PlusFilm

Walking on Water is intiem portret van Christo

Een eigengereide kunstenaar die zich een weg door de bureaucratie moet banen om zijn kunstwerk te realiseren. Christo: Walking on Water toont een intiem portret van dit proces.

null Beeld Cinema Delicatessen
Beeld Cinema Delicatessen

Een lieve, aimabele man kun je de beroemde kunstenaar Christo (1935) niet noemen. Al in de eerste minuten van deze prachtige documentaire, die hem volgt tijdens de voorbereiding en uitvoering van zijn project Floating Piers, zien we hem schreeuwen. Tegen computers, tegen mensen die hem niet begrijpen en vooral tegen alles wat zijn artistieke visie in de weg staat.

Christo’s idee om mensen over water te laten lopen stamt al uit 1970. Wat in Argentinië en Japan nooit lukte, kreeg drie zomers geleden toch nog gestalte op het Italiaanse Iseomeer. Hij creëerde met smalle pontons een kilometers lange pier van de kust naar een klein eiland. Zestien dagen lang konden bezoekers ervaren hoe het is om als de profeet zelf de golfslag onder je passen te voelen. Er kwamen 1,2 miljoen mensen op af. Veel meer dan verwacht en eigenlijk ook veel meer dan het kleine Iseo aankon.

Christo: Walking on Water

Regie Andrey Paounov
Te zien in De Balie, Cinecenter, Eye, Rialto, Studio K

De tegenstelling tussen de helende kracht van kunst en de pragmatische rompslomp daaromheen geeft Christo: Walking on Water zijn grote kracht. We zien de 81-jarige kunstenaar zuchten terwijl hij een schoolklas iets uitlegt. We zien hoe hij met frisse tegenzin poseert voor selfies. We zien hem hartstochtelijk bekvechten met zijn neef en assistent Vladimir Yavachev over de kleinste details. Maar we zien hem óók als een kind zo blij over de in aanbouw zijnde pier lopen. Het is alle problemen en bureaucratie waard geweest.

Andrey Paounov had geluk dat de belangstelling zo overweldigend groot was, want daardoor ontstaan er veel spanning en stress. Christo ijsbeert voor de veiligheidscamera’s, doodsbang dat er in die kolkende mensenmassa iets mis zal gaan. Paounov legt er gelukkig weinig nadruk op, maar met zo’n project en zo’n naam zijn de Christusmetaforen natuurlijk niet aan te slepen. Als hij in een helikopter over het meer vliegt, lijkt Christo zelfs even God.

Meer over