Selfie

Wat doen tieners op hun telefoon? Mare (16): ‘Ik ben nogal kieskeurig in wat ik wil delen’

Eindeloos staren ze naar hun schermen. Maar naar wat? Tieners vertellen wat ze doen op hun telefoon. Ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je ook met je selfie in de krant? Mail naar selfie@parool.nl.

Dionne van Lint
Mare (16). ‘In een documentaire zag ik dat Facebook veel weet van iedereen, grote kans dat ze ook van mij veel dingen hebben kunnen vinden.’ Beeld
Mare (16). ‘In een documentaire zag ik dat Facebook veel weet van iedereen, grote kans dat ze ook van mij veel dingen hebben kunnen vinden.’

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Volgens mij rond de vier of vijf uur per dag. Ik ben wel verbaasd over mijn schermtijd, het is best veel. Je hebt niet echt door dat je zo lang op je telefoon zit. Ik heb een paar keer geprobeerd om het te veranderen door een schermtijd in te stellen, maar ik ga dan alsnog op mijn mobiel, dus dat werkt niet echt.”

Hoe oud was je toen je je eerste telefoon kreeg?

“Ik zat in groep zeven, dus ik was denk ik tien jaar. Ik kreeg de oude telefoon van mijn moeder, zodat ik kon bellen toen ik op kamp ging. De meeste klasgenootjes hadden wel al een mobiel. Een telefoon hebben boeide me niet zo toen, maar uiteindelijk was ik er wel heel blij mee.”

Hoe vaak post je iets op sociale media?

“Niet zo heel vaak, een keer in de drie maanden op Instagram en soms in mijn privéverhaal op Snapchat. Ik ben nogal kieskeurig in wat ik wil delen. Ik post soms een leuke foto van mijzelf of als ik iets leuks heb gedaan. In mijn vriendenkring deelt niet iedereen alles, ik vind dat ook niet per se nodig.”

Hoe denk je dat je omgaat met sociale media als je volwassen bent?

“Ik denk dat, hoe ouder ik word, hoe minder ik het ga gebruiken. Sociale media veranderen elke keer en op een gegeven moment past het misschien niet meer bij mij. Misschien wordt Instagram weer overgenomen door de nieuwe generatie en gaat deze generatie er op een gegeven moment af.”

Hou je je bezig met privacy?

“Nu eigenlijk minder dan vroeger. Ik heb nu een open account, wat ik vroeger niet had. In een documentaire zag ik dat Facebook veel weet van iedereen, grote kans dat ze ook van mij veel dingen hebben kunnen vinden. Ik zou niet weten wat ik er tegen moet doen, dus ik laat het zo.”

Naam Mare (16)
Stadsdeel Oost
School Gerrit van der Veen College
Telefoon iPhone 11

Meer over