Tip

Veertien etalages met jubilerende aquarellisten

Dianne Bleeker
null Beeld Kees Verweij
Beeld Kees Verweij

In een periode waarin moderne kunst de dienst uitmaakte in de beeldende kunst, bekwaamde Kees Verwey zich in de techniek van het aquarelleren. Hij trok zich terug in zijn eigen wereld, volgde wat er om hem heen gebeurde, raakte geïnspireerd, maar zocht geen aansluiting. Samen met Otto de Kat en Fik Abbing richtte hij in 1945 de Hollandse Aquarellistenkring (HAK) op om de belangstelling voor het aquarel te stimuleren.

Dit jaar bestaat de HAK 75 jaar.

Op 16 oktober wordt het jubileum gevierd met de grote tentoonstelling Magie van Licht in Museum Henriëtte Polak in Zutphen. Hier zal werk te zien zijn van alle leden plus een selectie van hun voorgangers. Er verschijnt op dezelfde datum ook het collector’s item Water Verf Water Verf bij uitgeverij Lecturis, met daarin werk van alle leden en een tekst van Tonnus Oosterhoff. Dit boek is te verkrijgen in verschillende boekwinkels en musea.

De tentoonstelling Opmaat is bedoeld als opmaat voor de tentoonstelling in oktober en is deze zomer te zien in veertien etalages in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam.

De HAK heeft 52 leden en om iedereen voldoende expositieruimte te bieden, is de tentoonstelling opgedeeld in drie delen. Tal van verschillende werkwijzen zijn hierin vertegenwoordigd, zoals abstract, figuratief, botanisch, realistisch en expressief. De werken variëren van groot tot klein, de makers van bekend tot relatief onbekend.

De tentoonstelling Opmaat is gratis en dag en nacht te bekijken in de veertien etalages van stichting Kunsttraject Amsterdam. De eerste groep aquarellisten is te bewonderen tot en met 10 augustus en bevat kunstenaars zoals Jonika Aalders, Theo de Feyter, Ineke van Haalen en Paul Hugo ten Hoopen.

De locaties van de tentoonstelling zijn te vinden op: kunsttrajectamsterdam.nl

Meer over