Agendatips

Van theater tot film: dit zijn de beste tips voor deze lockdownweek

Ja, we zitten in een lockdown, maar dat betekent niet dat we thuis voor de tv hoeven te sippen. Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips voor wat sjeu in het lockdownleven.

Edo DijksterhuisHans SmitStefan Raatgever en Joost Broeren-Huitenga en Jan Pieter Ekker
Fragments of Sphere, t/m 1 augustus in Project Space On the Inside, Tt. Melaniaweg 1. Beeld Bill Viola
Fragments of Sphere, t/m 1 augustus in Project Space On the Inside, Tt. Melaniaweg 1.Beeld Bill Viola

Muziek: U2

U2 is begonnen aan een vierdelige serie concertuitzendingen op YouTube. De Ierse band zendt vrijdag een concert uit de PopMart-tournee uit 1997 uit. Die concertreeks, beroemd vanwege het groteske decor met de halve gele ‘M’ van McDonald’s, nam de consumptiemaatschappij onder vuur. Muzikaal was het niet U2’s sterkste periode, maar visueel is deze show uit ­Mexico-Stad een mijlpaal in de concertgeschiedenis. Het optreden is 48 uur gratis te zien op U2’s eigen YouTubekanaal.
Vrijdag 2 april, 03.30 uur, youtube.com/U2

Muziek: Maroon 5

Geïnteresseerd in de visuele mogelijkheden van livestreamconcerten? Hitgroep Maroon 5 belooft ‘een ­virtuele ervaring’ en dus meer dan simpelweg een thuisconcert voor een paar camera’s. Ook een online ontmoeting met de band hoort tot de mogelijkheden.
Donderdag 1 april, 00.00 uur, maroon5.com, vanaf €19

Muziek: Top 2000

Vanuit zijn werkkamer thuis presenteert Leo Blokhuis elke twee weken op vrijdagavond een online popquiz over de Top 2000. Is hij in de laatste week van december steevast ‘enig jurylid met wie niet wordt gecorrespondeerd’ tijdens de Top 2000 a gogo, nu is hij vragensteller. Het onderwerp blijft hetzelfde: de onuitputtelijke schatkamer van de popmuziek.
Vrijdag 2 april, 20.30 uur, top2000onlinecafe.nl

Expo: Chaim van Luit - Primal/Shape

Tijdens de lockdown hield kunstenaar Chaim van Luit zijn jonge dochters thuis bezig. Lekker knippen in vellen papier deden ze het liefste. De onregelmatige vormen met onverwacht scherpe hoekjes en rafelrandjes vond Van Luit zo ­inspirerend dat hij er een aantal ­reproduceerde in staal dat hij ­bewerkte met lasapparaat, schuurmachine en spuitbussen. De achterkant van de schilderijen/schilden/wand­sculpturen bewerkte hij met fluorescerend geel en oranje, wat de werken een soort aura verschaft.
T/m 28 april in Galerie Tegenboschvanvreden, Bloemgracht 57

Expo: Embassy of the Free Mind

Aan de Keizersgracht 123 zit het Huis met de Hoofden, een pand dat in 1622 werd gebouwd door kousenhandelaar en kunstliefhebber Nicolaas Sohier. Sinds 2017 biedt het onderdak aan de Embassy of the Free Mind, een platform voor het vrije denken en een bibliotheek die geïnspireerd is op de Bibliotheca Philosophica Hermetica (ook wel bekend als Ritmanbibliotheek). Een bezoek is nu mogelijk via vir­tuele rondleiding. Maar voor bibliofielen en liefhebbers van spiritueel gedachtengoed is het ook fijn grasduinen door de collectie.
embassyofthefreemind.com

Expo: Fragments of Sphere

Aristoteles ging ervan uit dat de wereld bestaat uit aarde, water, lucht en vuur. Die basiselementen keerden later terug in onder andere het boeddhisme. In de 21ste eeuw zijn het niet zozeer de bouwstenen van het bestaan als wel de elementen waar wij mensen iets te zelfzuchtig mee zijn omgesprongen, met een klimaatcrisis tot gevolg. Onder anderen David Claerbout, Cyprien Gaillard, Saskia Noor van Imhoff, Matthew Day Jackson, Amalia Pica en Bill Viola duiken in dat spanningsveld tussen natuur, technologie en menselijk handelen. Er is online een voorproefje.
T/m 1 augustus in Project Space On the Inside, Tt. Melaniaweg 1, projectspaceontheinside.org

Expo: A Funeral for Street Culture

Straatcultuur is een vitale vorm van cultuur, die van onderaf en vaak spontaan ontstaat en door gemeenschappen in leven wordt gehouden. Soms worden die uitingen geadopteerd of zelfs toegeëigend door instituten of commerciële partijen. Tegencultuur wordt dan gladgestreken tot mainstream. Wat dat betekent wordt onderzocht door Metro54 en curator Rita Quédrago in een tentoonstelling die vormgeving, activisme, mode en queerness combineert. Voorproefje online.
T/m 30 mei in Framer Framed, Oranje-Vrijstaatkade 71, framerframed.nl

Theater: Korzo - Great Catch

Een nieuwe generatie circusmakers presenteert zich met Great Catch – a fresh taste of circus op het nieuwe virtuele 3D podium van Korzo, Studio X, ideaal om via je laptop of desktop met Google Chrome te bekijken. De persoonlijke trapezeact van Júlia Campistany, It happens..., is een fysieke metafoor voor de perfect imperfecte menselijke conditie. In Umbra combineert Liza van Brakel jongleren, vloeracrobatiek en dans. Ze liet zich inspireren door de lockdown. Trio Tea Time Company gaat in Stick-Stok in de weer met, ja inderdaad: stokken.
27 maart om 20.30 uur, 28 maart hele dag on demand, via korzo.nl, vanaf €7,50

Theater: De Droommoord, De Wraakmoord

De rechtszaal is in coronatijd ontdekt als online theaterlocatie bij uitstek. Na het succes van De Kerstmoord stonden Louise Korthals en Jan Kooijman in De Droommoord weer tegenover elkaar en lieten ze getuigen opdraven voor rechter Jeff Voorhans (Jules Croiset). Het hele proces is tot 30 april terug te zien via de site. Voor de fanatieke fans heeft geestelijk vader van het concept Frank van Laecke een nieuwe zaak in petto: De Wraakmoord, rond de dood van de 41-jarige ambtenaar Johnny Vaessen, met een Vlaamse cast.
Via schuldofonschuld.nl en assisenonline.be, €15

Film: Pepr Shorts

Pepr, het platform voor makers en verhalen van kleur, zet drie aanstormende talenten in de spotlight met dit programma korte films. Te zien zijn Pariba van Aramis Garcia Gonzales, Ik ben van Mirella Muroni en Patroon van Mario Gonsalves. Alle drie draaien ze om personages die zoeken naar hun identiteit en plaats in de wereld.
Te zien op Pepr/Picl

Film: Max Barbakow - Palm Springs

Deze energieke komedie is onderdeel van een golfje aan films en ­series rond personages die dezelfde dag keer op keer herbeleven. Hier zijn dat twee mensen: Nyles en Sarah, die zo eindeloos om elkaar heen kunnen cirkelen.
Te zien op Amazon Prime

Film: Pedro Almodóvar - The Human Voice

Wat doe je als wereldvermaarde filmmaker tijdens een lockdown? Juist ja: een piepkleine film maken. De Catalaanse grootmeester Pedro Almodóvar greep terug op het theaterstuk La voix humaine van Jean Cocteau, een ‘monodrama’ waarin een vrouw aan de telefoon hangt met haar geliefde, die op het punt staat met een ander te trouwen. In eerdere filmversies speelden onder meer Ingrid Bergman en Sophia Loren al de hoofdrol, en ­Almodóvar wist met Tilda Swinton een actrice van minstens even groot statuur te strikken.

Streamingplatform Picl grijpt de premìere van The Human Voice meteen aan voor een bescheiden programma rond Swinton. De drie films tonen haar veelzijdigheid: ze is ijzige aristocrate in het weelderige Io sono l’amore, een David Bowie-achtige popster in het zwoele A Bigger Splash en een onsterfelijke vampier in het wonderlijk lethargische Only Lovers Left Alive.
Te zien op Picl

Divers: Earth Hour

In meer dan 180 landen doen vandaag tussen 20.30 en 21.30 uur ­miljoenen mensen het licht uit voor Earth Hour, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, om aandacht te vragen voor de kwetsbare natuur. In Nederland wordt er voor deze vijftiende editie een live­stream vanuit de studio van Armin van Buuren georganiseerd. Zo is er een minishow van caberatier Guido Weijers, een liveoptreden van onder anderen Danny Vera en Friday, entertainment van Humberto Tan en André Kuipers, en een lesje klimaat van weervrouw Amara Onwuka. Als de lichten om 20.30 uur uitgaan, gaat de livestream op zwart en is Earth Hour Live als audiostream te beluisteren.
Zaterdag 27 maart, via wwf.nl/earthhour

Divers: Paradiso: Boss

Biggie, Snoop Dogg, Dr. Dre, Destiny’s Child en nog veel meer klassieke hiphop en r&b-nummers klinken door de speakers bij de online clubavond Boss van Paradiso. Log gratis in via Zoom en dans mee via je webcam, of volg de livestream via Facebook en YouTube. De line-up bestaat uit Dj Switch, Dj Soulfania, Dj Prime, Dj Smash, MC Marboo en MC Aries.
Gratis via paradiso.nl

Meer over