PlusWeekmenu

Van paprikasoep tot nasi goreng: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer pasta met kip en rode pesto en Asian honey garlic potatoes.

Het Parool

Maandag:

Gegrildepaprikasoep met geroosterde cashewnoten

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 2 rode paprika’s
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 2 trostomaten
- 4 el olijfolie
- 100 gr ongezouten cashewnoten
- 500 ml groentebouillon
- 1 takje krulpeterselie
- ½ tl grof gemalen zwarte peper

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de paprika doormidden, verwijder de zaadlijst en snijd grof. Maak de rode ui en knoflook schoon en snijd grof. Verwijder de steel van de rode peper en snijd de tomaten in partjes.

2. Verdeel alle gesneden groente op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met ¼ van de olie. Rooster 20 min. in de oven. Voeg de cashewnootjes de laatste 5 min. toe en rooster mee.

3. Verhit de helft van de olie in een soeppan. Voeg de gegrilde groente en de helft van de cashewnoten toe aan de pan samen met de groentebouillon en verwarm 5 min. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep.

4. Snijd de peterselie en de overige cashewnoten grof. Verdeel de soep over de kommen en garneer met de zwarte peper, resterende olie en de grof gesneden peterselie en cashewnoten.

Dinsdag:

Nasi goreng

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 300 gr rijst
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 prei
- 40 gr selderij
- 3 el zonnebloemolie
- 250 gr gerookte spekblokjes
- 1 tl trassi
- 1 el sambal
- 1 kippenbouillonblokje

Bereidingswijze

1. Breng water aan de kook en bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel af met koud water en laat afkoelen.

2. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de prei in halve ringen en de selderij fijn.

3. Verhit olie in een wok en bak de spekblokjes tot ze licht verkleuren. Voeg de ui toe en bak even mee totdat de ui glazig wordt. Voeg vervolgens knoflook, trassi en sambal toe en bak 1 min. mee. Verkruimel de helft van het bouillonblokje over het geheel.

4. Voeg de rijst toe en bak mee tot het geheel een beetje krokant wordt (goreng). Voeg als laatste de gesneden prei en het selderijblad toe. Proef en maak eventueel op smaak met de rest van het bouillonblokje, peper en zout.

Tip. Serveer met een gebakken ei, kroepoek, sambal en komkommer.

Woensdag:

Pasta met kip en rode pesto

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 200 gr minifusilli
- 2 el ricotta
- 2 el geraspte Parmigiano Reggiano
- 1 citroen
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 100 gr gerookte kip
- 90 gr verse spinazie
- 1 el olijfolie
- 2 el rode pesto + extra ter garnering

Bereidingswijze

1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng in een kom de ricotta met de helft van de Parmiggiano Reggiano. Rasp de schil van de citroen en pers de helft van de citroen uit. Meng de rasp en het sap door het ricottamengsel.

2. Snijd de ui in halve ringen en snijd de knoflook fijn. Snijd de gerookte kipfilet in plakjes en snijd elk plakje in de lengte door.

3. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de rode ui en knoflook. Voeg vervolgens de gerookte kip, spinazie en het ricottamengsel toe en roer door. Voeg de pasta en de rode pesto toe en roer nogmaals goed door.

4. Verdeel de pasta over de borden en garneer met wat extra rode pesto en de overige Parmiggiano Reggiano.

Donderdag:

Asian honey garlic potatoes

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 500 gr krieltjes
- 3 teentjes knoflook
- 2 bosuitjes
- 120 ml water
- 2 el honing
- 1 el srirachasaus
- 2 el sojasaus
- 2 Shanghaipaksoi
- 2 el zonnebloemolie
- 1,5 el sesamzaadjes

Bereidingswijze

1. Boen de krieltjes schoon onder koud water. Dep droog en halveer ze. Pel de teentjes knoflook en hak fijn. Snijd de bosui in ringen.

2. Meng voor de saus het water, de honing, srirachasaus en sojasaus door elkaar en zet apart.

3. Snijd de paksoi in grove stukken. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan, bak de paksoi op hoog vuur, haal uit de pan en zet ook apart.

4. Bak in dezelfde koekenpan de krieltjes 3-4 min. op half hoog vuur. Schep de knoflook erdoor en bak 1-2 min. mee.

5. Schenk de saus erbij en bak 10-12 min. Bak tot de saus kleverig is en om de krieltjes blijft plakken. Voeg de paksoi toe en bak nog 1-2 min. mee.

6. Garneer het gerecht met sesamzaadjes en de gesneden bosui.

Vrijdag:

Tortilla’s met gamba’s en gerookte zalm

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- ½ mango
- 1 rode ui
- 1 gekookte maïskolf
- 150 gr gamba’s, gepeld en schoongemaakt
- 1 avocado
- 6 kleine tortilla’s
- 2 takjes koriander
- 6 el guacamole
- 100 gr gerookte zalm
- 4 el salsasaus

Bereidingswijze

1. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes van circa 1 cm. Pel de ui en snijd in dunne halve ringen.

2. Verhit een grillpan op hoog vuur. Grill de maïskolf rondom circa 8 min. tot de korrels beginnen te verkleuren. Haal uit de pan en laat even afkoelen. Grill de gamba’s 3 à 5 min. in dezelfde pan totdat ze gaar en roze zijn.

3. Snijd de maïskorrels van de kolf. Halveer de avocado, verwijder de schil en de pit. Snijd het vruchtvlees in plakjes.

4. Bereid de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ris de blaadjes van de takjes koriander.

5. Verdeel de guacamole over de tortilla’s, gevolgd door de gamba’s en gerookte zalm. Beleg met mango, ui en avocado. Garneer met koriander en serveer de salsasaus en eventueel overgebleven guacamole bij de tortilla’s.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over