PlusWeekmenu

Van courgettenoedels tot risotto met pompoen: 5 fijne gerechten voor de week

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie.

Het Parool

Maandag

Varkenshaas met paddenstoelenroomsaus, peer en spruitjes

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 500 gr kruimige aardappelen
- 1 harde peer
- 1 ui
- 250 gr kastanjechampignons
- 500 gr spruitjes
- 40 gr ongezouten roomboter
- 150 ml kookroom
- 3 tl juspoeder
- 1 varkenshaas (ongeveer 250 gr)
- 50 ml melk
- 4 gr bieslook
- 4 takjes peterselie
- peper en zout
- 1 tl koek- en speculaaskruiden

Bereidingswijze

1. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook gaar in ca. 15 tot 20 min. Verwijder intussen het klokhuis uit de peer en snijd die in 8 partjes. Snijd de ui in halve ringen en de champignons in plakjes.

2. Spoel de spruitjes schoon en breng een pan met water aan de kook. Kook de spruitjes in 5 tot 7 min. beetgaar.

3. Smelt ¼ van de boter in een pan en bak de partjes peer aan beide kanten 1,5 min. Haal ze uit de pan en dek af met aluminiumfolie.

4. Bak de ui en de champignons ca. 5 min. op hoog vuur in het overgebleven vocht van de peer. Voeg vervolgens de kookroom en het juspoeder toe, en laat zachtjes koken tot er een mooie saus ontstaat.

5. Snijd de varkenshaas in plakken van 2 cm dik en bak deze aan beide kanten 1 tot 2 min. in ¼ van de boter. Het vlees is het lekkerst als het binnenin nog een beetje rosékleurig is.

6. Giet de aardappelen af, en voeg de rest van de boter en melk toe. Hak de bieslook en de peterselie fijn en voeg deze ook toe. Stamp fijn tot een puree en breng op smaak met peper en zout.

7. Serveer het vlees met de aardappelpuree en de spruitjes. Schenk de paddenstoelenroomsaus over het vlees en garneer de spruitjes met koek- en speculaaskruiden.

Dinsdag

Romige pasta met zalm en doperwten

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 200 gr (volkoren) penne
- 200 gr verse doperwten
- 2 el olijfolie
- 300 gr zalmfilet zonder huid
- 200 gr crème fraîche
- 80 gr geraspte kaas
- peper en zout

Bereidingswijze

1. Kook de penne en de doperwten volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Halveer de zalmfilet in de lengte in twee gelijke delen. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de zalmfilets aan beide kanten gaar, in ongeveer 2-3 min. aan elke kant.

3. Giet de penne af en meng hier de crème fraîche, doperwten en geraspte kaas door. Breng de pasta op smaak met peper en zout.

4. Verdeel de pasta over de borden en leg hierop de zalm. Maak het geheel af met peper en zout naar smaak.

Woensdag

Bietjessalade met mandarijn en walnoot

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 140 gr parelcouscous
- ½ blokje groentebouillon
- 200 gr gekookte rode bieten
- 3 mandarijnen
- 1 tl fijne mosterd
- 1 el poedersuiker
- 2 el rodewijnazijn
- 4 el extra vergine olijfolie
- 60 gr spinazie
- 100 gr witte kaas
- 60 gr walnoten
- 4 el granaatappelpitjes

Bereidingswijze

1. Bereid de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg als extra het bouillonblokje aan het kookwater toe. Snijd de rode bieten in plakjes, en pel de mandarijnen en verdeel in partjes.

2. Pers 1/3 van de mandarijnen uit met een knoflookpers. Voeg hieraan toe de mosterd, poedersuiker en rode wijnazijn. Meng als laatste de olijfolie erdoorheen, tot een gladde dressing ontstaat.

3. Verdeel de spinazie over een grote schaal of 2 borden. Leg de parelcouscous, plakjes biet en mandarijnpartjes erop. Verkruimel vervolgens de witte kaas eroverheen.

4. Garneer de salade met walnoten en granaatappelpitjes en verdeel de dressing over het geheel.

Donderdag

Courgettenoedels met chili-tofu

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 250 gr tofu
- 1 el rijstazijn
- 5 el sojasaus
- 1 tl suiker
- 1 el sesamolie
- 2 tl gedroogde chilipeper
- 1 courgette
- 2 el zonnebloemolie
- 1 lente-ui
- 1 limoen
- 100 gr ongezouten pinda’s
- 1 el sesamzaad

Bereidingswijze

1. Snijd de tofu in plakken. Maak een marinade van de rijstazijn, sojasaus, suiker, sesamolie en de helft van de chilipoeder. Leg de plakken tofu in de marinade en laat 10 min. marineren.

2. Snijd de courgette met behulp van een spiraalsnijder tot noedels (of gebruik kant-en-klare courgettespaghetti).

3. Haal de plakken tofu uit de marinade en zet de overgebleven marinade apart. Verhit de zonnebloemolie in een wokpan, en wok de gemarineerde tofu in 5 min. krokant. Haal uit de pan en voeg de overgebleven marinade toe aan de pan. Laat 2 min. inkoken en giet in een kommetje. Wok de courgettenoedels 2 min. op hoog vuur in dezelfde pan.

4. Snijd de lente-ui in ringen en de limoen in partjes.

5. Verdeel de courgettenoedels over twee kommen en garneer met de chili-tofu, lente-ui, pinda’s, een partje limoen, resterende chilipeper en wat sesamzaad. Serveer met de ingekookte marinade.

Vrijdag

Risotto met geroosterde pompoen en cherrytomaatjes

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 250 gr flespompoen
- 2 el zonnebloemolie
- 1 tl garam masala
- 1 tros cherrytomaatjes (10 stuks)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 175 gr risottorijst
- 50 ml (vegan) witte wijn
- 5 blaadjes salie
- 4 takjes tijm
- 1,5 (vegan) blokje groentebouillon
- 700 ml heet water
- 50 ml (plantaardige) kookroom
- 30 gr (plantaardige) Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de pompoen in de lengte in dikke plakken en meng met de helft van de olie en de garam masala.

2. Verdeel de pompoenplakken over een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Bak deze in 25 min. gaar.

3. Voeg na 15 min. de tros cherrytomaatjes toe, en bak nog 10 min. mee.

4. Snipper intussen de ui en de knoflook, en fruit deze samen met de risottorijst in een koekenpan aan in de overige helft van de olie. Blus na 1,5 min. af met de witte wijn.

5. Hak de salie fijn en ris de tijm van de takjes. Zet wat tijm apart ter garnering.

6. Laat de bouillonblokjes oplossen in het water en voeg dit in delen toe aan de risotto. Voeg steeds een nieuw deel toe wanneer het vorige is opgenomen. Voeg ook de gehakte kruiden toe.

7. Voeg, wanneer al het vocht is opgenomen, de kookroom toe en roer tot een smeuïg geheel. Verdeel de risotto over de borden en leg daarop de geroosterde pompoen. Knip de tros cherrytomaatjes in twee delen en leg op de pompoen. Garneer met de apart gehouden tijm en serveer met de Parmezaanse kaas.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.