Proefwerk

Waterkant (8-)

Waterkant is een Surinaams eetcafé onder de Europarking. Hip maar knus, met grote porties en kleine prijzen.

Hiske Versprille
'Voor de vriendelijke table service moet je bij Waterkant binnen gaan zitten: buiten moet je zelf naar de bar.' Beeld Het Parool/Rink Hof
'Voor de vriendelijke table service moet je bij Waterkant binnen gaan zitten: buiten moet je zelf naar de bar.'Beeld Het Parool/Rink Hof

De locatie van Waterkant, pal onder de spiraalvormige afritten van de Europarking in de Marnixstraat, is zoó onverwacht dat veel Amsterdammers die over de Nassaukade fietsen, zich de afgelopen maanden in de ogen wreven. Waar eerder alleen de daklozen van nachtopvang Stoelenproject hun shagjes rookten, was ineens een appeltjesgroen, tropisch strandbarretje opgedoken.

Toch is het eigenlijk een heel logische plek voor horeca aan het water. Op de lage, brede kade van de Singelgracht is ruimte voor een flink terras met buitenbarren, waar het ook op herfstdagen nog lekker zitten is; de hele dag zon, en een eventuele bui wordt tegengehouden door de garage. Het zit er dan ook ramvol; hordes mensen vlijen zich aan de vele picknicktafels en tegen de muren, of laten hun benen over de rand van de kade bungelen. Het geroezemoes van borrelaars echoot onder het witte beton.

Paramaribo
Waterkant is vernoemd naar de boulevard langs de Surinamerivier in Paramaribo waar de inwoners elkaar ontmoeten voor gezelligheid en versnaperingen. Het is de eerste locatie in West van de horecamannen die bekend staan als 'de drie wijzen uit Oost'. Ik recenseerde hier eerder hun bier-kip-burgerformule De Biertuin, en ook onder andere de succesvolle zaken Bukowski, Café Kuijper en Maxwell zijn van hen. De stuk voor stuk licht hippe, maar toch toegankelijk knusse 'eetcafés 2.0' hebben veel van hun succes te danken aan het bedienend personeel, dat eigenlijk zonder uitzondering fantastisch is.

Ik verdenk de drie wijzen ervan dat ze ergens een soort oempa-loempa-fabriek hebben staan waar de lieve, knappe mensen met verstand van zaken en zichtbaar plezier in hun werk in dozen van vier van de band rollen. Waterkant is hierop geen uitzondering, al moet je voor de vriendelijke table service wel binnen gaan zitten: buiten moet je zelf naar de bar.

Het binnengebeuren is retro-Club Tropicana-achtig, met veel rotan, formica en hangplanten, groene en gele tl-buizen waaronder - een waarschuwing- de loeihete madame jeanettesambal gevaarlijk veel lijkt op mayonaise. Naast de onvermijdelijke craft beers, gin and tonics en ambachtelijke frisjes worden er ook flessen Surinaams Parbobier, huisgemaakte orgeade (amandelmelk) en Fernandes verkocht. Tussen de geroosterde kippetjes en burgers prijken roti, pastei en saotosoep. Het opvallendste item op de kaart is een hele Canadese kreeft voor 25 euro, en de gepaste reactie hierop is: "Een héle kreeft? Voor víjfentwintig euro?" Helaas waren de beesten op de woensdag dat wij er waren niet voorradig.

Loeiheet en knapperig
We kiezen van de uitgebreide borrelkaart de 'dirty duck springrolls' (€5,50), drie loempia's gevuld met eend in rode curry, zoete aardappel en kousenband, loeiheet en knapperig, en smakend naar meer. Ook de gefrituurde Surinaamse pasteitjes, gevuld met kip, doperwtjes, worteltjes en zilverui, zijn erg goed. Perfecte snackjes om op een koude dag je mond aan te branden.

De Salad No Meti (€10,50 of €13,50 voor groot) is een wat rommelig ogende, maar uitzonderlijk lekkere vegetarische salade met bindsla, gepofte aubergine, taugé en veel vettige knapperigheid van aardappelsticks, pompoenpitjes en gefruite uitjes. De dressing, gemaakt met limoen en kerrie, is pittig en prettig. Ook de saotosoep (€ 9,95) slurpt fijn weg; prima kippenbouillon met een tikkie limoenblad, stevige vetoogjes en stukken kip, taugé, vermicelli en een gekookt ei, geserveerd zoals het hoort met een kommetje rijst en sambal ketjap. Op zichzelf een volledige, lichte maaltijd.

Smaakloos en taai
Een teleurstelling zijn de Jamaican Jerk Ribs (€16,50), die met z'n zestienen (!!!) aantreden op een belachelijk groot bord. Het vlees is niet lang en laag genoeg gegaard en daardoor smaakloos en vreselijk taai van het krakende bindweefsel, terwijl de marinade waarmee ze dik zijn ingesmeerd zó veel piment, kruidnagel en azijn bevat, dat het zowat op onze longen slaat. De bijgeleverde frieten en coleslaw zijn lekker. De roti rol (€12,50), is gevuld met massala kip, aardappel en kouseband. De plaat is op een paar plekken taai en te dik, maar het geheel komt met een lekker kerrie-eitje en gezellig huisgemaakt zuur. We hebben wel eens betere roti gehad, maar deze is echt helemaal niet slecht.

De wijzen uit het Oosten hebben het weer geflikt: Waterkant is een bijzondere, gezellige plek, met lieve bediening en overwegend smakelijk eten, waar je voor vijfentwintig euro heel wel een avond kunt doorbrengen. Prima zaak.

Hiske Versprille Beeld Floris Lok
Hiske VersprilleBeeld Floris Lok
Meer over