PlusFilmrecensie

Vreemd: voor een sekskomedie is Niks vreemds aan verrassend preuts

Joost Broeren
null Beeld

In weerwil van de titel is er van alles behoorlijk vreemd aan deze romcom. De klakkeloze manier waarop de film in elkaar lijkt te zijn geflanst, is nog tot daar aan toe – dat is storend, maar helaas niet echt vreemd in het genre van de Nederlandse romcom.

Vreemd is wel dat, terwijl de Nederlandse film decennialang bekend stond om zijn scheutige omgang met naakt, deze zogenaamde sekskomedie zo preuts is als wat – er komt net een paar blote mannenbillen in beeld, daar blijft het bij.

Vreemd is ook dat alles plaatsvindt in appartementen die niet echt Nederlands aanvoelen – welke Nederlander heeft er nou een reproductie van Vermeers Meisje met de parel ingelijst aan de muur hangen? Vreemd, ook, dat juist nu polyamorie steeds gangbaarder en bespreekbaarder wordt, een film over partnerruil zó verstoken kan zijn van enig progressief denkbeeld.

Het wordt allemaal wat minder vreemd als je weet dat Niks vreemds aan een remake is van de Letse komedie Swingers uit 2016. Het is zelfs al de vijfde remake op rij, na versies in Estland, Oekraïne (waar het ook al een vervolg kreeg), Noorwegen en Polen. En al die films werden geregisseerd door de Letse regisseur Andrejs Ekis, in een studio in Riga, met een grotendeels Letse crew.

Nienke Römer vindt hier en daar een aardige kwinkslag in haar Nederlandse bewerking van het scenario, maar aan de opeenvolging van ­clichés in de plot is weinig eer te behalen. Patser Xander en zijn vriendin Daniëlle belanden via een flinke ­lading ongeloofwaardige wendingen op de bank bij het ingedutte getrouwde stel Suus en Mats voor een avond partnerruil. Tegelijkertijd staat bij hun schuchtere benedenbuurvrouw plotseling een naakte man op het balkon.

Ook zonder al die eerdere versies gezien te hebben, voelt Niks vreemds aan aan alsof het domweg uit dezelfde mal is geperst. Zelfs in het ­afgestompte veld van de Nederlandse romcom is dat wel heel erg fantasieloos.

Niks vreemds aan

Regie Andrejs Ekis
Met Ilse Warringa, Frederik Brom, Tina de Bruin
Te zien in Arena, De Munt, Pathé Noord

Meer over