PlusSelfie

Wat doen tieners op hun telefoon? Sam (18): ‘Afropop vind ik vet’

Eindeloos staren ze naar hun schermen. Maar naar wat? Tieners vertellen wat ze doen op hun telefoon. Ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je ook met je selfie in de krant? Mail naar selfie@parool.nl.

Sanne Dekker
Sam (18) Beeld
Sam (18)

Sam Walhof (18)

Hoe veel uur per dag zit je op je telefoon?

“Rond de vijf uur per dag. Soms moet ik voor school wat dingetjes checken. Ik kijk vaak op Instagram, ik stuur foto’s op Snapchat naar vrienden en ik luister ongeveer drie uur per dag naar muziek. Afropop vind ik vet, vooral artiesten als Wizkid of Burna Boy. Maar ik luister ook wel naar Nederlandse muziek, Nederlandse hiphop.”

Zit je sinds corona meer op je telefoon?

“Niet per se, denk ik. Misschien een klein beetje meer, omdat je natuurlijk wel iets minder te doen hebt dan voor corona. Maar ik denk dat mijn telefoongebruik wel min of meer hetzelfde is gebleven. Ik zit er elke dag op dezelfde momenten op, vooral in de avond.”

Hebben jullie thuis regels over telefoongebruik?

“We hebben thuis niet echt regels over hoe lang we op onze telefoon mogen. Ik ben ook achttien, dus op zich is dat logisch. Maar bijvoorbeeld aan tafel op je mobiel zitten wordt niet echt gewaardeerd. En vroeger gaven mijn ouders soms na een tijdje wel aan dat het genoeg was.”

Welke apps gebruik je het meeste?

“Instagram en YouTube. Ik volg vooral mensen uit Amsterdam. Ik denk dat 80 procent uit de stad komt, zowel de vrienden als de influencers die ik volg. Ik kijk weleens het op platform Supergaande op YouTube of naar Joel Beukers. Maar het is niet dat ik superfan ben, hoor. Het is eerder uit verveling, de tijd doden als je lekker op de bank zit. De laatste tijd ben ik trouwens een beetje klaar met YouTube en zit ik meer op Netflix. Laatst keek ik de serie Drive to Survive, over de Formule 1, die vond ik wel vet.”

Denk je weleens: ik laat de telefoon een dagje uit?

“Nee, eigenlijk niet. Die behoefte heb ik niet. Ik zie mijn telefoongebruik ook niet als zo problematisch dat ik ’m een hele dag zou moeten wegleggen. Zo voelt het niet, ook al is het misschien wel zo. Ik heb soms in de ochtend, als ik wakker word, dat ik er daarna ongemerkt een uur op zit. Maar mijn slaap wordt er gelukkig niet door verpest, meestal vallen mijn ogen al snel dicht. Daar ben ik blij om, want ik ken mensen die lang wakker blijven doordat ze hun telefoon blijven gebruiken.”

Naam: Sam Walhof (18)

Stadsdeel: Noord

School: Spinoza20first

Type telefoon: iPhone 11 pro

Meer over