PlusWeekmenu

Van Thaise salade tot springrolls met garnalen en mango: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer röstiburgers of pastitsio met vleessaus en romige bechamelsaus.

Het Parool

Maandag:

Thaise salade met pittig gehakt

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 2 tl vissaus
- 1 limoen
- 2 el gembersiroop
- 1 rode peper
- ½ Chinese kool
- 1 winterpeen
- ¼ komkommer
- 350 gr half-om-halfgehakt
- 2 takjes basilicum
- 1 takje munt
- 3 takjes koriander
- 3 bosuitjes
- 1 kropje romaine

Bereidingswijze

1. Meng voor de dressing in een kommetje de vissaus, sap van de limoen en gembersiroop door elkaar. Halveer de rode peper en verwijder de zaadlijsten. Hak fijn en meng door de dressing.

2. Haal de buitenste bladeren van de Chinese kool, spoel schoon en snijd in dunne reepjes. Maak de winterpeen en komkommer schoon en snijd in plakjes.

3. Bak het gehakt in een droge koekenpan tot het bruin en knapperig is. Schep het gehakt in een kom en schenk de dressing er overheen. Voeg de Chinese koolreepjes, komkommer en winterpeen toe.

4. Hak de basilicum, munt en koriander grof en schep door de salade.

5. Snijd de bosuitjes in dunne ringen en haal de romaineblaadjes los. Bestrooi de salade met de bosui en serveer met de romaine. Vul aan tafel de romaineblaadjes.

Dinsdag:

Springrolls met garnalen en mango

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 60 gr mihoen
- 1 el ketjap
- 1 el limoensap
- 1 mango
- 1 avocado
- 10 takjes koriander
- 1 krop sla
- 8 rijstvellen
- 100 gr voorgekookte middelgrote garnalen
- 1 el sesamzaad
- 2 el chilisaus

Bereidingswijze

1. Bereid de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel af met koud water. Meng de ketjap en limoensap door de mihoen en zet apart.

2. Schil en ontpit de mango en avocado en snijd in reepjes. Snijd de koriander fijn en scheur de bladeren sla in kleine stukken.

3. Leg een rijstvel op een groot bord. Dep het rijstvel met een natte theedoek aan beide kanten vochtig. Maak het vel nat genoeg om stevig op te rollen, maar let op: maak het niet te nat, dan breekt het.

4. Plaats in het midden van het rijstvel een blad sla met daarin wat mihoen, gevolgd door mango, avocado en koriander. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol de springroll dan voor de helft op. Leg er nog wat garnalen tussen en rol helemaal op. Herhaal dit met de rest van de rijstvellen.

5. Serveer met sesamzaad en chilisaus.

Woensdag:

Röstiburger

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 2 eieren
- peper en zout
- 250 gr vastkokende aardappelen
- 2 uien
- 3 el olijfolie
- 1 el crème fraîche
- 3 el yoghurt
- 5 gr bieslook
- 2 kaiserbroodjes
- 1/4 komkommer
- 1 tomaat
- 20 gr gemengde sla

Bereidingswijze

1. Klop in een mengkom de eieren los en breng op smaak met peper en zout.

2. Schil de aardappelen en pel de uien. Rasp zowel de aardappelen als de uien grof en knijp het vocht eruit. Meng de rasp door het losgeklopte ei en verdeel het mengsel in twee porties. Vorm met droge handen tot burgers.

3. Verhit de olie in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag. Bak de röstiburgers op een middelhoog vuur in ongeveer 5-6 min goudbruin. Keer ze om en bak nog eens 2-3 min. Laat de burgers uitlekken op een stuk keukenpapier.

4. Meng de crème fraîche met de yoghurt in een kommetje glad. Hak de bieslook fijn en roer door de yoghurtsaus. Breng op smaak met peper en zout.

5. Halveer de kaiserbroodjes en rooster de gesneden kant in dezelfde koekenpan tot ze lichtbruin zijn.

6. Snijd de komkommer en tomaat in plakjes. Besmeer het brood met de yoghurtsaus, leg de röstiburgers erop en beleg met plakjes komkommer en tomaat. Maak af met wat sla en leg de bovenkant van het broodje erop. Steek eventueel vast met een prikker.

Donderdag:

Pastitsio met vleessaus en romige bechamelsaus

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 300 gr half-om-halfgehakt
- 1 el kaneelpoeder
- 4 tl gedroogde oregano
- 400 gr tomatenblokjes uit blik
- 250 gr rigatoni (buispasta)
- 50 gr roomboter
- 50 gr bloem
- 500 ml volle melk
- peper en zout

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet de ovenschaal in met boter. Pel en snipper de ui en knoflook. Verhit olijfolie in een diepe koekenpan en fruit de ui en knoflook op laag vuur 2-3 min.

2. Voeg het gehakt, de kaneelpoeder en helft van de oregano toe. Zet het vuur middelhoog en bak het gehakt in 5 min. bruin. Voeg de tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Laat 7 min. op laag vuur stoven met de deksel op de pan.

3. Breng vervolgens de vleessaus op smaak met peper en zout en laat daarna 10 min. inkoken tot dikke saus.

4. Kook ondertussen de pasta in een ruime pan met gezouten water in 8-10 min. beetgaar. Giet de pasta af in een vergiet en schep in de ovenschaal.

5. Maak vervolgens de bechamelsaus. Smelt in een steelpannetje de boter op laag vuur, voeg de bloem toe en blijf 3 min. goed doorroeren. Haal de pan van het vuur en roer scheutje voor scheutje de melk door de saus.

6. Zet de pan terug op het vuur en voeg wat zout en de rest van de oregano toe en breng zachtjes aan de kook. Kook de bechamelsaus in 5-6 min. tot een lobbige saus. Breng op smaak met peper en eventueel extra zout.

7. Schep de vleessaus op de pasta in de ovenschaal en verdeel daarbovenop de bechamelsaus. Zet de ovenschaal in de oven en bak in ca. 25 min. goudbruin.

Vrijdag:

Groentepannenkoeken

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 240 gr kikkererwten uit blik
- 150 ml amandelmelk
- 40 gr tarwebloem
- 1 tl bakpoeder
- 90 gr verse spinazie
- peper en zout
- 2 el olijfolie
- 1 avocado
- 50 gr cherrytomaatjes

Bereidingswijze

1. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze goed af. Pureer de kikkererwten met een staafmixer en meng dit in een kom met amandelmelk, tarwebloem, bakpoeder en spinazie. Breng het beslag op smaak met peper en zout.

2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak kleine pannenkoekjes van het beslag. Bak de pannenkoeken op laag vuur, het is belangrijk om deze langzaam te garen. Draai ze voorzichtig om. Schil en ontpit ondertussen de avocado. Snijd de avocado in partjes en halveer de cherrytomaatjes.

3. Serveer de pannenkoeken met avocado en cherrytomaatjes.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over