PlusWeekmenu

Van koude Spaanse soep tot pittige pepperonipizza: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer tabouleh met linzen en gehaktbrood met hele eieren.

Het Parool

Maandag:

Tabouleh van linzen en tonijn

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 komkommer
- 200 gr romatomaten
- 1 teentje knoflook
- 2 bosuitjes
- 4 takjes peterselie
- 4 takjes munt
- 2 el olijfolie
- 1 citroen
- peper en zout
- 400 gr linzen uit blik
- 200 gr tonijnsteak

Bereidingswijze

1. Snijd de komkommer door in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Verwijder ook de zaadlijsten van de tomaten en snijd alles in kleine blokjes. Pel en snipper de knoflook, snijd de bosui in fijne ringen. Meng alles door elkaar.

2. Snijd de peterselie en munt fijn en meng met de helft van de olijfolie, het sap van de citroen en peper en zout. Voeg ¾ van het kruidenmengsel toe aan de gesneden groente en meng de salade.

3. Spoel de linzen af en laat goed uitlekken. Verhit de resterende olie in een pan en bak de tonijnsteak 2 min. per kant. Haal uit de pan en snijd in plakken van 1 cm dikte. Breng op smaak met zout.

4. Verdeel de linzen over de borden, gevolgd door de salade en tonijn. Serveer met het resterende kruidenmengsel.

Dinsdag:

Salmorejo (koude Spaanse soep)

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 2 sneetjes wit brood
- 2 el olijfolie
- 500 gr tomaten
- 1 tl knoflookpoeder
- peper en zout
- 2 eieren
- handje croutons

Bereidingswijze

1. Leg de sneetjes brood in een schaal en besprenkel met de olijfolie. Laat de olijfolie een paar minuten in het brood trekken.

2. Snijd de tomaten in partjes en leg bij de sneetjes brood. Pureer en maak op smaak met knoflookpoeder, peper en zout. Zet de salmorejo minimaal een uur in de koelkast.

3. Breng een pan met water aan de kook en kook de eieren in 9 min. hard. Laat schrikken onder koud water en pel ze. Snijd de eieren in stukjes. Verdeel de salmorejo over 2 kommen en garneer met ei en croutons.

Woensdag:

Pittige pepperonipizza

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 3 el olijfolie
- 1 tl chilivlokken
- 400 gr tomatenblokjes uit blik
- 1 el gedroogde oregano
- peper en zout
- 100 gr bimi
- 2 pizzabodems
- 12 plakjes pepperoni
- 200 gr mozzarella
- 4 takjes basilicum

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 220ºC. Verhit 2/3 van de olijfolie in een koekenpan, voeg de chilivlokken toe en bak 1 à 2 min. op laag vuur. Schenk de tomatenblokjes erbij en roer de oregano erdoorheen. Draai het vuur hoog en laat in 15 à 20 min. inkoken tot een dikke saus. Breng op smaak met peper en zout.

2. Breng een pan water aan de kook en kook de bimi in 4 à 6 min. beetgaar. Giet af en laat uitlekken in een vergiet.

3. Verdeel de saus over de pizzabodems. Beleg met plakjes pepperoni en de bimi. Snijd de mozzarella in stukjes en leg op de pizza.

4. Bak de pizza’s in 8 à 9 min. krokant in de oven. Pluk de blaadjes basilicum van de takjes en garneer de pizza’s met basilicum en de overige olijfolie.

Donderdag:

Gepofte aardappelen met bimi en kruidenroom

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 4 grote vastkokende aardappelen
- 2 el olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- 4 takjes dille
- 4 takjes peterselie
- 150 gr crème fraîche
- 50 gr zachte geitenkaas
- peper en zout
- 1 ui
- ½ courgette
- 100 gr bimi

Bereidingswijze

1. Verwarm de airfryer voor op 200ºC. Was de ongeschilde aardappelen schoon en dep ze droog. Smeer de aardappelen rondom in met de helft van de olijfolie en bestrooi met wat zout. Leg in de airfryer en bak 30 min.

2. Pel en pers de knoflook. Hak de dille en peterselie fijn. Meng samen met de crème fraîche en geitenkaas tot een gladde kruidenroom. Gebruik eventueel een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.

3. Pel de ui en snijd in partjes. Leg de uien erbij in de airfryer en bak nog eens 10 min.

4. Snijd ondertussen de courgette in blokjes van 1 cm. Verhit de resterende olijfolie in een pan en wok de courgette en bimi ca. 4 min.

5. Haal de aardappelen en ui uit de airfryer. Snijd de aardappelen voor de helft in en duw een beetje open. Vul de aardappelen met de kruidenroom, bimi en courgette. Serveer met de ui.

Tip. Je kunt dit gerecht ook in de oven maken. Verwarm de oven voor op 200ºC en pof de aardappelen in ca. 1 tot 1,5 uur gaar.

Vrijdag:

Gehaktbrood met hele eieren

null Beeld

Ingrediënten voor 4 personen

- 4 eieren
- 60 gr ciabatta (2 à 3 sneetjes)
- 215 gr zongedroogde tomaatjes
- 3 takjes peterselie
- 2 takjes tijm
- 1 kg half-om-halfgehakt
- 1 el gedroogde oregano
- peper en zout
- 200 gr spek, plakjes

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Breng een pan met water aan de kook en kook 3 van de 4 eieren in 8 min. hard. Laat schrikken onder koud water en pel ze. Pluk de ciabatta fijn en maal in een staafmixer nog fijner. Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes, hak de peterselie fijn en ris de blaadjes tijm van de takjes. Meng het gehakt, het overige ei, het brood, de tomaatjes, oregano, peterselie en tijm in een mengkom. Breng op smaak met peper en zout en kneed goed door.

2. Bekleed een cakevorm met plakjes spek. Leg de plakjes spek dakpansgewijs in de cakevorm zodat ze over de rand van de cakevorm hangen.

3. Druk de helft van het gehaktmengsel in de cakevorm, leg de hardgekookte eieren in een rijtje in het midden van de vorm. Vul de rest van de cakevorm met het overige gehakt en vouw de plakjes spek over de bovenkant.

4. Bak het gehaktbrood in ca. 1 uur in het midden van de oven gaar. Haal de cakevorm uit de oven, giet het vet af en laat het gehaktbrood nog minimaal 15 min. rusten in de cakevorm. Serveer naar wens warm of koud.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over