Selfie

Wat doen tieners op hun telefoon? Violet (17): ‘Ik deelde een telefoon met mijn tweelingzus’

Eindeloos staren ze naar hun schermen. Maar naar wat? Tieners vertellen wat ze doen op hun telefoon. Ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je ook met je selfie in de krant? Mail naar selfie@parool.nl.

Katinka van de Wall
null Beeld

Violet (17)

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Ongeveer vier uur. De apps die ik het meeste gebruik zijn TikTok, Snapchat, Instagram en natuurlijk WhatsApp. TikTok is verslavend, door de korte duur van de filmpjes blijf je maar scrollen. Af en toe krijg ik wat nieuws mee, maar ik vind vooral de grappige en herkenbare filmpjes vermakelijk.”

Wat vind je van influencers?

“Op Instagram volg ik een aantal Nederlandse influencers, zoals @queenofjetlags en @rianne.meijer. Ik denk dat jongeren wel eens jaloers zijn op influencers, ze verdienen relatief makkelijk geld. Van al die bikinifoto’s kan je onzeker worden, maar zelf heb ik daar geen last van. Ik zit in een totaal andere levensfase, dus vergelijk mezelf niet te veel.”

Ben je wel eens zonder telefoon?

“Vooral tijdens het leren. Dan luister ik naar rustige muziek, maar mijn telefoon leg ik buiten handbereik. Tijdens een feestje is mijn telefoon een keer per ongeluk meegenomen door iemand anders. Toen ervaarde ik voor het eerst hoe een leven zonder telefoon is: heel stressvol. Het geeft een naar gevoel als ik niet te bereiken ben.”

Wat was je allereerste telefoon?

“Samen met mijn tweelingzus deelde ik op de basisschool een Samsung Galaxy. Er zat alleen WhatsApp op geïnstalleerd en er stond maar één telefoonnummer in, dat van mijn ouders. Bij noodgevallen konden we hun een appje sturen, maar stiekem appten we af en toe ook wel eens een vriendinnetje.”

Hoe denk je dat je ouders vroeger alles deden zonder telefoon?

“Laatst vertelde mijn vader dat hij als student op goed geluk naar een kroeg ging waar veel vrienden van hem kwamen. Als ze er niet waren, ging hij weer naar huis. Dat zou ik dus nooit doen. Ook kent hij de straatnamen in de stad beter dan ik: hij kijkt naar de bordjes en ik op Google Maps.”

Naam Violet (17)
School St. Nicolaaslyceum
Stadsdeel Diemen
Telefoontype iPhone XR

Meer over