Weekendtips

Weekendtips: bewonder kunstwerken van formaat of bezoek de zeehaven

Nog geen plannen dit weekend? Het Parool tipt alvast tien evenementen. Bekijk een openbare dansles in het Vondelpark of probeer verschillende instrumenten uit.

Caroline van Sprang
null Beeld Zeehavendagen Amsterdam.
Beeld Zeehavendagen Amsterdam.

Festival: Zeehavendagen Amsterdam

Tijdens de Zeehavendagen kun je bij verschillende havenbedrijven een kijkje achter de schermen nemen. Onderdeel van het programma zijn rondleidingen en workshops op de werkvloer van bedrijven als Damen, TMA Logistics en Eurotank Amsterdam. In het Scheepvaartmuseum is een kleine banenmarkt aanwezig met uitleg over havenberoepen en kinderen kunnen modelbootjes besturen in een waterbak. Ook kun je zaterdag een blusdemonstratie van de Amsterdamse brandweer bijwonen. Mocht het je niet lukken om deze keer aan te sluiten: niet getreurd, de Zeehavendagen worden een jaarlijks evenement.
Donderdag t/m zondag, 09.00-17.00 uur, Zeehaven Amsterdam, gratis

null Beeld

Markt: antiek en curiosa

Op het Amstelveld zal zaterdag genoeg te zien zijn: er vindt een grote antiek- en curiosamarkt plaats. “U vindt er een schatkamer aan oude spullen,” aldus organisator Eric van Aerle (59). Van tafelkleden tot zilveren bestek, en van porseleinen servies tot oude horloges: je vindt het er allemaal. Trek comfortabele schoenen aan en plan er ruim de tijd voor in: de markt telt 130 kramen.
Vrijdag, 08.00-16.30 uur, Amstelveld 1, gratis

null Beeld Fokke van Saane
Beeld Fokke van Saane

Kids: Instrumenten Uitprobeerdag

Welk instrument klinkt het mooist en is het leukst om te bespelen? Daar kunnen kinderen achter komen op de Instrumenten Uitprobeerdag van de Muziekschool Amsterdam. Zondag zijn er op verschillende locaties van de muziekschool diverse instrumenten te bespelen. Dwarsfluit, harp, piano: er valt met van alles te experimenteren. Voor de kinderen die overvallen worden voor het aanbod is er het ‘mystery instrument’: dan is het instrument een verrassing.
Zondag, verschillende tijden, verschillende locaties, gratis

null Beeld Jesje Veling
Beeld Jesje Veling

Markt: Pure Markt

Zondag vindt in Park Frankendael de Pure Markt plaats. Hier kun je smullen van dumplings, gefermenteerde groente, vers brood, worstenbroodjes, wijn, bier en nog veel meer. De markt biedt naast eten ook allerlei non-foodproducten aan. Denk daarbij aan kleding, sieraden, boeken en planten. Kinderen kunnen zich op de speelplaatsen in het park vermaken en vanaf 15.00 uur is er livemuziek van het duo The Men– Unplugged.
Zondag, 11.00-18.00 uur, Park Frankendael, gratis

null Beeld  Geraldo Dos Santos - Josilda da Conceicao gallery
Beeld Geraldo Dos Santos - Josilda da Conceicao gallery

Kunst: BIG ART

In de Projectfabriek op het Hembrugterrein werden vroeger projectielen gemaakt. Tijdens BIG ART bewonder je er vier dagen lang grote kunstobjecten van diverse kunstenaars. Te zien zijn forse foto’s, XL portretten, gigantische lichtinstallaties en nog veel meer. De werken zijn niet alleen te bekijken, kopen kun je ze ook. Ben je benieuwd hoe de kunstenaars werken? Bij een aantal van hen kun je een blik in het atelier werpen. Mocht het kunst kijken je hongerig hebben gemaakt dan kun je op het Hembrugterrein bij Lab-44 een hapje eten.
Donderdag t/m zondag, 10.00-16.00 uur, Hembrugterrein, vanaf €10

Dans: Het Nationale Ballet – Junior Company

Theater, dans, klassieke muziek en comedy: in de maanden juni tot en met september organiseert het Vondelpark Openluchttheater ieder weekend een divers programma. Deze vrijdag draait het om dans. De Junior Company van Het Nationale Ballet heeft een openbare dansles waarbij je kunt toekijken. Aansluitend treedt de groep op. Door middel van vijf choreografieën werpt de Junior Company licht op het bestaan van jongvolwassenen. Aan bod komen onder andere het maken van keuzes, identiteit en genderrollen.
Vrijdag, 20.00 uur, Vondelpark, gratis

null Beeld Salvador Images
Beeld Salvador Images

Lezing en dialoog: De mens voor, tijdens & na slavernij

In de theaterzaal van de OBA Oosterdok geven zondag Auset Ankh Re (47) en Ptah Ankh Re (35) een lezing over slavernij. Wat heeft de slavernij met ons als mens gedaan? En hoe gaan we er vandaag de dag mee om? Inclusiviteit en het samenbrengen van de mens staan hierbij centraal. De lezing wordt begeleid met klankschalen, zang, bewegende beelden en foto’s. Ook de liefhebber van spoken word kan hier z’n hart ophalen.
Zondag, 18.00-21.00 uur, OBA Oosterdok, gratis

null Beeld Afsaneh Ghafarian Rabe’l
Beeld Afsaneh Ghafarian Rabe’l

Talkshow: Late Night Talks

Vrijdagavond vindt in Pakhuis de Zwijger een interactieve talkshow plaats. “Het is onze laatste aflevering van Late Night Talks, en daarmee misschien wel de meest feestelijke,” aldus initiatiefneemster Naoual Mayrahkee (32). De avond is een combinatie van spelletjes, comedy en gesprekken. Het initiatief voor de talk is genomen door Alkebulan, een community die zich inzet om een inclusief medialandschap achter en voor de lens te bewerkstelligen.
Vrijdag, 20.00 uur, Pakhuis de Zwijger, vanaf €5

null Beeld

Familie: De Kegel Family Fair

Het Nationaal Tennis Centrum, Bowling De Kegel, Bistro Nice! en Grand Hotel Amstelveen organiseren zaterdag een dag vol uiteenlopende activiteiten. Heb je zin om te bewegen? Volg dan bijvoorbeeld een cursus salsa- of rolstoeldansen of ga bowlen. Minder sportief? Neem dan deel aan de cursus landschap tekenen of laat je handen met henna beschilderen. Voor kinderen tussen drie en tien jaar is er een minimarkt waar geschminkt wordt. Uitrusten kan onder het genot van livemuziek en snacks.
Zaterdag, 12.00-17.00 uur, verschillende locaties, gratis

null Beeld Sonny Lensen
Beeld Sonny Lensen

Sport: Holland Beker

Dit weekend wordt er op de Bosbaan fanatiek geroeid. Junioren, studenten en volwassenen: allemaal gaan ze het water op. Mocht je de boten tot op de roeihaal willen volgen dan kun je langs de zijlijn meefietsen. Fietsen worden op locatie verhuurd. Maar niet alleen op het water is het een bedrijvige bedoening. “Ook langs de kant gebeurt er genoeg om je te vermaken,” aldus bestuurslid Koninklijke Holland Beker Inge Struyk (26). Maak een foto in de photo booth of eet je buik rond met hamburgers, popcorn en poffertjes. Voor kinderen is er een springkussen.
Zaterdag en zondag, Bosbaan, gratis

Meer over