Visgilde Peter Tol scoort 9 in Haringtest

In Amsterdam zijn vier visboeren bezocht door keurmeesters Aad Taal en Martin Gouda van de Nationale Haringtest. Foto ANP Beeld
In Amsterdam zijn vier visboeren bezocht door keurmeesters Aad Taal en Martin Gouda van de Nationale Haringtest. Foto ANP

AMSTERDAM - De Hollandse Nieuwe is dit jaar van 'extreem goede kwaliteit'. Dat concluderen keurmeesters Aad Taal en Martin Gouda naar aanleiding van de 28e Nationale Haringtest van het AD. De krant heeft de resultaten zaterdag bekend gemaakt.

In Amsterdam zijn vier visboeren bezocht. Met een rapportcijfer 9 kwam Visgilde Peter Tol aan de Oostelijke Handelskade als beste uit de bus. De vis werd omschreven als 'stevig en mals'. Viscenter Volendam aan de Kinkerstraat 181 scoorde slechts een 4. Het juryrapport is vernietigend. De vis is volgens de keurmeesters 'zeer slecht/onverkoopbaar'. De juryrapporten van de Amsterdamse visboeren zijn na te lezen op de website van het AD.

Ruim de helft (56) van de 102 bezochte verkooppunten kreeg minimaal een voldoende, waarbij 21 bedrijven een rapportcijfer van 9 of hoger toebedeeld kregen. Bij 46 bedrijven bleek de haring onder de maat. Zeventien bedrijven scoorden zelfs een 0. Vooral bij supermarkten was de kwaliteit volgens de keurmeesters uitermate teleurstellend.

Het hoge vetpercentage kan de vis volgens de experts extra lekker maken, maar brengt ook een risico met zich mee. De vis is vatbaarder voor bederf. Het is dus oppassen geblazen voor visboeren. Vooral met de koeling gaan veel zaken de fout in, zo hebben de keurmeesters tijdens hun rondgang vastgesteld.

De lekkerste Hollandse Nieuwe is dit jaar te krijgen bij Schmidt Zeevis in Rotterdam. 'Gewoon perfect', concluderen de keurmeesters. De haring van Schmidt krijgt dan ook het hoogst mogelijke rapportcijfer: een 10. Vishandel Koning in Rijswijk en Atlantic in Leiden krijgen van de jury een 10-, evenals de nummer vier, Volendammer vishandel Nieuwland in Amersfoort.

Visgilde Oosterschelde in Bergen op Zoom kwam vorig jaar als beste uit de Nationale Haringtest. (ANP)

Meer over