Aldus

Van oorlogen tot slavernijverleden: 82 Amsterdammers over herdenken

Wie of wat zou jij willen herdenken? Alliantie Wij zijn Amsterdam vroeg het aan 82 stadgenoten. Kübra Terzi (31) vertelt over de Atlas van herdenken.

Jessica Kuitenbrouwer
null Beeld

Waarom is herdenken zo belangrijk?

“Het is een moment van saamhorigheid voor een buurt, stad of land.”

En zo’n moment verbindt.

“Ja, maar het is ook vaak een moment waarop mensen denken: ik wil hier wel bij stilstaan, maar het gaat nooit over mij. De vraag ‘wie of wat herdenk jij en waarom?’ is een heel persoonlijke vraag. En ook een die raakt aan ‘hoe ziet ‘een Nederlander’ eruit?’ Vijftig jaar geleden zag die er anders uit dan nu. Culturen en samenlevingen veranderen, dus wat we herdenken zou ook moeten veranderen. Die actie, ‘ik neem 1 juli vrij, totdat we allemaal vrij zijn’ in verband met Keti Koti, is een heel actueel voorbeeld van hoe de behoeftes rondom herdenken veranderen.”

Uw alliantie (In mijn Buurt, Amsterdam Museum, EducatieStudio, Studio Durian en Amerpodia) vroeg 82 bekende en onbekende Amsterdammers waar zij bij stil wilden staan. Wat heeft u daarvan geleerd?

“Dat veel geïnterviewden aangaven dat hun relatie met de stad zou veranderen als er meer ruimte zou komen voor hun herdenkingen en zo een groter bewustzijn van elkaars verhalen ontstaat. Dat ze zich dan meer gezien zouden voelen, erkend. En er kwamen duidelijk thema’s naar voren in de herdenkingswensen: slavernijverleden en de koloniale geschiedenis, migratie en het ruimer herdenken van oorlog.”

Wat zou u zelf willen herdenken?

“Mijn herdenking is een viering. Ik zou graag de arbeidsmigratie vieren. De aandacht voor arbeidsmigratie is vaak negatief, terwijl die de stad ook een enorme rijkdom heeft gebracht. Dat is iets om te vieren, zoals ik vertel in het boek – ik werd ook geïnterviewd. De boekpresentatie is maandagavond bij te wonen in de Rode Hoed, en deze zomer is het boek gratis af te halen voor Amsterdammers door de hele stad.”

Meer over