Selfie

Wat doen tieners op hun telefoon? Jip (15): ‘Whatsapp is voor oudere mensen’

Eindeloos staren ze naar hun schermen. Maar naar wat? Tieners vertellen wat ze doen op hun telefoon. Ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je ook met je selfie in de krant? Mail naar selfie@parool.nl.

Zed Fasel
null Beeld

Jip (15)

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Iets van 6 uur gemiddeld. Ik denk dat het wel meevalt, ik ken mensen die veel meer op hun telefoon zitten. Een vriend van mij heeft gemiddeld 11,5 uur schermtijd. Mijn ouders hebben er geen regels voor. Op school is het de bedoeling dat je je telefoon niet in de les hebt. In de pauze ga ik altijd wat doen met mijn vrienden, naar de Appie ofzo. De meeste uren die ik op mijn telefoon zit, zijn op Snapchat.”

Wat vind je van influencers?

“Een beetje nep. Heel veel wordt gefaket. Voor rappers en profvoetballers heb ik wel bewondering dat ze het hebben gemaakt. Profhockeyer worden lijkt me wel leuk, ondanks dat ze vaak wat minder volgers hebben. Billy Bakker is een voorbeeld voor me.”

Hou je je wel eens bezig met privacy?

“Ik let er wel op wie wat ziet. Ik deel veel dingen alleen met goede vrienden. Het valt ook heel erg mee wat ik online zet. Dat doe ik vooral als ik iets heb gedaan waarvan ik denk dat het de moeite waard is om te delen, een feestje of een vakantie bijvoorbeeld.”

Word je wel eens ongelukkig van je telefoon?

“Als ik iets post, maakt het me niet echt uit wat mensen ervan vinden. Als mensen op een vakantiefoto haten, is dat hun probleem. Meisjes maken zich er wel meer zorgen over, merk ik. Bij weinig likes stressen ze vaak al snel. Soms zijn vrienden en ik wel onaardig over elkaar met stickers, maar dat hoort er ook een beetje bij.”

Wat doe je als je telefoon stuk is?

“Dat gebeurt weleens, dan mis je het contact vooral. Als ik met vrienden afspreek, gaat alles via de telefoon. Nu is het raar als ik opeens voor de deur sta zonder iets te laten weten. Ik spreek altijd af via Snapchat. WhatsApp is voor werk, ouders en familie. Eigenlijk voor wat oudere mensen.”

Naam Jip (15)
Stadsdeel Centrum
School Fons Vitae Lyceum
Type telefoon iPhone 11

Meer over