Selfie

Wat doen tieners op hun telefoon? Nina (16): ‘Ik volg het nieuws via TikTok en Instagram’

Eindeloos staren ze naar hun schermen. Maar naar wat? Tieners vertellen wat ze doen op hun telefoon. Ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je ook met je selfie in de krant? Mail naar selfie@parool.nl.

Katinka van de Wall
null Beeld

Nina (16)

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Drie tot vier uur. Alleen als ik de eerste paar uur vrij heb zit ik langer op mijn telefoon. Het verveelt al snel. Ik ga liever voetballen met vrienden of tennissen om te trainen voor de competitie. Het gebeurt niet vaak dat ik in mijn eentje thuis zit met mijn telefoon in mijn hand.”

Welke apps gebruik je het meest?

“WhatsApp en Snapchat. Via Snapchat heb ik dagelijks contact met vrienden die ik minder vaak in het echt zie. Tegenwoordig wisselen jongeren vaker Snapchatnamen uit dan telefoonnummers. Chats worden meteen verwijderd waardoor het lekker laagdrempelig blijft. Je kan je foto’s en video’s opslaan, dus het is ook een beetje mijn fotorol.”

Wat luister je op Spotify?

“Een aantal van mijn favoriete artiesten zijn Frank Ocean, Clairo en Nirvana. Tijdens het leren en voordat ik ga slapen luister ik naar mijn afspeellijst Chill. Muziek is heel belangrijk voor mij. In mijn kamer staat een keyboard en hangen drie gitaren aan de muur. Mijn afspeellijsten zijn openbaar zodat mijn vrienden er ook naar kunnen luisteren.”

Welke app zou iedereen moeten downloaden?

“Life360 is heel handig. Ik gebruik die met mijn vriendengroep, zodat we altijd van elkaar weten waar we zijn. Het is vergelijkbaar met de Zoek mijn vrienden-app van iTunes, maar dan voor elk telefoontype. Als iemand te laat is, kan je even checken waar diegene is zonder dat je een live locatie hoeft te vragen.”

Wat is het nut van sociale media?

“Via TikTok en Instagram volg ik het nieuws, en ik denk dat veel jongeren dat doen. Op Instagram volg ik bijvoorbeeld de NOS en Cestmocro, een pagina die dagelijks updates plaatst over wat er speelt in de wereld. Wij lezen nou eenmaal minder de krant, dus op deze manier hebben sociale media ook een leerzame functie.”

Naam Nina(16)
School Cygnus Gymnasium
Stadsdeel Centrum
Telefoontype iPhone X

Meer over