onder meer de films Kiss Me Before It Blows Up en Valentina op het programma. Dating Amber is de slotfilm en gaat over twee vrienden die besluiten om een nep­relatie aan te gaan. Op zaterdag en zondag zijn er talkshows met filmmakers en acteurs. Zo komt het thema lhbtq-representatie in film en op tv aan bod, met onder anderen actrice Ayla Çekin Satijn en regisseur Flip Zonne Zuijderland.

T/m zondag, verschillende tijden, €8,50 per voorstelling, rozefilmdagen.nl

Arthur en Lucas Jussen. Beeld geen credits
Arthur en Lucas Jussen.Beeld geen credits

De broers Jussen

Livestream pianoconcert

Broers Lucas en Arthur Jussen geven donderdag een pianoconcert vanuit de Grote Zaal van het Concertgebouw. Ze lanceren hun nieuwe album The Rus­sian Album met werken van Russische pianisten en componisten als Rachmaninoff en Sjostakovitsj. Met het concert treden de broers in de voetsporen van deze Russische muzikanten; zij traden ook op in de Grote Zaal van het Concertgebouw, begin 1900. De stream is na afloop nog een week te zien.

Donderdag, 20.30 uur, €12.50, concertgebouw.nl

Nationale Opera Seven Deadly Sins Rehearsal. Beeld geen credit
Nationale Opera Seven Deadly Sins Rehearsal.Beeld geen credit

De zeven zonden

Online operafilm

De Nationale Opera presenteert een muziektheaterstuk in de vorm van een live film: Kurt Weill: The Seven Sins. Hierin spelen actrice Anna Drijver en operazangeres Eva-Maria Westbroek twee persoonlijkheden van één jonge vrouw: Anna 1 en Anna 2. Zij krijgt in zeven steden te maken met zeven hoofdzondes. Hoe gaan haar twee persoonlijkheden daarmee om?

Donderdag, 20.00 uur, gratis, operaballet.nl

Gitaarmirakeltjes

Livestream concert

In 2017 improviseerden componist en ‘elektronica-wizard’ Yannis Kyriakides en gitarist Andy Moor drie dagen in de studio tijdens de Venetiaanse kunstbiënnale. Het duo nam negen uur muziek op, dat leidde tot het 45 minuten durende album Pavilion. Donderdag spelen zij live zes nummers van deze plaat, die wordt omschreven als ‘een unieke combinatie van samples, soundscapes en gitaarmirakeltjes’.

Donderdag, 20.00 uur, gratis, muziekgebouw.nl

Een lied voor de maan. Beeld -
Een lied voor de maan.Beeld -

Een lied voor de maan

Online kinderopera

Het Opera Forward Festival streamt Een lied voor de maan. De voorstelling, waarin een eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken, gaat over de kracht van muziek. De opera is voor kinderen tussen de 5 en 10 jaar en is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Toon Tellegen. De makers zijn componist Mathilde Wantenaar en dramaturg Willem Bruls.

Zondag, 16.00 uur, gratis, operaforwardfestival.nl

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Oesterwandeling

Zilte slurptocht

Zaterdag heeft Amsterdam de primeur van de eerste oesterwandeling door de stad. De route begint bij restaurant Lion Noir in de Reguliersdswarsstraat, waar je twee oesters met verschillende toppings krijgt. Daarna volgt een wandeling van 4,3 kilometer, langs nog drie restaurants: Brasserie Van Baerle, Épicerie Jean & Marie en Pekelhaaring. Daar krijg je een of twee, steeds variërende, oesters, en een glas wijn, bubbels of een biertje. Kaarten zijn voor 31 euro per persoon te koop via @oesterwandeling op Instagram.

Zaterdag, 12.00-18.00 uur, €31

Tips? weekendtips@parool.nl.

Meer over