PlusFilmrecensie

Verstikkend: wat is er toch aan de hand met deze familie in Las consecuencias?

Met Las consecuencias maakt de Venezolaanse filmmaker Claudia Pinto Emperador een complexe film vol symboliek over het doorwerken van trauma’s in volgende generaties.

Elise van Dam
Still uit ‘Las consecuencias’ van Claudia Pinto Emperador. Beeld
Still uit ‘Las consecuencias’ van Claudia Pinto Emperador.

Las consecuencias begint diep onder water. Daar duikt Fabiola (Juana Acosta) met haar man tussen het koraal en scholen vissen als er een probleem is met zijn zuurstoftoevoer. Alleen Fabiola komt weer boven water. Al is dat relatief. Een scène later zien we haar in de auto happen naar adem alsof zij het zelf is die verdrinkt.

In een poging de drukkende rouw te verlichten gaat ze samen met haar vader César (de altijd fantastische Alfredo Castro) en dochter Gabi (María Romanillos) naar het al jaren leegstaande familiehuis op een vulkanisch eiland. Een door vocht aangevreten bouwval met kapotte ramen en moeizaam uit de kraan stromend water.

Het duurt lang voor volledig duidelijk wordt waarom deze familie zo gebroken is. En tot dat moment handelt Las consecuencias in vermoedens. Fabiola vindt dat César wel erg veel aandacht heeft voor zijn 14-jarige kleindochter. Of is het vooral dat ze hem zijn goede band met Gabi misgunt, omdat ze zelf die connectie niet goed meer kan maken? En welke geheimen liet César eigenlijk achter toen hij dit eiland de rug toekeerde?

Dat eiland, een hermetische zwartgrijze rotsmassa, ligt daar als een metafoor voor de wijze waarop deze mensen hun familiegeheimen hebben gestold in een hardnekkig zwijgen. Regisseur Claudio Pinto Emperador maakt werkelijk elk beeld zwanger van symboliek, maar voor het grootste deel werkt dat. Het geeft de film iets verstikkends. Wat precies is waar Las consecuencias over gaat.

Over niet kunnen ontsnappen aan de trauma’s van eerdere generaties, die als mouches volantes in je gezichtsveld hangen, ongrijpbaar en onuitwisbaar. En hoe zo’n trauma de wereld om je heen transformeert tot het punt dat het in alles lijkt te reflecteren.

Las consecuencias

Regie Claudia Pinto Emperador
Met Juana Acosta, Alfredo Castro, María Romanillos
Te zien in Cinecenter, City, Filmhallen, Tuschinski en op 21/7 in Arena en Pathé Noord

Meer over