Aldus

Voor wie massaal potjes vitamine D inslaat: de zonnedouche

Voor mensen die massaal potjes vitamine D inslaan, is de Sunshower wellicht een uitkomst. ­­­Uitvinder Merijn Wegdam (44) vertelt.

Noor Lagendijk
null Beeld -
Beeld -

Met Oscar Meijer bedacht u de Sunshower. Wat doet die ­uitvinding precies? 

“Je monteert ’m in je douchecabine, waar hij infraroodwarmte geeft – net als in een sauna werkt dat pijnverlichtend. Ook geeft de Sunshower een lage dosis uv-licht, dat bij dagelijks gebruik voldoende is om de ­vitamine D-waardes op peil te houden. Een deel van de Nederlanders kampt met een ­vitamine D-tekort in de ­wintermaanden.”

Is er in coronatijd veel animo voor?

“Het belang van vitamine D is niets nieuws, maar mensen zoeken er nu inderdaad actiever naar, omdat ­vitamine D bijdraagt aan een goede werking van het immuunsysteem. Er wordt online veel naar gezocht en de verkoop van ­vitamine D-supplementen is enorm gestegen. Ook de vraag naar onze ­Sunshower neemt toe. Dat we op dit moment niet op vakantie kunnen naar zonnige ­oorden, zal ook meespelen.”

Extra vitamine D slikken is niet ­genoeg?

“Wetenschappers zien dat door zonlicht aangemaakte vitamine D meer positieve effecten heeft dan die uit een potje. Het licht komt bij onze uitvinding weliswaar uit een lamp, maar vitamine D wordt hierbij op een natuurlijke wijze aangemaakt.”

En die enge zonnebankverhalen dan?

“Dat is niet te vergelijken; een zonnebank is gericht op het krijgen van een kleurtje. De dosis uv-licht die de Sunshower afgeeft is zo laag dat je hem elke dag kunt gebruiken, zonder dat het schadelijk is voor je gezondheid.”

Waar vind ik zo’n zonnedouche? 

“Bij badkamerspeciaalzaken. Ik gebruik hem zelf ook.”

Meer over