PlusWeekmenu

Van rode viscurry tot flammkuchen: vijf fijne recepten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer venkel uit de oven met aardappelpartjes en chorizo.

Het Parool

Maandag

Venkel uit de oven met aardappelpartjes en chorizo

Venkel uit de oven met aardappelpartjes en chorizo. Beeld
Venkel uit de oven met aardappelpartjes en chorizo.

Ingrediënten voor 2 personen
- 1 venkel
- 4 el olijfolie
- 3 el honing
- zeezout
- 150 gr chorizo
- 450 gr aardappelpartjes met schil
- peper en zout
- handje walnoten

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180ºC. Verwijder de groene pluimen van de venkel en snijd de onderkant eraf. Snijd de venkel in 4 delen en smeer in met de olijfolie, 2/3 deel van de honing en wat zeezout.

2. Snijd de chorizo in plakjes. Verdeel de venkel, aardappelpartjes en plakjes chorizo over de ovenschaal. Voeg een flinke scheut olijfolie toe. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met de overgebleven honing.

3. Plaats de ovenschaal voor ca. 30 min. in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en verdeel de walnoten over het gerecht.

Dinsdag

Rode viscurry met kokos

Rode viscurry met kokos. Beeld
Rode viscurry met kokos.

Ingrediënten voor 2 personen
- 1 aubergine
- 1 sjalot
- 3 el zonnebloemolie
- 30 gr Thaise rode currypasta
- 400 gr tomatenblokjes in blik
- 300 ml kokosmelk
- 50 gr spinazie
- 2 tl vissaus
- 1 limoen
- 1 tl chilivlokken
- peper en zout
- 140 gr zilvervliesrijst
- 250 gr kabeljauwfilet
- 3 takjes koriander
- 2 takjes basilicum

Bereidingswijze
1. Snijd de aubergine in partjes. Hak de sjalot fijn. Verhit de helft van de zonnebloemolie in een diepe koekenpan en bak de aubergine in ca. 4-5 min. bruin. Haal uit de pan en leg op een bord.

2. Verhit de overgebleven olie in de koekenpan en bak de sjalot op laag vuur 2 min. Voeg de rode currypasta toe en bak ca. 1-2 min. mee tot de pasta begint te ruiken.

3. Voeg de aubergine, tomatenblokjes en kokosmelk toe. Meng en laat 10 min. inkoken. Doe de spinazie door de curry tot deze begint te slinken. Voeg vervolgens de vissaus, het sap van de limoen en de chilivlokken toe. Breng op smaak met peper en zout.

4. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Snijd de kabeljauw in stukken van 2 tot 3 cm en voeg toe aan de curry. Kook in ca. 4-5 min. gaar tot de vis uit elkaar valt.

5. Hak de koriander- en basilicumblaadjes grof en garneer de curry hiermee. Serveer met de rijst.

Woensdag

Flammkuchen met pulled chicken en wortel

Flammkuchen met pulled chicken en wortel. Beeld
Flammkuchen met pulled chicken en wortel.

Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gr kipfilet
- 1 l kippenbouillon
- 1 ui
- ½ el olie
- 120 ml azijn
- 100 ml water
- 1 laurierblad
- 2 kruidnagels
- 30 gr boter
- ½ tl zout
- 120 ml appelstroop
- 2 plakjes ontbijtkoek
- 250 gr wortel
- 1 rol flammkuchendeeg
- 1 handje rucola
- 15 gr pompoenpitjes

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200˚C. Kook de kipfilet 15 min. in de kippenbouillon. Laat uitlekken en trek de kip met twee vorken uit elkaar in sliertjes.

2. Bereid intussen de saus. Snipper de ui en fruit aan met olie. Voeg de azijn, het water, de laurier en kruidnagel toe. Kook 10 min. zachtjes en haal de laurier en kruidnagel uit de saus. Voeg de boter, stroop en het zout toe. Verkruimel de ontbijtkoek en meng door de saus om te binden.

3. Schil en snijd de wortel in plakjes van 3 mm. Kook ze 3 tot 5 min. beetgaar en giet af. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de kip met 2/3 van de saus en verdeel de overige saus over het deeg. Beleg daarna met de pulled chicken en de wortelplakjes.

4. Bak de flammkuchen 15 min. in de oven. Verdeel hierna de rucola en pompoenpitjes over de flammkuchen.

Donderdag

Warme krieltjessalade met groene asperges en linzen

Warme krieltjessalade met asperges en linzen. Beeld
Warme krieltjessalade met asperges en linzen.

Ingrediënten voor 2 personen
- 3 el olijfolie
- 500 gr krieltjes
- 1 el gedroogde rozemarijn
- peper en zout
- 350 gr groene asperges
- 400 gr linzen
- 2 rode bieten
- 4 el mayonaise
- 4 takjes bieslook

Bereidingswijze
1. Verwarm 1/3 van de olijfolie in een koekenpan. Voeg de krieltjes, rozemarijn, en wat zout en peper toe en bak goudbruin.

2. Verwarm een grillpan met de helft van de overige olijfolie en gril de asperges ca. 5 min. Bestrooi vervolgens met zout.

3. Spoel ondertussen de linzen af en breng op smaak met peper en zout. Snijd de rode bieten in blokjes. Meng de linzen met de bietjes, krieltjes en asperges en verdeel de salade over de borden.

4. Snijd de bieslook fijn. Meng de mayonaise met de overgebleven olijfolie en de bieslook, en serveer deze bieslookmayonaise bij de salade.

Vrijdag

Zoete beef-springrolls

Zoete beef-springrolls. Beeld
Zoete beef-springrolls.

Ingrediënten voor 2 personen
- 1 biefstuk
- 1 el sojasaus + extra
- 1 el zoete chilisaus
- 1 el ketjap
- 1 el honing
- 1 tl citroensap
- 60 gr mihoen
- 1 mango
- ½ komkommer
- 8 rijstvellen
- 100 gr gesneden rode kool
- 1 el sesamzaad

Bereidingswijze
1. Snijd de biefstuk in heel dunne plakjes en leg die in een schaal. Voeg de sojasaus, chilisaus, ketjap, honing en het citroensap toe en meng goed. Zet in de koelkast en laat de marinade een uurtje intrekken.

2. Bak de biefstuk gaar in de marinade. Bereid de mihoen zoals aangegeven op de verpakking, giet af en spoel af met koud water.

3. Schil de mango, verwijder de pit en snijd de mango en komkommer in reepjes.

4. Leg een rijstvel op een groot bord. Dep het vel met een natte theedoek en maak beide kanten vochtig. Maak het nat genoeg om stevig op te rollen, maar niet te nat, dan breekt het.

5. Plaats in het midden van het vel een hoopje mihoen, gevolgd door mango, biefstuk, komkommer en rode kool. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol de springroll dan helemaal op. Herhaal dit totdat je 8 springrolls hebt. Serveer met sesamzaad en sojasaus.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over