PlusWeekmenu

Van courgetti met spekjes tot pangasiusrolletjes: vijf fijne recepten voor volgende week

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer onder andere: pompoenstamppot met appel en kaneel.

Het Parool

Maandag: Pangasiusrolletjes met tomatencouscous

Mediterrane pangasiusrolletjes met tomatencouscous. Beeld
Mediterrane pangasiusrolletjes met tomatencouscous.

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 rode ui
- 250 gr cherrytomaatjes
- 1 teentje knoflook
- 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 60 gr zongedroogde tomaten
- 2 pangasiusfilets
- 200 ml groentebouillon
- 1 el tomatenpuree
- 1 el mediterrane kruidenmix
- 150 gr couscous
- 1 courgette
- 1 el olie
- 75 gr zwarte olijven, in plakjes
- 2 takjes verse basilicum

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 185°C. Snipper de ui en snijd de cherrytomaatjes door de helft. Pureer de helft van de ui, knoflook, Parmezaanse kaas en zongedroogde tomaatjes in de keukenmachine. Voeg wat olie van de zongedroogde tomaatjes toe als het geheel te droog is.

2.Verdeel de puree gelijkmatig over de pangasiusfilets en rol deze op. Leg de twee rolletjes in een ovenschaal en leg hier de cherrytomaatjes omheen. Laat de vis 20 minuten garen in de oven.

3.Meng de groentebouillon met de tomatenpuree en de mediterrane kruidenmix in een pannetje met deksel. Voeg zodra de bouillon kookt de couscous toe. Doe de deksel op de pan. Haal van het vuur af en laat ca. 5 minuten rusten. Maak de couscous los met een vork.

4.Snijd de courgette in de lengte door midden en vervolgens in halve maantjes. Verwarm 1 el olie in de pan. Fruit de rest van de rode ui aan in de pan en roerbak hierna de courgette mee. Meng de courgette, rode ui en olijvenplakjes door de couscous.

5.Snijd de basilicum fijn. Serveer de couscous met een rolletje pangasiusfilet en de cherrytomaatjes. Top af met de verse basilicum.

Dinsdag: Courgetti met spekjes en Parmezaanse kaas

Courgetti met spekjes en Parmezaanse kaas. Beeld
Courgetti met spekjes en Parmezaanse kaas.

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 el olijfolie
- 250 gr spekblokjes
- 2 eieren
- scheutje melk
- zout en peper
- 40 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 400 gr courgetti
- 2 takjes peterselie

Bereidingswijze

1.Snipper de ui en snijd of pers de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de ui en de knoflook 2 à 3 min. aan. Voeg de spekblokjes toe en bak 3 min. mee.

2.Kluts de eieren met een scheutje melk, zout, peper en Parmezaanse kaas in een schaaltje. Voeg de courgetti toe aan de pan met spekblokjes, gevolgd door het eimengsel. Blijf gedurende 2 min. omscheppen en haal uit de pan.

3.Pluk de blaadjes van de peterselie en strooi ze over de courgetti.

Tip: Maak zelf je courgetti van courgette met een spiraalsnijder.

Woensdag: Pompoenstamppot met appel en kaneel

Kruidige pompoenstamppot met zoete aardappel. Beeld
Kruidige pompoenstamppot met zoete aardappel.

Ingrediënten voor 2 personen

- 3 zoete aardappels
- 200 gr pompoenblokjes
- 2 appels
- scheutje olijfolie
- 2 tl kaneel
- 100 ml melk
- 50 gr roomboter
- ½ tl nootmuskaat
- zout en peper
- handje pecannoten
- 100 gr zachte geitenkaas

Bereidingswijze

1.Schil de zoete aardappels en snijd in kleine blokjes. Doe de zoete aardappelblokjes en pompoenblokjes in een pan met water en kook gaar in ca. 15 min.

2.Schil ondertussen de appels en snijd in partjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de appelpartjes aan alle kanten goudbruin met de helft van de kaneel.

3.Giet de zoete aardappel en pompoen af en voeg de melk, roomboter, de rest van de kaneel en de nootmuskaat toe en stamp tot een stamppot. Breng op smaak met peper en zout.

4.Verdeel de stamppot over de borden en maak af met de gebakken appel, pecannoten en verkruimelde geitenkaas.

Donderdag: Noedels met garnalen, taugé en pinda’s

Rijstnoedels met garnalen, taugé en pinda’s. Beeld
Rijstnoedels met garnalen, taugé en pinda’s.

Ingrediënten voor 2 personen

- 200 gr rijstnoedels
- 1 el plantaardige olie
- 200 gr grote garnalen
- 2 teentjes knoflook
- 2 eieren
- 100 gr wortel
- 1 rode chilipeper
- 3 el chilisaus
- 1 el tamarindepasta
- 2 el vissaus
- 2 el bruine basterdsuiker
- 125 gr taugé
- 10 gr koriander
- 4 lente-uien
- 1 limoen
- 60 gr gezouten pinda’s

Bereidingswijze

1.Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af met koud water.

2.Verhit in een wok 1 el olie. Voeg de garnalen toe en pers een teentje knoflook uit boven de wok. Bak de garnalen in 3 minuten gaar en haal uit de pan. Pers het tweede teentje knoflook uit boven de pan. Voeg de eieren toe en roerbak ze.

3.Rasp de wortel en snijd de chilipeper fijn. Meng de chilipeper, chilisaus, tamarindepasta, vissaus en basterdsuiker met het ei. Laat de suiker volledig smelten in de pan. Voeg de rijstnoedels toe en roer goed door. Voeg de wortelrasp, taugé en garnalen toe aan de noedels en wok nog 1 minuut op hoog vuur mee.

4.Snijd de koriander fijn, de lente-ui in ringetjes en de limoen in partjes. Hak de pinda’s grof. Serveer de rijstnoedels met de koriander, limoen en pinda’s.

Vrijdag: Venkel uit de oven met kipdrumsticks

Geroosterde venkel uit de oven met kipdrumsticks. Beeld
Geroosterde venkel uit de oven met kipdrumsticks.

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 venkel
- 100 ml kookroom
- 100 gr geraspte oude kaas
- 1 tl vers gemalen zwarte peper
- 1 el zonnebloemolie
- 4 kipdrumsticks
- zout en peper
- 200 gr trostomaatjes
- 200 gr minikrieltjes
- 1 el gedroogde rozemarijn

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het fijne groen van de venkel en leg dit apart. Snijd de venkel over de lengte in plakken en verdeel over de bodem van een ovenschaal.

2.Meng de kookroom, kaas en zwarte peper in een kom en schenk vervolgens over de venkel. Rooster de venkel 20 min. in de oven.

3.Verwarm ondertussen de zonnebloemolie in een pan en bak de kipdrumsticks rondom goudbruin. Voeg zout en peper naar smaak toe. Leg de kip met de trostomaatjes en krieltjes in de ovenschaal bij de venkel. Verdeel de rozemarijn over het geheel. Rooster nog 20 min. in de oven.

4.Haal de schaal uit de oven en garneer met het overgebleven venkelgroen.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over