PlusWeekmenu

Van zalm teriyaki tot tacobowl met bloemkoolrijst: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer chili sin carne met zoete aardappel en Siciliaanse parelcouscoussalade.

Het Parool

Maandag:

Zalm teriyaki

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 240 gram zalmfilet met huid
- 2 bosuitjes
- peper en zout
- 1 el olijfolie
- 2 el teriyakisaus
- 1 tl sesamzaadjes
- sushigember

Bereidingswijze

1. Laat de zalmfilet op kamertemperatuur komen. Zet de bakplaat aan, deze heeft tijd nodig om goed warm te worden.

2. Snijd het groene gedeelte van de bosuitjes in kleine ringetjes en zet apart. Snijd de rest van de bosuitjes over de lengte door. Dep de zalm goed droog en maak op smaak met peper en zout. Snijd de zalm in gelijke moten.

3. Besprenkel de bakplaat met de olie. Bak de zalm op de huidkant op de bakplaat gedurende 5 min. Draai de zalm vervolgens om en bak nog 1 min. Gril de gehalveerde bosuitjes kort mee.

4. Haal de zalm van de bakplaat, besmeer de gebakken zalm met de teriyakisaus. Serveer de zalm op de gegrilde bosuitjes, garneer met ringetjes bosui, sesamzaad en wat sushigember.

Tip. Wat extra bite toevoegen? Strooi na het bereiden nog wat gebakken uitjes of taugé over de zalm. Ook kan gekozen worden voor een stukje witvis of bijvoorbeeld kipfilet.

Dinsdag:

Varkenshaas-traybake met spek, champignons en aardappel

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 200 gr krieltjes met schil
- 50 gr ontbijtspek
- 200 gr varkenshaas
- 200 gr kastanjechampignons
- 2 rode uien
- 1 gele paprika
- 2 takjes tijm
- 1 el olijfolie
- 1 tl zout
- ½ tl peper

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Breng een pan met water aan de kook, kook de krieltjes 10 min. en giet af.

2. Snijd het ontbijtspek in reepjes. Wikkel het spek kruislings om de varkenshaas. Verhit een droge koekenpan op hoog vuur, leg de varkenshaas in de pan en bak totdat het spek krokant is. Haal de varkenshaas uit de pan.

3. Snijd de champignons en rode uien in kwarten. Snijd de paprika doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes. Ris de blaadjes tijm van de takjes.

4. Verdeel de groenten en krieltjes over een met bakpapier beklede bakplaat en meng de olijfolie, peper en het zout goed door de groenten en krieltjes. Rooster het geheel 30 min. in de oven. Leg na 10 min. de varkenshaas er bovenop.

Tip. Wil je zeker weten dat de varkenshaas perfect rosé is? Prik dan een kernthermometer in de varkenshaas en haal de varkenshaas uit de oven als deze een kerntemperatuur van 60ºC heeft bereikt.

Woensdag:

Tacobowl met bloemkoolrijst

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 220 gr kidneybonen uit blik
- 250 gr bloemkool
- 2 trostomaten
- 1 avocado
- 1 el olie
- 1 el burritokruiden
- 60 gr geraspte oude kaas
- 50 gr tortillachips
- 50 ml zure room

Bereidingswijze

1. Spoel de kidneybonen af onder de kraan en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de bloemkool in roosjes en maal de bloemkoolroosjes en steeltjes in een keukenmachine fijn tot de korrels de grootte hebben vergelijkbaar met die van rijst.

2. Verwarm een koekenpan. Zet het vuur laag, verwarm de kidneybonen gedurende 2-3 min. en schep de bonen regelmatig om. Was de tomaten, verwijder het vruchtvlees en snijd in stukjes.

3. Halveer de avocado in de lengte en verwijder de pit en schil. Snijd het vruchtvlees in dunne plakjes.

4. Verhit olie in een koekenpan. Fruit de burritokruiden 1 min. aan. Voeg de bloemkoolrijst toe en laat 4-5 min. bakken tot deze zachter van structuur wordt. Schep regelmatig om. Roer 2/3 van de kaas erdoor tot deze gesmolten is.

5. Vul kommen met de bloemkoolrijst. Verdeel de kidneybonen, stukjes tomaat, avocado en tortillachips over de bloemkoolrijst. Garneer met de overige kaas en serveer met zure room.

Tip. Wil je nog sneller klaar zijn? Gebruik dan kant-en-klare bloemkoolrijst.

Donderdag:

Chili sin carne met zoete aardappel

null Beeld

Ingrediënten
 voor 2 personen

- 200 gr zoete aardappel, in blokjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 2 verse tomaten
- 1 el olijfolie
- 400 gr tomatenblokjes
- 70 gr tomatenpuree
- 1 el komijn
- 1 el gedroogde koriander
- 1 el chilivlokken
- 1 tl kaneel
- 150 gr mais
- 200 gr kidneybonen
- 400 gr bloemkoolrijst
- 10 gr koriander
- 1 eetrijpe avocado
- 1 limoen, in partjes
- peper en zout

Bereidingswijze

1. Kook de zoete aardappelen 5 minuten in ruim kokend water en giet ze af. Snipper de ui en de knoflookteentjes fijn. Snijd de paprika en tomaten in gelijke blokjes.

2. Verhit 1 el olijfolie in de pan en doe hier de ui en de knoflook bij. Voeg de uitgelekte zoeteaardappelblokjes en paprikablokjes toe aan de ui en knoflook en roerbak voor 2 min. Voeg de tomatenblokjes en de tomatenpuree gelijktijdig toe en breng de tomatensaus op smaak met komijn, chilivlokken, zout, peper, koriander en kaneel. Voeg de mais en kidneybonen toe en breng aan de kook.

3. Kook ondertussen de bloemkoolrijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Verwijder de pit en de schil van de avocado en snijd in plakjes voor de garnering. Snijd de verse koriander fijn en de limoen in partjes.

4. Giet de bloemkoolrijst af en serveer met de chili sin carne, dresseer het bord met verse koriander, limoenpartjes en de avocadoplakjes.

Vrijdag:

Siciliaanse parelcouscoussalade met tonijnsteak en salsa verde

null Beeld

Ingrediënten
 voor 2 personen

- 150 gr parelcouscous
- 500 ml visbouillon
- 2 gegrilde rode paprika’s uit pot
- 200 gr snoeptomaten
- 5 gr verse munt
- 5 gr verse bladpeterselie
- 1 citroen
- 10 gr Parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook
- 1 el Dijonmosterd
- 2 ansjovisfilets
- ½ el wittewijnazijn
- 3 el olijfolie
- 2 tonijnsteaks, 120 gr per stuk
- peper en zout
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl venkelzaad
- 35 gr rucola
- 100 gr zwarte olijven zonder pit

Bereidingswijze

1. Kook de parelcouscous in 10 minuten gaar in de visbouillon, spoel af met koud water. Snijd de paprika’s in blokjes en de snoeptomaatjes door de helft.

2. Maak de salsa verde door de blaadjes van de verse munt en bladpeterselie samen met het sap van een halve citroen, Parmezaan, knoflook, mosterd, ansjovis, wittewijnazijn en 2 el olijfolie in de blender tot een groene saus te blenden. Voeg 1 el water toe om het mengsel iets dunner te maken en zet opzij.

3. Verhit 1 el olijfolie in een grillpan op middelhoog vuur. Wrijf de tonijnsteaks in met peper, zout, oregano en venkelzaad. Bak de tonijnsteaks 1½ min per kant in de pan zodat er grillstrepen ontstaan en de binnenkant mooi roze blijft. Snijd de tonijn in gelijke plakken.

4. Meng de rucola, parelcouscous, paprika, tomaten en olijven in een grote saladekom door elkaar.

5. Besprenkel het rucola-couscousmengsel met de salsa verde en presenteer de salade met de gesneden tonijnsteaks. Serveer met een partje citroen.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over