Selfie

Wat doen tieners op hun telefoon? Rosa (13): ‘Influencers moeten zich niet te arrogant gedragen’

Eindeloos staren ze naar hun schermen. Maar naar wat? Tieners vertellen wat ze doen op hun telefoon. Ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je ook met je selfie in de krant? Mail naar selfie@parool.nl.

Zed Fasel
null Beeld

Rosa (13)

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Doordeweeks ongeveer drie uur en in het weekend soms wel acht uur per dag. Ik zit voornamelijk op Instagram, Snapchat en TikTok. Dat klinkt als veel maar valt best mee. Ik denk dat zes uur de standaard is voor mensen van mijn leeftijd. Voor mijn vrienden in elk geval. Er zijn geen regels thuis. Op school wel, maar daar zit iedereen toch stiekem op zijn telefoon.”

Als iemand van jouw leeftijd geen smartphone heeft, is dat dan lastig voor zijn sociale leven?

“Het is niet lastig om vrienden te maken, denk ik. Je ontmoet elkaar gewoon op school of daarbuiten. Maar je moet dan veel meer je best blijven doen voor je sociale leven. Je mist bepaalde dingen. In de groepschat worden dingen gezegd of afgesproken waar je dan niks van meekrijgt. Ik denk daarom dat het wel belangrijk is om er een te hebben.”

Hou je je bezig met privacy?

“Jazeker, ik vind het wel belangrijk dat niet iedereen zomaar mijn foto’s kan zien, daarom heb ik overal een privé-account. Ik heb ook wel eens mensen geblokkeerd, omdat ze vervelend deden of om rare foto’s vroegen of zo.”

Word je wel eens gek van je telefoon?

“Ja, soms ben ik er gewoon klaar mee, als er weer gedoe is via Snapchat of als ik alles al heb gezien. Ik weet dat het slecht voor je slaap is, dus ik leg mijn telefoon wel altijd een tijdje weg voordat ik naar bed ga.”

Wat zou iedereen moeten volgen?

“Ik denk sowieso het nieuws. Dat is heel belangrijk, je moet toch op de hoogte blijven. Ik was vroeger ook fan van een aantal influencers, maar nu niet echt meer. Ze moeten zich vooral niet te arrogant of ijdel gedragen.”

Naam Rosa (13)
Woonplaats Den Ilp
School Hyperion
Type telefoon iPhone 8

Meer over