PlusWeekmenu

Van groentesoep tot pad thai met mihoen, peultjes en garnalen: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer witte asperges met hollandaisesaus en groene groentesoep.

Het Parool

Maandag:

Witte asperges met hollandaisesaus, aardappeltjes, ei en ham

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 400 gr krieltjes
- zout
- 400 gr witte asperges
- 3 el melk
- 2 eieren
- 80 gr hamblokjes
- 2 takjes peterselie
- 4 el hollandaisesaus

Bereidingswijze

1. Kook de krieltjes in ca. 17 minuten gaar in een pan met water en een snufje zout.

2. Schil de asperges en verwijder de houtachtige onderkant (ongeveer 2 cm van het uiteinde). Kook de asperges in ca. 12 min. gaar in een ruime pan met water en de melk.

3. Kook de eieren hard in 8 min. Bereid de hollandaisesaus volgens de aanwijzingen op de verpakking of maak de saus zelf.

4. Snijd de eieren en ham in blokjes en de peterselie fijn. Leg de asperges en de krieltjes op een bord, verdeel hierover de hollandaisesaus, eieren, ham en peterselie.

Dinsdag:

Pad thai met mihoen, peultjes en garnalen

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 150 gr mihoen
- 200 gr ongepelde reuzengarnalen
- 2 el zonnebloemolie
- 1 teentje knoflook
- 1 rode peper
- 2 eieren
- 100 gr wortel julienne
- 200 gr peultjes
- 4 el pad thai-saus
- 2 takjes koriander

Bereidingswijze

1. Bereid de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af onder koud, stromend water.

2. Dep de garnalen droog met keukenpapier. Verhit de helft van de zonnebloemolie in een pan op hoog vuur, bak de garnalen 3 min. en haal uit de pan.

3. Pel en snipper de knoflook. Snijd de rode peper fijn en klop de eieren los in een kom. Verhit de overige olie in een pan en fruit de knoflook. Voeg de eieren toe, blijf roeren en verhit totdat het roerei gaar is. Voeg de rode peper, wortel, peultjes en pad thai-saus toe en bak 4 min. mee. Voeg vervolgens de mihoen en garnalen toe, roer door en verwarm nog 2 min. mee.

4. Snijd de koriander grof en garneer de pad thai met koriander.

Woensdag:

Groene groentesoep

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 300 gr broccoli
- 1 prei
- 1 courgette
- 2 stengels bleekselderij
- 2 el olijfolie
- 500 ml groentebouillon
- 20 gr pijnboompitten
- 1 takje munt
- 4 el kookroom

Bereidingswijze

1. Snijd de broccoli, prei, courgette en stengels bleekselderij fijn. Houd het groen van de bleekselderij apart.

2. Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de groenten 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de groentebouillon toe en kook 5 min. Pureer vervolgens met een staafmixer tot een gladde soep.

3. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan. Pluk de blaadjes van de munt.

4. Verdeel de soep over kommen en maak een ‘swirl’ met de kookroom. Garneer de soep met pijnboompitten, munt en de groene bleekselderijbladeren.

Donderdag:

Macaronifrittata

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 100 gr macaroni
- 1 ui
- 1 el olijfolie
- 100 gr pancettablokjes
- 100 gr chipolata
- 5 eieren
- 75 gr geraspte Parmezaanse kaas
- peper en zout
- 100 gr cannellinibonen
- 20 gr rucola
- 4 sneetjes brood

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 220°C. Bereid de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, laat goed uitlekken en zet apart.

2. Pel en snipper de ui fijn. Verhit de olijfolie in een ovenbestendige koekenpan en fruit de ui 2 à 3 min. Voeg de pancettablokjes toe en bak 5 min. mee. Snijd de worstjes open en haal het vlees eruit. Bak het vlees in de koekenpan al omscheppend goudbruin.

3. Klop de eieren in een mengkom los, meng de Parmezaanse kaas door de eieren. Breng op smaak met peper en zout.

4. Giet de cannellinibonen af, spoel ze na met koud water en laat goed uitlekken. Schep de bonen en macaroni bij het vlees en verdeel gelijkmatig over de bodem. Schenk het eimengsel erbij en laat op laag vuur in 7 min. stollen. Zet de pan daarna nog 10 à 12 min in de oven om verder te garen.

5. Haal de frittata uit de pan en snijd in punten. Garneer met rucola en serveer met sneetjes brood erbij.

Vrijdag:

Gevulde ciabatta met gehakt

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 afbakciabatta
- 1 rode paprika
- 2 stengels bosui
- 1 ei
- 100 gr half-om-halfgehakt
- 1 el chilisaus
- peper en zout
- 50 gr ontbijtspek
- 30 gr geraspte kaas
- 50 gr veldsla

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd de bovenkant van de ciabatta af en hol het brood uit, houd 2 cm van de randen vrij. Bewaar 2 el van het uitgeholde brood voor de gehaktvulling en verkruimel dit fijn met je handen.

2. Snijd de paprika doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes. Snijd de bosui in fijne ringen. Voeg de helft van de paprika en de helft van de bosui samen met het broodkruim, ei, gehakt, chilisaus toe in een grote kom. Breng op smaak met peper en zout en kneed totdat alles goed is gemengd.

3. Vul het stokbrood met het gehaktmengsel en verdeel de plakken ontbijtspek zigzaggend over het brood. Maak af met de geraspte kaas. Bak 20 min. in de voorverwarmde oven.

4. Maak een salade met de veldsla, resterende paprika en bosui. Serveer de salade bij het gevulde stokbrood.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over