PlusSelfie

Wat doen tieners op hun telefoon? Antonie (18): ‘Ik vind het gaaf om video’s te zien van sporters’

Eindeloos staren ze naar hun schermen. Maar naar wat? Tieners vertellen wat ze doen op hun telefoon. Ben je tussen de 10 en 18 jaar en wil je ook met je selfie in de krant? Mail naar selfie@parool.nl.

Sanne Dekker
null Beeld

Antonie (18)

Hoelang zit je per dag op je telefoon?

“Ongeveer zes uur. Het grootste deel van die tijd gebruik ik Instagram en YouTube. Ik kijk op Instagram voornamelijk reels, korte video’s. Ook luister ik muziek. De ene dag oudere muziek, bijvoorbeeld de Red Hot Chili Peppers, en de andere dag naar wat nieuwere rap of hiphop, bijvoorbeeld van Tyler, the Creator.”

Zijn er bepaalde reels die je leuker vindt dan andere?

“Zelf ben ik veel met sport bezig, dus ik vind het gaaf om video’s te zien van sporters die helemaal losgaan of zich voorbereiden op een persoonlijk record. Soms zitten daar ook interessante quotes bij zoals: ‘Elke dag is een nieuw begin om jezelf te verbeteren’.”

Hebben jullie thuis regels over telefoongebruik?

“Nee. Vroeger, toen we Nokia’s hadden en nog geen smartphones, was het bij ons thuis wel de regel dat we pas om 18.00 uur naar een scherm mochten kijken; daarvoor moesten we onszelf op een andere manier vermaken. Dan keken we tv, tot het avondeten klaar was. Na het eten was het meestal huiswerk maken en naar bed.”

Laat je je telefoon ook weleens even uit?

“Ja, ik zit nu in een SE-week (Schriftelijk Examen, red.). Dan verwijder ik meestal alle apps die ik normaal het meest gebruik. Ik blokkeer tijdens zo’n week ook de mensen die me vaak appen, van wie ik weet dat het voor de lol is en dat we dan heel lang gaan praten.”

Zit je vaak onbewust heel lang op je telefoon?

“Ja. Ik train veel bij een roeivereniging. Soms heb ik dan een half uur tijd tussen school en training. Dan denk ik: als ik nu begin aan mijn huiswerk, heb ik tegen de tijd dat ik echt begonnen ben nog maar twintig minuten en moet ik het weer later afmaken. Dan zit ik meestal op mijn telefoon, maar merk ik achteraf pas dat ik een half uur aaneen op mijn telefoon zat.”

Naam Antonie Tilanus (18)

Stadsdeel Centrum

School De Vinse School

Type telefoon iPhone 10S Max

Meer over