Aldus

Via platform Horsify kun je andermans paarden leasen

Van dressuur tot goed gezelschap: via platform Horsify kun je andermans paarden leasen. Oprichter Alexandra van der Lelij (32) vertelt.

Noor Lagendijk
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Een paard leasen?

“Eigenaren kunnen hun paard ter beschikking stellen, bijvoorbeeld voor rijlessen of een ruiter die het paard opleidt. Je kunt ook fok- en draagmerries van elkaar leasen, om een veulen te fokken.”

Mensen zonder paard kunnen er ook ­terecht. Waar is veel vraag naar?

“Vooral wedstrijdpaarden doen het goed, maar ook recreatiepaarden zijn populair. Ruiters zijn vaak op zoek naar een vast paard om een band mee op te bouwen. Dat is een gemis bij maneges, waar je meestal op een ander paard zit.”

Een soort Airbnb voor paarden dus?

“Als meer mensen delen, hebben eigenaren minder kosten en hoeven ruiters geen paard te kopen. Het welzijn van de dieren staat voorop; ik wil geen dronken toeristen op een paard. Daarom vind je bij ons paarden voor minimaal een dag per week; een langdurige samenwerking dus.”

Maar dan zit er dus wel een vreemde op je paard.

“Dat is spannend – een paard is toch een beetje je kindje – maar we verifiëren alle profielen. Gebruikers kunnen elkaar ook beoordelen op eigenschappen als paardvriendelijkheid en betrouwbaarheid.”

Moet je kunnen paardrijden?

“Ervaring is gewenst; eigenaren vertrouwen hun paard toe aan een ruiter die er zelf mee uit de voeten moet kunnen. Er zitten paarden van hoog niveau bij voor 500 euro per maand, maar ook paarden voor gezelschap.”

Hoe liggen de Amsterdamse paarden in de markt?

“Horsify zoekt door heel Nederland naar beschikbare paarden bij jou in de buurt. In de randstad, dus ook in Amsterdam, is het aanbod groot en vinden paarden snel hun match.”

Meer over