PlusWeekmenu

Van Limburgs zuurvlees tot gegratineerde mosselen: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer risotto met fruitige salsa en chutneyburgers.

Het Parool

Maandag:

Bonensoep met chimichurridressing

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 3 el zonnebloemolie
- 400 gr tomatenblokjes uit blik
- 300 ml groentebouillon
- 100 gr quinoa
- 1 rode peper
- 3 takjes koriander
- 3 takjes platte peterselie
- 3 el rode wijnazijn
- 400 gr bonenmix uit blik
- peper en zout

Bereidingswijze

1. Pel de ui en helft van de knoflook en hak beide fijn. Verhit 1/3 van de olie in een soeppan. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 2-3 min. op laag vuur.

2. Schenk de tomatenblokjes en bouillon erbij en voeg de quinoa toe, breng zachtjes aan de kook. Laat 10-12 min. koken.

3. Verwijder voor de chimichurri de zaadlijsten uit de rode peper en hak fijn. Hak de koriander- en peterselieblaadjes in een hakmolentje fijn. Pers de rest van de knoflook boven het bakje van het hakmolentje, voeg de rode wijnazijn en overige zonnebloemolie toe en hak fijn tot er een gladde dressing ontstaat.

4. Roer de bonen door de soep en warm de soep nog 3-4 min. door. Verdeel de soep over de kommen en schenk de chimichurridressing over de soep. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: De quinoa in de soep kan vervangen worden door aardappelen.

Dinsdag:

Gegratineerde mosselen met knoflookboter en citroen

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 kg verse mosselen
- 4 teentjes knoflook
- 5 takjes platte peterselie
- 1 el olijfolie
- 3 el paneermeel
- 40 gr geraspte oude kaas
- 1 tl peper
- 1 tl zout
- 5 gr bieslook
- 1 citroen
- 100 gr gezouten roomboter

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Was de mosselen schoon met water en verwijder eventueel de ‘baard’*. Mosselen die openstaan of waarvan de schelp kapot is, kunnen worden weggegooid. Kook de mosselen 1 min. in een grote pan met deksel in een laagje water. De schelpen staan nu open. Giet de mosselen af.

2. Snijd de helft van de teentjes knoflook en de peterselie fijn. Meng dit met de olijfolie, paneermeel, geraspte oude kaas, peper en zout. Als het mengsel te nat is, voeg dan nog wat paneermeel toe.

3. Maak de mosselen open en gooi de bovenkant van de schelp weg. Leg de mosselen in een ovenschaal met de mossel naar boven. Vul met het kruidenmengsel en zet 8 min. in de oven. Let op dat de mosselen niet verbranden.

4. Pers de resterende knoflook, snijd de bieslook fijn en snijd de citroen in parten. Meng de knoflook en bieslook met de roomboter egaal. Haal de mosselen uit de oven en serveer met de boter en citroenparten.

Tip: lekker met brood of friet erbij geserveerd.

Woensdag:

Risotto met fruitige salsa van nectarine en gefrituurde salie

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 3 el olijfolie
- 30 gr boter
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 gr risottorijst
- 1 l droge witte wijn
- 1 l groentebouillon
- 90 gr Parmezaanse kaas
- 2 nectarines
- 2 tomaten
- 1 paprika
- 1 el chilivlokken
- 1 el kaneel
- 5 gr salie

Bereidingswijze

1. Snipper de ui en knoflookteentjes. Verhit in een diepe pan met antiaanbaklaag 1 el olijfolie en 15 gr boter, laat hierin de ui en knoflook op laag vuur garen. Voeg na 2 min. de risottorijst toe en laat dit meebakken totdat de korrel open komt te staan. Blijf roeren zodat de risotto het vocht beter opneemt.

2. Blus de rijst af met de wijn. Begin met het toevoegen van 100 ml bouillon zodra de witte wijn is opgenomen in de rijst. Dit kun je controleren door met een houten spatel over de bodem te strijken: als er geen vocht meer op de bodem ligt, kun je de bouillon toevoegen. Zorg dat je dit op tijd doet, zodat de risottorijst niet aanbrandt. Voeg telkens 100 ml bouillon toe wanneer de vorige 100 ml is opgenomen, totdat alle bouillon op is. Voeg bij de laatste 100 ml bouillon 40 gr Parmezaanse kaas toe zodat deze smelt in de risotto.

3. Snijd tijdens het bereiden van de risotto de paprika, nectarines en tomaten in gelijke blokjes. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en voeg de blokjes toe. Laat dit ongeveer 5 min. op hoog vuur goed bakken tot het een salsa vormt. Voeg de chilivlokken en kaneel toe en roer goed door.

4. Verhit in een derde pan de overgebleven boter en 1 el olijfolie op laag vuur. Leg de salieblaadjes in de hete pan en laat deze frituren. Zorg dat de blaadjes elkaar niet overlappen en draai ze individueel om. Ze zijn klaar als ze niet bruin kleuren, maar weerstand bieden en knapperig zijn. Laat ze rusten op een bord met keukenpapier om het overige vet uit te laten lekken. Schep de risotto in twee diepe borden en top het af met de warme nectarine salsa, een paar blaadjes gefrituurde salie en de overige Parmezaanse kaas.

Donderdag:

Hamburger met mangochutney

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 rode ui
- ¾ rode peper
- 1/2 cm gember
- 150 gr half-om-half gehakt
- 1,5 el mangochutney
- peper en zout
- 1/4 courgette
- 2 hamburgerbroodjes
- 20 gr boter
- 2 el yoghurtdressing
- 1 handje krulsla

Bereidingswijze

1. Pel de ui, hak de helft in dunne ringen en de andere helft fijn. Snijd 2/3 van de rode peper fijn. Schil de gember en rasp fijn.

2. Kneed het gehakt samen met de mangochutney, fijngehakte ui en rode peper in een mengkom. Voeg de gember toe en breng royaal op smaak met peper en zout. Vorm er burgers van ter grootte van de hamburgerbroodjes.

3. Snijd de courgette over de lengte in dunne plakken, bijvoorbeeld met een kaasschaaf.

4. Halveer de broodjes en rooster ze in een droge koekenpan 1 min. op de snijkant.

5. Verhit de boter in een koekenpan en bak de burgers 2-3 min. aan beide kanten goudbruin en gaar.

6. Besmeer de onderste helft van de broodjes met de yoghurtdressing, leg de burgers erop en beleg met sla, courgettelinten en rode ui. Snijd de overige rode peper in dunne plakjes en verdeel over de broodjes. Leg de bovenste helft van de broodjes erop en zet eventueel vast met een prikker.

Vrijdag:

Limburgs zuurvlees met frietjes

null Beeld

Ingrediënten voor 4 personen

- 50 gr ongezouten roomboter
- 1 el olie
- 1 kg runderpoulet
- 500 ml kokend water
- 500 ml azijn
- 3 laurierblaadjes
- 5 kruidnagels
- 130 gr ontbijtkoek
- 3 el appelstroop
- 1 kg friet

Bereidingswijze

1. Smelt de boter in een pan met de olie. Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2,5 cm en bak het vlees rondom bruin.

2. Voeg vervolgens het water, de azijn, laurierblaadjes en kruidnagels toe. Laat het vlees 2 uur op laag vuur sudderen.

3. Haal het vlees met behulp van een schuimspaan uit de pan en verwijder de laurierblaadjes en kruidnagel. Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan en voeg de appelstroop toe. Kook 20 min. totdat de ontbijtkoek is opgelost en de saus goed gebonden is.

4. Bereid de friet volgens de aanwijzingen op de verpakking en serveer met het vlees en de saus.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over