Agenda

Van theater tot muziek: wat is er deze week in Amsterdam te doen?

Elke week de bijzonderste Amsterdamse uittips geselecteerd door Het Parool.

Het Parool
Sebastiaan de Bie Beeld Lisette Zeegers
Sebastiaan de BieBeeld Lisette Zeegers

Theater: Darius

Sebastiaan de Bie is acteur en schrijver en zit momenteel in het derde jaar van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. In zijn werk is hij op zoek naar een versmelting van humor en drama. In Darius staat cynisme tegenover romantiek in een monoloog over darters, donuts, dolfijnen en andere hopeloze pogingen om een leegte op te vullen.
1 en 2 augustus, TapasTheater

Theater: Nijntje op de fiets

Nijntje op de fiets is gebaseerd op verschillende verhalen uit de Nijntjeboekjes. De voorstelling wordt gespeeld in een herkenbaar decor voor kinderen. Actrice en zangeres Marianne van Houten neemt de kinderen mee in het verhaal van Nijntje die een dagje gaat fietsen. De iconische liedjes en tekeningen van Dick Bruna spelen een grote rol, en dragen bij aan een nostalgisch gevoel voor de ouders.
1 augustus, CC Amstel

Theater: Trigger

Dit weekend opent het Vondelpark Openluchttheater opnieuw, met de try-out van Rayen Panday, bekend van zijn voorstellingen bij BNN-VARA en op Netflix. Hierin vraagt hij zich af: waarom is al het nieuws tegenwoordig breaking news? Waarom hebben we het constant nodig om door van alles en nog wat te worden getriggerd? En wat is er eigenlijk nog écht speciaal in deze tijden? In het voorprogramma staat Bugra Gedik, opgegroeid in West en geschoold in Zuid, met een komediestijl die rauw is met een filosofisch randje.
1 augustus, Vondelpark Openluchttheater

Theater: Chemsex Dialogen

Chemseks, oftewel seks onder ­invloed van harddrugs zoals xtc, GHB en crystal meth, is vooral populair in de gayscene. Met het project Chemsex Dialogen willen Kes Blans en Thomas de Bres het taboe rondom dit onderwerp doorbreken. Verschillende ervaringsdeskundigen uit de stad komen aan het woord en de makers zijn op zoek naar nieuwe verhalen. Bezoekers worden uitgenodigd om deel te nemen aan het gesprek en eventuele persoonlijke ervaringen te delen.
1 augustus, Compagnietheaterk

Muziek: Café Paradiso

Komende zondag, maandag en dinsdag opent Café Paradiso zijn deuren. De grote zaal van de poptempel doet deze dagen dienst als gezellig borrelcafé, waar elke avond verschillende liveoptredens plaatsvinden. De line-up bestaat onder andere uit Giovanna’s Zoo, Danny Mol, The Pheromones en Roofman. Vooraf online een kaartje kopen is verplicht.
2, 3 en 4 augustus, 20.00 uur, Paradiso

Muziek: Lisette Ma Neza

Lisette Ma Neza komt uit Nederland en woont in Brussel, waar ze film studeert en drie jaar geleden als eerste Nederlandstalige vrouw het Belgisch Kampioenschap Slam Poetry won. Ma Neza staat bekend om haar scherpe pen en zachte stem. In haar poëzie en muziek zoekt ze naar haar eigen identiteit, haar gender, haar geschiedenis en plaats in de wereld. Zaterdag staat ze met drie shows in De Brakke Grond.
1 augustus, 16.00, 19.30 en 22.30 uur, De Brakke Grond

Muziek: Jazz at the Plantage

De Hermitage en de Hortus Botanicus organiseren in samenwerking met het conservatorium Jazz at the Plantage. Elke zaterdag in augustus is er een liveoptreden in de binnentuin van de Hermitage en elke zondag klinken de jazzy sounds in de tuinen van de Hortus
T/m 30 augustus, 17.00 uur, Hermitage en Hortus Botanicus.

Film: Bacurau

Braziliaanse western met een vleugje sciencefiction; een dys­topie op de hielen gezeten door de realiteit, vernoemd naar een plek waar president Jair Bolsonaro de kriebels van zou krijgen. Transgenders bewaken er de poort en in de kerk krijgen dorpsbewoners geheimzinnige pilletjes op de tong gelegd in plaats van hosties.
Te zien in: Eye, Filmhallen, Kriterion, The Movies, Rialto

Film: Moonlight

Met drie Oscars bekroond, uit­stekend geacteerd coming-of-agedrama over een zwarte homoseksuele jongen. Vanaf zijn tiende totdat hij eind twintig is, opgroeiend in een kansloos milieu. Nu eens geen zwarte stereotypen, maar gelaagde personages.
Te zien in: Eye, zondag 19.00 uur, als onderdeel van Black Light

Film: Vitalina Varela

Vitalina Varela is een weduwe die van Kaapverdië naar Lissabon reist omdat haar echtgenoot is overleden, die decennia geleden naar Portugal vertrok als gastarbeider met beloftes van geld en een spoedige terugkeer. Geen van beide kwam hij na. Nu is Varela te laat om afscheid van hem te nemen – zelfs zijn begrafenis heeft ze gemist. De gesloten gemeenschap in Lissabon ontvangt haar kil; de enige die haar wat medeleven toont is de priester. De Portugese filmmaker Pedro Costa omarmt de duisternis in zijn prijswinnende film Vitalina Varela, waarvoor hij zich visueel liet inspireren door schilders als Rembrandt en Caravaggio.
Te zien in: Eye, LAB111

Expo: It’s about a girl

Dit weekend is de laatste kans om de tentoonstelling It’s about a girl te bekijken. Het gelijknamige kunstenaarscollectief, met onder anderen Erik Theissing, Patty van Hoften en Thijske Akerboom, modeltekent al ruim twee decennia. De kunstwerken zijn geïnspireerd op het vrouwelijk lichaam. De naaktmodellen zitten stil, bewegen of dansen en de kunstenaar interpreteert het op zijn of haar manier. Dit is de eerste groepstentoonstelling van het kunstenaarscollectief.
T/m 2 augustus, NDSM-Fuse

Hallucinogenic Beeld Gerhard Hofland
HallucinogenicBeeld Gerhard Hofland

Expo: Hallucinogenic

Grote abstracte gekleurde doeken hangen zowel in de Gerhard Hofland Galerie als in On The Inside, een nieuwe ruimte voor hedendaagse kunst op de NDSM-werf. Ze zijn onderdeel van Hallucinogenic, een groepstentoonstelling van acht internationale schilders zoals Erin Lawlor, Henning Strassburger en Philipp Kremer, samengesteld door Koen Delaere. In deze tentoonstelling wordt het dimensionale gecombineerd met het alledaagse hier en nu én de fysieke ruimte met de relationele ruimte.
T/m 8 augustus, Galerie Gerhard Hofland & On The Inside

Expo: Chapter 3HREE

Dit is het laatste weekend om Chapter 3HREE te bekijken in Het Hem. Speciaal voor enthousiastelingen zijn de openingstijden verruimd met extra tijdslots. Maarten Spruyt toont in deze expositie het werk van 27 kunstenaars met de architectuur van Het Hem als uitgangspunt en het menselijke verlangen als hoofdthema: dicht bij de natuur komen, door haar te beteugelen of zelfs te vernielen. Ook is er dit weekend muziek van Elias Mazian met een barbecue op het terras.=
T/m 2 augustus, Het Hem

Chapter 3HREE  Beeld C. Eeftinck Schattenkerk
Chapter 3HREEBeeld C. Eeftinck Schattenkerk

Expo: Mensbeeld

28 levensgrote olieverfschilderijen werden door veertien beeldende kunstenaars gemaakt van het Mensbeeld, tevens de naam van de expositie. Met een wereld die in een rap tempo verandert en allerlei nieuwe ontwikkelingen die het ­dagelijks leven beïnvloeden, vinden de kunstenaars het noodzakelijk om te verkennen of er een nieuw beeld van de mens laten zien kan worden. Onder anderen Helen Verhoeven, Marc Mulders en Sarah Verbeek nemen deel.
T/m 30 augustus, Arti et Amicitiae

Kind: Maak en herken nepnieuws

Fake news is overal. Deze zomer wil de gemeente in samenwerking met creatief centrum Homing kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar bewust maken van nepnieuws en hoe makkelijk het zich kan verspreiden. Tijdens de workshop Fake News vormen kinderen redacties op basis van leeftijd, en ontwikkelen zij een nepnieuwswebsite. Hierbij leren ze over het schrijven van een script, storytelling, regisseren en editen: de basisvaardig­heden voor het maken van een film. De workshops worden op vrijdag tot en met zondag gegeven. Aanmelden via welcome.homing@ gmail.com.
T/m 9 augustus, 11.00 - 16.00 uur, gratis, verschillende locaties

Kind: Voor even circusartiest

Wil je leren op je handen lopen, ­balanceren op een touw, of op je kop staan? Tijdens Buitenbende ben jij voor even een echte circusartiest. Maar eerst zie je in een circusvoorstelling hoe flexibel, sterk en creatief geoefende circusartiesten zijn. Kan jij het daarna mooi ­nadoen! De voorstelling en workshop zijn voor kinderen, pubers en jongvolwassenen tussen de 10 en 18 jaar oud. Je kunt je inschrijven door een mail te sturen naar circus@circusbende.nl. Ouders zijn ook welkom om mee te komen.
2, 9 en 16 augustus, tijdsblokken van 13.00 - 15.00 en 16.30 - 18.30 uur, op donatie (vanaf €1), Trammeland op de NDSM-werf

Divers: Rocketman bij Vessel

Zondag vindt de eerste movie night plaats bij Vessal Bay, het grote terras van Vessel Kitchen & Bar aan het Waterplein. Speciaal in thema van de Pride, die helaas niet door kan gaan, heeft de organisatie een film geselecteerd: Rocketman. Gebaseerd op het leven van Elton John. De avond begint met een diner met onder andere een salade van geroosterde venkel en schol met cantharellen. Daarna zijn er cocktails voor tijdens de film. Ook na de film is de bar open voor een drankje.
1 augustus, 19.00 uur, Vessel

Divers: Maak je eigen ramenbowl

Café Huis van Iemand Anders organiseert de komende weken steeds een andere ‘Build your own’-avond. Het idee is simpel: voor 5 euro maak je je eigen ramenbowl, sushibowl, kapsalon of vegan veggies bowl, afhankelijk van het thema van de avond. ‘Voor iedereen die zin heeft in gezelligheid maar niet veel geld wil uitgeven,’ aldus de ­organisatie. Komende woensdag kun je je eigen ramenbowl komen maken, en daarna blijven hangen voor een drankje, dat overigens niet inbegrepen is bij de prijs.
T/m 8 september, verschillende dagen en tijden, Huis van Iemand Anders

Meer over