PlusWeekmenu

Van tonijnburger tot spaghetti all’arrabbiata: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer tortilla met entrecote en pico de gallo en waldorfsalade met zelfgemaakte croutons.

Het Parool

Maandag:

Tonijnburger

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 1,5 rode ui
- 200 gr verse tonijnsteak
- 1 citroen
- 1 el kappertjes
- peper en zout
- 2 hamburgerbroodjes
- 1 aubergine
- 50 gr aspergetips
- 6 el pesto
- 3 el zure room
- 3 el olijfolie
- 20 gr krulsla

Bereidingswijze

1. Pel de rode ui en hak fijn. Snijd de tonijn in grove stukken en hak in een keukenmachine fijn. Rasp de schil van de citroen erboven en schep samen met de kappertjes door het tonijnmengsel en schep 2/3 van de rode ui door de tonijn. Breng op smaak met peper en zout. Vorm burgers van ca. 1,5 cm dik en ter grootte van een broodje en plaats ze 30 min. in de koelkast.

2. Halveer de hamburgerbroodjes en rooster ze aan de snijkant in een droge koekenpan. Snijd de aubergine in plakken van ca. 1/2 cm dik. Bestrijk de aubergineplakken en aspergetips met de helft van de pesto en gril ze in een grillpan tot de groenten grilstreepjes krijgen.

3. Meng in een kommetje de zure room met de rest van de pesto tot een groene saus en zet apart. Haal de burgers uit de koelkast. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de burgers in 3-5 min. rondom bruin.

4. Besmeer de onderste helft van het hamburgerbroodje met de pestosaus. Leg de tonijnburgers erop, verdeel de plakken aubergine en aspergetips erover, garneer met blaadjes sla en bestrooi met de overige fijngehakte rode ui. Leg het bovenste deel van de broodjes erop en zet eventueel vast met een prikker.

Dinsdag:

Spaghetti all’arrabbiata

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 250 gr cherrytomaatjes
- 200 gr spaghetti
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rode peper
- 1 el olijfolie
- 400 gr tomatenblokjes
- peper en zout
- 50 gr Parmezaanse kaas
- 1 takje basilicum

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Leg de cherrytomaatjes in een ovenschaal en rooster 20 min. in de oven.

2. Bereid de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel ondertussen de ui en de knoflook. Snipper de ui en snijd de knoflook in plakjes. Snijd de rode peper in ringen.

3. Verhit de olie in een pan en fruit de ui en de knoflook glazig. Voeg de rode peper toe en bak 2 min. mee. Voeg de tomatenblokjes toe en maak op smaak met peper en zout. Laat 15 min. koken op laag vuur. Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas.

4. Pluk de blaadjes van de basilicum. Serveer de pasta met een flinke schep van de tomatensaus, cherrytomaatjes uit de oven en garneer met Parmezaanse kaas en blaadjes basilicum.

Woensdag:

Tortilla met entrecote en pico de gallo

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 200 gr entrecote
- ½ rode ui
- ½ avocado
- 2 tomaten
- 4 takjes koriander
- 1 rode peper
- 2 el limoensap
- 2 el rodewijnazijn
- peper en zout
- 1 ui
- 20 gr roomboter
- 6 kleine tortilla’s
- 3 el guacamole

Bereidingswijze

1. Haal de entrecotes uit de verpakking en dek af met vershoudfolie. Laat op een bord op kamertemperatuur komen.

2. Begin met het maken van de pico de gallo. Pel en snipper de rode ui fijn. Halveer de avocado, haal de pit eruit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van een halve cm. Snijd de tomaten in kleine blokjes en snijd de rode peper fijn. Pluk de blaadjes van de takjes koriander en houd wat blaadjes koriander apart. Meng alles in een mengkom met limoensap, rodewijnazijn en breng verder op smaak met peper en zout.

3. Pel de ui en snijd in partjes. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de ui 2-3 min. goudbruin. Haal uit de pan en zet apart.

4. Dep de entrecotes droog en bestrooi met peper en zout. Verhit de roomboter op hoog vuur in een koekenpan. Bak de entrecotes op hoog vuur 2-3 min. Keer ze halverwege. Neem het vlees uit de pan en leg op een bord, dek af met aluminiumfolie en laat 5 min. rusten.

5. Grill de tortilla’s kort in een droge hete pan. Besmeer de tortilla’s met guacamole. Snijd het vlees in plakjes en verdeel over de tortilla’s. Schep op elke tortilla een flinke eetlepel pico de gallo en beleg met de ui. Garneer met de overige koriander.

Donderdag:

Zalm in paprikasaus met geroosterde groenten

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 5 geroosterde paprika’s, uit pot
- 5 el olijfolie
- zout en peper
- 1 teen knoflook
- ¼ tl chiliflakes
- 5 takjes peterselie
- 2 zalmfilets
- 1 groene paprika
- 1 courgette
- 1 tak trostomaatjes
- 1 citroen

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Pureer de geroosterde paprika’s met 2 el olijfolie, zout, peper, knoflook, chiliflakes en de blaadjes van 2 takjes peterselie tot een gladde saus. Giet de saus in een kleine ovenschaal.

2. Breng de zalmfilets op smaak met zout en peper en leg deze in de ovenschaal met paprikasaus.

3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de groene paprika in stukken en de courgette in plakken. Leg de paprika, courgette en trostomaatjes op één helft van de bakplaat en besprenkel met de resterende olijfolie en zout en peper naar smaak. Zet de ovenschaal met zalm op de bakplaat erbij.

4. Bak de groenten en vis in circa 25 min. in het midden van de oven gaar. Hak de resterende peterselie fijn en snijd de citroen in partjes.

5. Serveer de vis en groenten met de peterselie en citroen.

Vrijdag:

Waldorfsalade met zelfgemaakte croutons

null Beeld

Ingrediënten voor 4 personen

- 6 sneetjes meergranenbrood
- 1 teentje knoflook
- 100 ml olijfolie
- peper en zout
- 1 citroen
- 3 el magere Franse kwark
- 2 takjes dille
- 55 gr walnoten
- 250 gr witte pitloze druiven
- 2 groene appels
- 200 gr eikenbladslamelange
- 100 gr rozijnen
- 250 gr belegen boerenkaas
- 2 stengels bleekselderij
- 1 el mosterd

Bereidingswijze

1. Snijd het brood in blokjes van 1,5 cm en pel en snipper de knoflook. Meng 50 ml olijfolie met de knoflook, peper en zout en schep de blokjes brood erdoorheen. Spreid uit over een bakplaat en bak 30 minuten op 160˚C krokant.

2. Pers de citroen en hak de dille fijn. Meng 50 ml olijfolie met de helft van het citroensap, de mosterd, kwark en dille en breng op smaak met peper en zout.

3. Rooster de walnoten 3 minuten in een droge koekenpan goudbruin en hak ze grof. Halveer de druiven, snijd de kaas in blokjes en de bleekselderij in boogjes. Snijd het klokhuis uit de appels, snijd in blokjes en meng met het overige citroensap.

4. Meng de eikenbladslamelange met de druiven, appels, rozijnen, walnoten, boerenkaas en bleekselderij. Serveer de salade met de dressing en de croutons.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over