Recensie

Van Muiswinkel dreigt oubollig te worden (***)

De voorstelling 'Schettino!' van Erik van Muiswinkel is een avondje cabaret waar niemand echt enthousiast van zal worden.

Mike Peek
null Beeld Govert de Roos & Gijs Kuijper
Beeld Govert de Roos & Gijs Kuijper

Leuk voor op de poster: 'Schettino!' is een ouderwets avondje cabaret waar niemand zich een buil aan kan vallen. Minder leuk voor op de poster, maar even waar: 'Schettino!' is een oubollig avondje cabaret waar niemand echt enthousiast van zal worden.

Francesco Schettino, dat was die kapitein van de Costa Concordia. Liet het schip op de klippen lopen en sprong (of 'viel', zoals hij zelf zegt) vervolgens in de eerste de beste reddingsboot. Leiderschap in de 21ste eeuw: wat stelt het nog voor? En was het vroeger zoveel beter? John F. Kennedy was immers ook gewoon een rokkenjagende junk. En Van Muiswinkels oude schoolmeester was een angstgegner bij wie je je niettemin veilig voelde, omdat hij geen ruimte liet voor twijfel - maar dus ook niet voor zelfontplooiing.

Zo belicht Van Muiswinkel het thema leiderschap van vele kanten, met praatjes, liedjes en sketches. Natuurlijk imiteert hij Schettino, maar ook Louis van Gaal komt voorbij, misschien wel onze laatste échte leider. Ook loopt Van Muiswinkel alvast vooruit op het onvermijdelijke moment dat hij zelf de macht grijpt in Nederland. Zo zal er, goddank, een totaalverbod op hommages aan Ramses Shaffy worden ingevoerd.

Het is een ambachtelijke voorstelling van een vakman, vol mooie taal en onderbouwde meningen. Maar stiekem ook een beetje stoffig. Stiekem ook een beetje langdradig. Stiekem ook een beetje veilig. Van Muiswinkel zegt en doet niets wat je niet al eerder van hem gehoord of gezien hebt. Dan kijk je naar hem, 52 jaar oud toch pas, en denk je: hoe lang blijft hij nog relevant?

Erik van Muiswinkel
Wat: Schettino!
Regie: Jeroen Woe
Gezien: 8/11
Waar: Stadsschouwburg Velsen. Tournee.

Meer over