Weekendtips

Vier de lente dit weekend met deze uittips

Lezen in de tuin, een festival in de natuur, pizza in het park: dit weekend wordt de lente echt gevierd.

Het Parool

Gemoedelijk dancefestival

Aan de rand van de stad, in recreatiegebied ’t Twiske wordt dit weekend stevig de lente gevierd, tijdens de achtste editie van het Lente Kabinet Festival. Het gemoedelijke dancefestival en kleine broertje van Dekmantel Festival, duurt sinds kort twee dagen, en dat betekent dubbel zoveel dansen. Misschien zelfs wel weer, zoals vorige edities, op blote voeten, met alle schoenen op één grote stapel. Verwacht niet alleen internationale dj’s, maar ook culturele samenwerkingen met bijvoorbeeld Amsterdams radiostation Red Light Radio en filmmuseum Eye.

Zaterdag 25 en Zondag 26 mei
’t Twiske

Lekker ravotten in de natuur kan tijdens Lente Kabinet Beeld Yannick van de Wijngaert
Lekker ravotten in de natuur kan tijdens Lente KabinetBeeld Yannick van de Wijngaert

Middeleeuws concert

In de middeleeuwen en de renaissance was het heus niet alleen de gegoede bourgeoisie die met gouden schoteltjes vol glimmende petit-fours op schoot naar muziek luisterde: in Amsterdam was muziek overal. Van klassieke barok tot folk, in de Oude Lutherse Kerk wordt een middag van alles gespeeld. En dat is geen reeks belegen clavecimbelconcertjes: er worden onder andere ‘vieze liedjes’ uit de middeleeuwen gezongen. Als de kerkklok twaalf slaat worden middeleeuwse hapjes geserveerd voor de volledige ervaring.
Zaterdag 25 mei, 11.00-18.00, €22,50
Oude Lutherse Kerk, Singel 411

Nachtelijk potje voetballen

Tijdens de ramadan kunnen jongeren ’s nachts voetballen in verschillende sporthallen in Nieuw-West. Moslimjongeren in Nieuw-West gingen voorheen na het eten om half tien rondhangen op pleintjes, en dat gaf volgens bewoners geluidsoverlast. Je hoeft geen moslim te zijn óf goed in voetbal om mee te doen, iedereen is welkom. Volgens de organisatie trekken de voetbalnachten elke keer zo’n vijftig jongeren. Kleine waarschuwing voor de voetballer met twee linkerbenen: volgens de organisatie wordt er ruim gelachen ‘om spelers die gepoort worden’.
Verschillende locaties, klik hier voor een overzicht.

Balletje trappen kan deze maand ook na zonsondergang. Beeld Shutterstock
Balletje trappen kan deze maand ook na zonsondergang.Beeld Shutterstock

Brandend zand

Goed, er is geen subtropisch zomerweer voorspeld, maar toch kun je op het strand van IJburg dansen met je tenen in het zand. Op de plek van het oude Blijburg viert kunstenaarscollectief Skèr een feestje, met dj’s, theater, dichtkunst en livemuziek van jong talent. LoLaLanding heet het minifestivalletje, en het is gratis.
Zaterdag 25 mei, 15.00-03.00, ná 22.00 €5
Haas & Popi, Pampuslaan 501

Effe wachten...

Het is vragen om moeilijkheden: met gloeiend hete, druipende pizzapunten een dansje wagen. Maar het kán wel, tijdens het Pizza Festival. Met glimmende klodders kaas in het decolleté en bubbels achter de kiezen lónkt de silent disco.
Zaterdag 25 en zondag 26 mei, 11.00, €10
Rembrandtpark

Een pizzaatje in het gras: om je vingers bij af te likken Beeld Shutterstock
Een pizzaatje in het gras: om je vingers bij af te likkenBeeld Shutterstock

Breifestijn

De afgelopen jaren is het imago van breien nogal opgefrist. Was het ooit de stoffige bezigheid van ouden van dagen, inmiddels is het vooral een kalmerende activiteit binnen de mindfulness. Breiers (en hakers!) van diverse pluimage vinden elkaar dit weekend in de Kromhouthal voor De Breidagen. Je kunt nieuwe technieken leren, het thema is duurzaamheid en het breifestijn belooft ‘het neusje van de zalm van de internationale brei- en haakwinkels’. Er kan twee dagen lang aangehaakt worden, pas op zondagmiddag wordt er een einde aan gebreid.
Zaterdag 25 mei, 10.00 uur en Zondag 26 mei 09.30, €10
De Kromhouthal

Duik in het boek (4-10 jaar)

Iedereen heeft wel een favoriet kinderboek. Om een nieuwe generatie boekenwurmen te enthousiasmeren wordt in de Tolhuistuin het Mooie Kinderboekenfestival georganiseerd, waar achttien zorgvuldig geselecteerde boeken in de spotlight staan. Er wordt voorgelezen, kinderen mogen zich verkleden, er zijn spelletjes en speurtochten, ‘poezenpoëzie’ en knutseluurtjes. Van een lesje stop-motionfilmpjes maken tot een grafische monotype drukken: er is een heus blokkenschema voor alle activiteiten rondom de mooie kinderboeken.
Zondag 26 mei, 11:00-17:00, €8
Tolhuistuin

Er wordt volop voorgelezen en muziek gespeeld tijdens het Mooie Kinderboekenfestival Beeld Chris van Houts
Er wordt volop voorgelezen en muziek gespeeld tijdens het Mooie KinderboekenfestivalBeeld Chris van Houts

Kutjes breien

In Sociëteit Sexyland presenteert Marieke Voorsluijs (40) haar nieuwste boek: Yarn Porn, Het betere handwerk/ A good handjob, over piemels en kutjes breien. Dat leest u goed, een boek over het breien van genitaliën. Voorsluijs: “Het boekje is een verzameling van vieze onderwerpen plus zeven patronen, van klapkutjes haken tot tampons en dildo’s breien”. Voor bezoekers is er een workshop piemel haken en vagina breien. “En is er disco”, aldus de breister.
Zaterdag 25 mei, 20.00-01.00, €2,50
Sociëteit Sexyland, Ms. Van Riemsdijkweg 39

Meer over