PlusMijn Amsterdam

Wc-juffrouw en dj Eva van Halewijn: ‘Mijn nieuwe tattoo wordt een pleeborstel’

Eva van Halewijn: ‘Amsterdam bewonderen vanuit een vliegtuigje lijkt me magisch.’ Beeld Nina Schollaardt
Eva van Halewijn: ‘Amsterdam bewonderen vanuit een vliegtuigje lijkt me magisch.’Beeld Nina Schollaardt

Eva van Halewijn (51) is de bekroonde wc-juffrouw Eva Pleeva en dj Mademoiselle Pipi van het Volkshotel. Ze koopt olijfolie op de Brouwersgracht en vindt kerst gewoon gekkigheid.

Floor Meijs

Eerste keer in Amsterdam

“Ik kwam geregeld in Amsterdam met mijn familie, vanuit Dordrecht. Ik herinner me nog dat ik op de Haarlemmerdijk liep – ik was een jaar of zeven. Ik had een kek spijkerjackie aan, mijn schouders naar achteren en ik liep in zwierige pas, want ik wilde op Mick Jagger lijken. Toen dacht ik: zo, hier ga ik ooit wonen!”

Mijn buurt

“Het is nu tien jaar geleden dat ik in de Nieuwmarktbuurt kwam wonen, en ik ben nog steeds ontroerd als ik mijn straatje in fiets. Omdat het een fantastisch buurtje is – heel rustig en mooi, maar je bent snel in de reuring als je wilt – en omdat dit mijn eerste eigen huurhuisje is. Er is nu een wooncrisis gaande, en vroeger was dat niet anders. Ik ben pas op m’n veertigste op mijn pootjes terechtgekomen wat betreft wonen. Daar ben ik nog altijd dankbaar voor.”

Mooiste brug

“De Kikkerbilssluis die de Oudeschans overspant aan de Prins Hendrikkade. De naam alleen al is fantastisch. Als ik eroverheen fiets weet ik: ik ben bijna thuis.”

De Kikkerbilsluis – die wordt opgeknapt. Beeld Nina Schollaardt
De Kikkerbilsluis – die wordt opgeknapt.Beeld Nina Schollaardt

Favoriet vervoermiddel

“Ik heb een heel goede ex-huurfiets van MacBike gekocht, die fietst als een zonnetje. Zo’n rode fiets met een nummer uitgefreest in het frame. Ik heb ’m wel lila geverfd, anders gaan mensen me nog aanzien voor toerist.”

Met pek en veren de stad uit

“Terry Bidet cum suis.”

Dieren in Amsterdam

“Mijn rode kater Tony Poeperoni. Bij zijn vorige eigenaren viel hij van driehoog uit het raam en kwam weliswaar op zijn pootjes terecht, maar brak zijn heupkop. Zijn baasjes konden de operatie niet betalen, en moesten hem daarom afstaan aan het asiel. Dramatisch, maar ik ben heel blij dat ik nu van hem kan genieten.”

Speciaalzaak

“Bij De Oliewinkel op de Brouwersgracht verkopen ze de allerbeste olijfolie. Ze hebben er ook heel goede soorten mosterd, lekkere azijnen en allerlei dingetjes in blik enzo. Maar ik kom er echt voor de olie. En een beetje voor Dik, die zaak runt. Hij is een soort wandelende encyclopedie. Ik houd van dat soort vaklui, die alles weten over hun producten.”

De Oliewinkel. Beeld Nina Schollaardt
De Oliewinkel.Beeld Nina Schollaardt

Mijn kapper

“Ik ben heus wel een beetje ijdel, maar stap ook gerust met een hoofd als een oude aardappelschuur de Jumbo in. Als ik een dj-klus heb, vind ik het wel leuk om mijn haar te laten doen. Dan ga ik naar Rob Peetoom. Niet alleen om geknipt te worden; de stoelen bij de wasstraat daar zijn speciale massagestoelen. Zo heerlijk!”

Favoriete Amsterdammer

“Merijn Scholten, die is zo geestig! Hij doet allemaal Insta-typetjes na op Instagram, met verschillende accenten en maniertjes. De debiliteit van de tijdgeest weet hij zo heel goed te vatten. Ik rol door hem echt van de bank af van het lachen.”

Mooiste park

“Het Westerpark, maar dan wel graag zonder die wapperello’s en wapperella’s met hun gele pluutjes. I mean, welcome to Cuckooland.”

Geheim adresje

“Hachi.ink, een heel goede tattoozaak in de Albert Cuypstraat. Er werken allemaal bijzondere mensen met een eigen stijl. Ik ben vooral fan van Laurie, die een tof eigen handschrift heeft en alle tatoeages die ze zet zelf tekent. Mijn eerstvolgende tattoo wordt een pleeborstel op mijn bovenarm, gemaakt door Laurie.”

Tattoo artist Lauri van Hachi.ink. Beeld Nina Schollaardt
Tattoo artist Lauri van Hachi.ink.Beeld Nina Schollaardt

Wil altijd nog

“Amsterdam bewonderen vanuit een vliegtuigje. Dat lijkt me magisch. Ik weet dat het niet mag van het milieu, maar ik ben dol op vliegen.”

Mooiste gevel

“De gevel van het kraakpand De Slang in de Spuistraat, waarin ik jaren heb ­gewoond. Toen we eruit moesten, kregen we te horen dat er sociale huur, winkels en ateliers zouden komen, en dat ze de gevel zouden behouden. Die zag er ook zo gaaf uit: felgeel en met een gigagrote gekleurde slang. Maar er kwamen uiteindelijk alleen maar heel dure woningen en de gevel is gesloopt.”

Kerst in Amsterdam

“Gelukkig ben ik niet ‘gristelijk’. Ik vraag me soms weleens af: wanneer raakt die malle god-achtige unit nou eindelijk eens uit de mode? Kennelijk hoort het er een beetje bij. Ik ben al jaren kerstvrij en vier het dus niet. Ik vind het gewoon gekkigheid, maar ik ben wél voor vrede op aarde.”

Meer over