PlusWeekmenu

Van halloumisalade tot noedels uit de oven: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer een ovenschotel met saucijzen en gemarineerde auberginesteak.

Het Parool

Maandag:

Ovenschotel met saucijzen, erwtjes en prei

null Beeld

Ingrediënten voor vier personen

- 1 kg kruimige aardappelen
- 1 ui
- 1 prei
- 400 gr diepvriestuinerwten
- 4 takjes rozemarijn
- 65 gram boter
- 4 varkenssaucijzen
- 2 el bloem
- 350 ml kookroom
- 4 tl mosterd
- peper en zout

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Breng een pan water aan de kook en kook de aardappelen in 15 à 20 min. gaar.

2. Pel en snipper ondertussen de ui fijn en snijd de prei in halve ringen. Laat de tuinerwten ontdooien. Ris de rozemarijn van ¾ van de takjes en hak fijn.

3. Verhit de helft van de boter in een pan en bak de saucijzen rondom bruin. Haal uit de pan en bak in dezelfde pan de ui, prei en fijngehakte rozemarijn 3 min. totdat de groenten zacht zijn. Voeg vervolgens de bloem en overige zonnebloemolie toe en laat de bloem kort garen.

4. Meng 250 ml kookroom met het water en voeg samen met de mosterd toe aan de pan met bloem en prei. Breng op smaak met peper en zout.

5. Giet de aardappelen af en stamp fijn met de overige kookroom en de rest van de boter. Breng op smaak met peper en zout.

6. Snijd de saucijzen in plakjes, voeg samen met de erwten toe aan het preimengsel en roer goed door.

7. Vet een ovenschaal in en giet hier het preimengsel in. Schep de aardappelpuree in een spuitzak en maak toefjes aardappelpuree op het preimengsel. Verdeel de overige rozemarijn over de ovenschaal en bak 30 à 40 min in de oven.

Dinsdag:

Visburger met zoetzure komkommer en harissamayo

null Beeld

Ingrediënten voor twee personen

- 2 minikomkommers
- 1 el appelzijn
- 1 tl suiker
- ½ tl zout
- 2 Italiaanse bollen
- 4 el mayonaise
- 2 tl harissa met citroen
- 1 el olijfolie
- 2 kabeljauwhaasfilet
- 40 gr rucola

Bereidingswijze

1. Snijd de komkommer in dunne slierten met een mes of mandoline. Voeg azijn, suiker en zout toe aan een kom en mix door elkaar. Voeg de komkommer toe en zet apart.

2. Bak de Italiaanse bollen af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng ondertussen de mayonaise met de citroenharissa.

3. Verhit de olie in een pan en bak de kabeljauw aan beide kanten goudbruin in ca. 5 min.

4. Snijd de Italiaanse bollen doormidden en beleg met de saus, rucola, vis en komkommer.

Woensdag:

Noedels uit de oven

null Beeld

Ingrediënten voor twee personen

- 125 gr woknoedels
- 4 el zonnebloemolie
- 200 gr champignons
- 120 gr paksoi
- 4 gr gember
- 4 el sojasaus
- 2 el citroensap
- 2 tl gembersiroop
- 50 gr cashewnoten
- 3 takjes koriander
- ½ el sesamzaad

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C en bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Maak de champignons schoon en snijd in kwarten. Meng de champignons met de helft van de zonnebloemolie. Was de paksoi. Snijd de steel in plakjes en scheur de bladeren grof. Meng met de resterende zonnebloemolie.

3. Rasp de gember fijn en roer de sojasaus, citroensap en gembersiroop erdoorheen. Meng ¾ van de dressing door de noedels in een ovenschaal en zet 30-35 min. in de oven. Voeg na 20 min. de paksoi en champignons toe aan de noedels. Zet vervolgens nog 10-15 min. in de oven. Hak ondertussen de cashewnoten grof en rooster in een droge koekenpan.

4. Garneer de ovenschotel met de resterende dressing, koriander, cashewnoten en sesamzaadjes.

Donderdag:

Gemarineerde auberginesteak met bulgursalade

null Beeld

Ingrediënten voor twee personen

-125 gr bulgur
- 1 aubergine
- 6 el olijfolie
- 2 el ras el hanout
- 2 tomaten
- 2 takjes peterselie
- 2 citroenen
- peper en zout
- 100 gr Griekse yoghurt
- 35 gr granaatappelpitjes
- 1 takje munt

Bereidingswijze

1. Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.

2. Snijd van de aubergine in de lengte 2 plakken van 1 cm dik. Verwarm de grillpan. Meng 4 el olijfolie met de ras el hanout in een kommetje. Bestrijk de snijvlakken van de aubergine met het mengsel. Grill de aubergine 3-4 min. per kant tot er grillstrepen op zichtbaar zijn.

3. Snijd de tomaten in blokjes. Verhit op middelhoog vuur een pan met 1 el olijfolie. Bak de tomaat tot deze zachter wordt van structuur.

4. Snijd ondertussen de peterselie fijn. Boen 1 citroen schoon en rasp de schil (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter). Pers alle citroenen uit en vang het sap op. Meng 3 el citroensap, 1 tl van de rasp en de tomaat door de bulgur. Breng op smaak met peper en zout en meng de peterselie erdoor.

5. Meng voor de yoghurtsaus de Griekse yoghurt met 1 el citroensap en de resterende olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

6. Serveer de bulgursalade met daarop de auberginesteak en garneer met granaatappelpitjes en blaadjes munt.

Vrijdag:

Zomerse halloumisalade met vijgen

null Beeld

Ingrediënten voor twee personen

- 225 gr halloumi
- 85 gr rucola
- 3 el olijfolie
- 2 el honing
- 1 limoen
- 160 gr verse vijgen
- 150 gr radijsjes
- 250 gr snoeptomaatjes
- 30 gr pijnboompitjes

Bereidingswijze

1. Vul een grote saladeschaal met de rucola. Snijd de vijgen en snoeptomaatjes in vieren en snijd de gewassen radijsjes in dunne plakjes (verwijder het groen van de radijsjes). Verdeel vervolgens de gesneden vijgen, snoeptomaatjes en radijsjes over de rucola.

2. Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur en rooster de pijnboompitjes in ongeveer 5 min. egaal goudbruin. Zorg ervoor dat de pijnboompitjes continu in beweging zijn door te schudden met de pan of te roeren met een houten lepel. Laat de pijnboompitjes afkoelen op een bord.

3. Snijd de halloumi in gelijke plakken van ongeveer 0,5 cm. Verwarm 2 el olijfolie in een grillpan en gril de halloumi 6 min. aan beide kanten tot deze goudbruin is gekleurd. Laat de halloumi iets afkoelen.

4. Pers de limoen uit. Meng voor de dressing 2 el honing, 1 el olijfolie en het sap van de limoen.

5. Strooi de afgekoelde pijnboompitjes over de rucolasalade en top dit af met de plakjes halloumi. Serveer de salade met de zelfgemaakte dressing.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over