PlusKorreltje zout

Waar komen die vieze fruitvliegjes toch vandaan?

We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: fruitvliegjes.

Laura Obdeijn
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Ze kunnen me mateloos irriteren, met dat hangen rond de fruitschaal en de prullenbak. Ook al doen ze niets. Of misschien wel juist daardoor. “Volgens mij zijn het er ook meer dan voorgaande jaren,” merkte een collega onlangs op.

Of dat zo is, is met fruitvliegen lastig te zeggen, aldus Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. Er wordt geen onderzoek gedaan naar aantallen en nergens wordt geregistreerd of het er nu uitzonderlijk veel of juist weinig zijn. “Het zou kunnen dat deze niet heel warme en wat natte zomer zorgt voor meer fruitvliegen dan in de vorige droge zomers.”

De beestjes worden aan­getrokken door rottende en gistende producten zoals fruit of achtergebleven bier in een flesje. Dus hoe langer het duurt tot iets uitdroogt, hoe schoner de fruitvlieg zijn kansen ziet.

En je hebt maar één bevrucht vrouwtje nodig, dat bijvoorbeeld naar binnen is gekomen via het ventilatiekanaal. Ze ruikt die perzik met een rottend plekje op de fruitschaal en legt daarin vier- tot negenhonderd eitjes. Het duurt vervolgens acht tot elf dagen voordat die uitkomen. De overblijfselen van die perzik liggen dan wellicht nog in de prullenbak en als je die opent, vliegt het kroost je enthousiast tegemoet.

“Dat kan iedereen overkomen,” zegt Meerburg. Het getuigt niet van een smoezelige keuken. Niet echt. Maar spoel je je bierflesjes om, dan voorkom je gisten. En eet je fruit bijtijds op en breng zo nu en dan je vuilniszak naar de container. Is het al te laat? “Verwijder de bron, dan is het probleem snel opgelost.”

Vanwege hun snelle voortplanting worden fruitvliegjes veel gebruikt voor erfelijkheidsstudies, zegt Meerburg. “Maar thuis kunnen ze onwijs irritant zijn.” Schadelijk zijn de puinruimers niet. “Ze komen minder op onhygiënische plekken, daar zie je eerder strontvliegen.” En als je die perzik met fruitvlieg en al opeet? “Dan is het hooguit een onfris idee en wat extra eiwitten.”

Meer over