Aldus

Voor Kika loopt zij haar eerste marathon door de woestijn

Susanna van Uffelen (27) rent in september haar eerste marathon voor KiKa, dwars door de woestijn van Jordanië. Haar training is begonnen.

Noor Lagendijk
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Je hebt nooit eerder een marathon gerend en je trapt af in de woestijn?

“Ja, ik ben geen hardloper in hart en nieren. Zes jaar geleden heb ik wel een halve marathon gelopen. De Run for KiKa Marathon is, zoals alle marathons, 42,2 kilometer, waar je maximaal zeven uur over mag doen. Binnen vijf uur is mijn doel.”

Hoe train je?

“Voor zo’n duurloop moet je je lichaam laten wennen aan zoveel uren actief zijn. Daar focus ik op en ik loop nu twee keer per week ongeveer twee uur, met tussendoor snelle lopen van 5 kilometer. Volgende maand ga ik rennen alsof ik wedstrijden ren, lettend op tijd en snelheid.”

Al dat zand en die bloedhitte; hoe boots je dat na in Amsterdam?

“Mede voor mijn werk zit ik een tijd in Spanje. Hier is een woestijn­gebied, waar ik train. Straks moet ik mijn training gaan voortzetten vanuit mijn woonbootje in de Houthaven. Ik zal midden op de dag lopen en de duinen opzoeken, maar zo heet als in Jordanië, zo’n 35 graden, zal het niet worden.”

Zijn er andere Amsterdammers die met je mee rennen?

“Nog niet dat ik weet. Als ik weer in Nederland ben ga ik contact opnemen met andere renners. Wie weet kunnen we elkaar helpen.”

Je streefbedrag is 6250 euro. Op hoeveel staat de teller?

“Bijna 1000 euro. Ik moet dus nog wel even. Twee interieurbedrijven hebben net heel mooie lampen gedoneerd, waarmee ik een winactie voor Moederdag houd. En als het kan ga ik ’s zomers discobrunches geven op mijn woonboot.”

Meer informatie op: Run for KiKa Marathon.

Meer over