Selfie

Wat doen tieners op hun telefoon? Berend (16): ‘Bellen doe ik als het echt niet anders kan’

Eindeloos staren ze naar hun schermen. Maar naar wat? Tieners vertellen wat ze doen op hun telefoon. Ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je ook met je selfie in de krant? Mail naar selfie@parool.nl.

Gijs Verhoef
null Beeld

Berend (16)

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Zo’n zes uur. Tijdens het gamen kijk ik filmpjes op mijn telefoon. Ik kijk dan vooral naar anderen die gamen of ik speel spelletjes op mijn telefoon. Mijn schermtijd is best veel, ik zou dat wel willen verlagen. Maar aan de andere kant zie ik het als iets onschuldigs.”

Waar gebruik je je telefoon vooral voor?

“Ik gebruik mijn telefoon om met vrienden af te spreken via Whatsapp, maar niet om gezellig mee te praten. Het is leuker om echt af te spreken. Bellen doe ik alleen als het echt niet anders kan of als ik iemand lang moet spreken.”

Heb je afspraken met je ouders over je telefoongebruik?

“Voordat ik ga slapen moet ik altijd mijn telefoon inleveren. Het is soms wel irritant, maar ik vind het wel een goede regel. Als ik mijn telefoon toch heb meegenomen naar boven kijk ik altijd tot laat filmpjes. Mijn moeder vindt het ongezellig als ik tijdens het ontbijt en de lunch op mijn telefoon zit. Het begint nu ook een regel te worden dat ik hem dan moet wegleggen.”

Ben je door je ouders gewaarschuwd voor de gevaren van sociale media?

“Dat doen ze heel vaak. Over sexting zeggen ze bijvoorbeeld dat ik dat nooit moet doen. Dat was ik ook niet van plan. Ik schrik niet zo snel van wat ik zie en lees op internet, maar ik ben wel voorzichtiger en bewuster door de waarschuwingen van mijn ouders.”

Hoe denk je dat we onze telefoon in de toekomst gaan gebruiken?

“Telefoons kunnen steeds meer. Je hebt nu van die bezorgbedrijven, zoals Getir en Gorillas, waardoor je eigenlijk niks zelf meer hoeft te doen. Het leven wordt door de telefoon steeds makkelijker. Ik maak zelf geen gebruik van dat soort diensten, waarom zou ik dat doen?”

Naam Berend (16)
Stadsdeel Houthavens, Amsterdam West
School Alasca
Type telefoon Samsung Galaxy S10

Meer over