Weekendtips

Vier je weekend online met super-sonic jazz of een guilty pleasure bingo

Nog geen plannen dit weekend? PS tipt alvast tien evenementen. Speel de Online Guilty Pleasure Bingo of maak een raket.

Sietske KleijwegtJip Leferink en Bjarn van den Berg
Nemo Rakettenchallenge Beeld DigiDaan
Nemo RakettenchallengeBeeld DigiDaan

Raketten Challenge

Nemo daagt jongeren uit hun creativiteit te gebruiken en mee te doen aan de Nemo Raketten Challenge. Maak een raket, stel hem in werking en leg de lancering vast op film of foto. Deel die vervolgens met het sciencemuseum op sociale media en maak kans op een ­prijzenpakket. Mocht je zelf geen inspiratie hebben voor een raket, dan staan er op de website verschillende werkbladen. Die leggen van A tot Z uit hoe je bijvoorbeeld een bruistablet-, rietjes- of waterflesraket maakt en wat je daarvoor nodig hebt.

Insturen kan t/m 30 november, nemosciencemuseum

Starring You Beeld Sabine van der Vooren
Starring YouBeeld Sabine van der Vooren

Starring You

De Melkweg draait de spotlights om. Normaal gesproken schitteren er artiesten op het podium, dit keer staat het publiek in de belangstelling en worden portretten van Melkwegbezoekers geëxposeerd onder de naam Starring You. Verschillende fotografen strikten de modellen tijdens concerten. De portretten worden elke avond geprojecteerd op het Melkweggebouw. Ook is de expositie – die eigenlijk voor maart dit jaar gepland stond – met bijbehorende interviews online te zien.

20 nov t/m 31 dec, 17.00-01.00 uur, gratis, Lijnbaansgracht 234a, melkweg.nl

Super-Sonic Jazz Festival Beeld OurMachine
Super-Sonic Jazz FestivalBeeld OurMachine

Super-Sonic Jazz

Eigenlijk zou de vierde editie van het Super-Sonic Jazz Festival in oktober in Paradiso worden gehouden, als onderdeel van ADE, maar vanwege corona is er een online alternatief. De optredens, eerder professioneel opgenomen in een publieksvrij Paradiso, worden op vrijdag gratis gestreamd via de websites en socialemediakanalen van Paradiso en Super-Sonic Jazz. De line-up bestaat onder anderen uit Sarah-Jane, Dragonfruit en het Yannick Hiwat Quintet.

Vrijdag, 19.00-20.30 uur, gratis, supersonicjazz.nl en paradiso.nl

null Beeld Jurre Rompa/IDFA
Beeld Jurre Rompa/IDFA

Idfa online

Dit jaar hoef je geen documentaire van filmfestival Idfa te missen; online kun je tweehonderd verschillende documentaires bekijken en deelnemen aan nagesprekken. Zo kun je dit weekend Paris Calligrammes van Ulrike Ottinger zien, waarin je wordt meegenomen op een reis door het culturele Parijs van de jaren zestig. Op vrijdag is de Nederlandse première van Hubert Saupers film Epicentro, over de invloed van propagandistische cinema op de Cubaanse geschiedenis.

t/m 6 december, €7, idfa.nl

Anne Frank Huis

Altijd al eens een kijkje willen nemen in Het Anne Frank Huis, maar werd je afgeschrikt door de lange rij? Met de online rondleiding, waarin de ruimtes eruitzien zoals in Annes tijd, hoef je niet meer te wachten. Haar bureau staat op zijn plaats, met daarboven haar zorgvuldig uitgezochte plaatjes op de muur. Klik op de voorwerpen om er meer over te weten te komen en neem je tijd om de krappe werkelijkheid van Het Achterhuis in je op te nemen.
Annefrank.org

Stephanie Saade Beeld Peter Tijhof
Stephanie SaadeBeeld Peter Tijhof

Stéphanie Saadé

De Libanese Stéphanie Saadé maakte eerder furore als maker van kunstzinnige, kleine sculpturen met een poëtische en soms humoristische inslag. Voor haar nieuwe tentoonstelling Sleeping Under the Shadow of an Unknown Tree pakt ze de zaken groter aan. Blikvanger is The Encounter of the First and Last Particles of Dust, een installatie van 37 gordijnen uit haar ouderlijk huis. Ze borduurde er de routes op die ze tussen 1995 en 2001, nadat ze het huis had verlaten, door de stad Beiroet aflegde. Tijd en ruimte worden zo via het geheugen op het fysieke verleden geprojecteerd.

T/m zaterdag, gratis, Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317

Bingo Beeld
Bingo

Guilty Pleasure

Al maanden zijn er geen meezingbingoavonden in Brouwerij de Prael, maar niet getreurd, want elke zaterdag kun je meedoen aan de Online Guilty Pleasure Bingo. Tussen het bingoën door kun je je favoriete foute klassiekers aanvragen en bijpraten in de chat met je thuiszittende vrienden. Vergeet je bingonummers niet door te krassen, want er zijn leuke prijzen te winnen, zoals een Amsterdam-loungepak.

Zaterdag, 20.00 uur, €10, mokummagazine.nl


Concertgebouw Beeld
Concertgebouw

Concertgebouw online

Vanavond kun je om 18.00 uur luisteren naar een akoestische set van Her Majesty en om 20.00 uur doorschakelen naar de online rondleiding via de Instagrampagina van Entrée, de jongerenclub van het Concertgebouw. Die voert je langs de koninklijke ontvangstkamer, de kelder met de artiestenfoyer, de Koorzaal en de Spiegelzaal.

Donderdag, gratis, youtube.com/user/concertgebouw en instagram.com/jouwentree

Virus and Host Beeld LenS Fotografie
Virus and HostBeeld LenS Fotografie

Virus and Host

LenS-Fotografie exposeert een extra relevante expositie: Virus and Host, over de verhouding tussen virus en mens. Zestien kleurrijke, abstracte, sprookjesachtige en mysterieuze werken worden geëxposeerd. Internist-infectioloog en viroloog Eric van Gorp opent de expositie en vertelt over de onmogelijke liefde tussen mens en virus: ze kunnen immers niet met, maar ook niet zonder elkaar leven.

t/m 23 november, gratis, Huidenstraat 13

De Parade Beeld Zoku
De ParadeBeeld Zoku

Night at the Parade

Deze zomer werd de Parade afgelast, maar komend weekend is er een speciale editie in Hotel Zoku. Boek een overnachting, maak op je kamer je eigen driegangendiner met instructies van chef-kok Merijn van Berlo en beleef 24 uur lang de magie van het theaterfestival. De optredens zijn via Zoom te bekijken, of op bankjes bij je loft. Zo danst collectief LucyONES tijden een bijzonder gangoptreden.

Zaterdag tot zondag, 11.00-11.00 uur, vanaf €147, Hotel Zoku

Meer over