PlusSmulpapen

Virale curry met kikkererwten voor een prikkie

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel Levie
Samuel Levie. Beeld Mark van der Zouw
Samuel Levie.Beeld Mark van der Zouw

Week vier in quarantaine. Ik heb mijn dochters slaapkamer tijdelijk omgebouwd tot kantoor. In de woonkamer is de vloer bedekt met Duplo, poppen en over elkaar heen buitelende dochters. Tot onze ­quarantainefamilie behoort ook het gezin van mijn compagnon Jiri. We eten al vier weken elke avond samen.

Er wordt veel en lekker zelf gekookt, maar we proberen onze vrienden met restaurants ook te steunen. Iets wat momenteel absoluut geen straf is. Dagelijks zie je nieuwe berichten van creatieve chefs die hun zaak tot afhaal­restaurant of bezorgservice omtoveren. Brasserie wordt frituur, en sterrentent wordt goedlopende delivery.

Voor wie nog op zoek naar inspiratie is: wij bestelden couscous van de Couscousbar op de Javastraat. De royale porties gestoomde couscous met groenten, kip en pittige harissa vrolijkten iedereen op en smaakten beter dan ooit.

Ook was er de vegetarische rendang van Cousine. De kruidige groenten met seitan kwamen met zelfgemaakte atjar en seroendeng, en werden door de kokende nichtjes inclusief brede glimlach bezorgd.

Onze avond Rijsel was thuis eigenlijk bijna net zo gezellig als op de Marcusstraat, met een lekkere fles wijn bij de kip met aardappelen en de kaarsen aan.

Gisteren was mijn vrouw Ragna weer aan de beurt in ons huiskamerrestaurant. Ze stelde voor om gestoofde kikker­erwten te maken. Niet waar ik op had gehoopt, maar ik moest bekennen dat het eigenlijk heel fijn was dat zij zou koken.

Toen ze de dampende pan op tafel zette en het gerecht aankondigde als ‘virale curry’ verdween mijn teleurstelling. Het recept van Alison Roman was blijkbaar vorig jaar al viral gegaan onder #thestew. Virale curry klinkt misschien een beetje gek in deze tijd, maar mocht je nou blut zijn door al het thuisdineren, dit gerecht kost bijna niks en is grandioos lekker.

Kikkererwtencurry

Ingrediënten

60 ml olijfolie
4 tenen knoflook
1 ui
5 cm gember
1,5 tl kurkuma
1 tl chili
3 blaadjes limoenblad
1 stengel citroengras
2 blikjes kikkererwten (afgegoten en afgespoeld)
1 blik kokosmelk
400 ml groentebouillon
100 g spinazie
bos koriander

Bereiding

Snijd de knoflook, ui en gember fijn, verhit olijfolie in een grote pan en fruit de knoflook, ui en gember hierin. Voeg de overige kruiden en de kikkererwten toe. Bak alles een minuut of tien goed aan. De kikkererwten zullen een beetje knapperig worden. Haal ongeveer een kwart van de kikkererwten uit de pan. Plet de overige kikkererwten in de pan licht, dit zorgt voor binding. Voeg nu de kokosmelk en bouillon toe en breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel een half uur rustig stoven. Roer de spinazie tegen het einde van de kooktijd door de stoof en roer door. Laat een minuut of drie garen. Meng er als laatste ook de knapperige kikkererwten doorheen. Snijd de koriander fijn. Serveer de stoof met witte rijst, fijngesneden koriander en eventueel een eetlepel yoghurt voor de frisheid.

Meer over