PlusWeekmenu

Van cassoulet met chipolata’s tot een rijkgevulde frittata: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer noedels met champignons en paprika en flammkuchen met spek en ei.

Het Parool

Maandag:

Rijkgevulde frittata met groenten

null Beeld

Ingrediënten voor 4 personen

- 100 gr diepvriessojabonen
- 2 el olie
- 200 gr aardappelschijfjes
- 1 rode ui
- 2 lente-uitjes
- 1 venkel
- 4 cherrytomaatjes
- 5 eieren
- 50 ml melk
- 2 tl Provençaalse kruiden
- peper en zout
- 20 gr kiemgroente

Bereidingswijze

1. Ontdooi de sojabonen. Verhit olie in de pan en bak de aardappelschijfjes ca. 8 min. totdat ze mooi krokant zijn en zet apart.

2. Snijd de rode ui in halve ringen en de lente-uitjes in dunne ringetjes. Fruit deze aan met wat olie in een pan totdat ze glazig zijn. Verwijder ondertussen de kern uit de venkel en snijd de venkel in halve ringen. Voeg toe aan de ui en laat even meebakken.

3. Snijd de cherrytomaatjes in vieren. Klop de eieren los en meng met de melk.

4. Schep de aardappelschijfjes bij de groenten in de pan en zorg dat alles evenredig verdeeld is over de bodem van de pan. Schenk het eimengsel er overheen. Verdeel de sojabonen, tomaatjes en Provençaalse kruiden over het eimengsel. Plaats de deksel op de pan en laat het ei 10 min. op middelhoog vuur stollen.

5. Draai, wanneer de bovenkant volledig gestold is, de frittata om. Dit gaat het beste met behulp van een groot bord. Bak vervolgens de onderkant nog 2 min.

6. Breng op smaak met peper en zout en garneer met kiemgroente.

Tip. Lekker met een slamelange en extra tomaatjes

Dinsdag:

Noedels met champignons en paprika

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 200 gr volkorennoedels
- 200 gr champignons
- 1 rode paprika
- 120 gr julienne wortel
- 10 gr gember
- 3 el sojasaus
- 2 el sesamolie
-1 tl knoflookpoeder
- 20 gr cashewnoten
- 1 handje sesamzaad
- 4 takjes koriander

Bereidingswijze

1. Bereid de volkorennoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was en snijd de champignons en paprika in stukken.

2. Schil en rasp de gember en meng met de sojasaus, sesamolie, knoflookpoeder en verdeel over de groenten. Bak vervolgens de groenten in een wokpan tot alles gaar is. Voeg hier eventueel de overgebleven saus uit het bakje aan toe.

3. Hak de cashewnoten en koriander grof. Schep de noedels door de groenten en serveer met sesamzaad, verse koriander en de cashewnoten.

Woensdag:

Kabeljauw Griekse stijl uit de oven

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 200 gr kabeljauwfilet
- 250 gr cherrytomaatjes aan de tak
- 100 ml olijfolie
- 20 gr ongezouten roomboter
- 1 citroen
- peper en zout
- 5 el bloem
- ½ tl cayennepeper
- ¼ tl zout
- 3 teentjes knoflook
- 3 takjes bladpeterselie
- 2 el gemengde Griekse olijven

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Dep de kabeljauwfilet droog met keukenpapier en zet apart.

2. Verdeel de cherrytomaten in een ovenschaal en besprenkel met 1/4 olijfolie. Zet de ovenschaal ca. 10 min. in de oven.

3. Smelt ondertussen de roomboter in een steelpannetje. Haal van het vuur, voeg het sap van een citroen en 1/4 olijfolie toe en roer door. Breng op smaak met peper en zout. Schenk de citroensaus in een diep bord. Verdeel bloem over een ander diep bord en meng met cayennepeper en zout.

4. Haal de kabeljauwfilet eerst door de citroensaus en vervolgens door de bloem. Zorg dat de filet goed bedekt is met bloem en klop een beetje af. Bewaar de overgebleven citroensaus en zet apart.

5. Verwarm de overige olijfolie in een anti-aanbakkoekenpan en bak de kabeljauwfilet ca. 1 min. aan beide kanten. Leg vervolgens de vis in de ovenschaal tussen de tomaatjes. Pel en pers de teentjes knoflook en voeg toe aan de citroensaus en roer door. Schenk de saus over de kabeljauw en breng op smaak met peper en zout. Bak ca. 8 tot 10 min. in de oven tot de vis in vlokken uit elkaar valt.

6. Hak ondertussen de peterselie fijn. Garneer de vis na het bakken met de peterselie en olijven.

Tip. Lekker met gebakken aardappeltjes of rijst.

Donderdag:

Flammkuchen met spek en ei

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 5 gr verse bieslook
- 200 ml crème fraîche
- 50 gr geraspte Gruyère
- peper en zout
- 1 rol flammkuchendeeg
- 2 uien
- 1,5 el olijfolie
- 100 gr gerookt ontbijtspek in plakjes
- 50 gr voorgekookte aardappelschijfjes
- 3 eieren

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 220ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Hak de bieslook fijn. Roer in een kom de crème fraîche, 2/3 van de bieslook en de Gruyère door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

2. Leg het flammkuchendeeg op het bakpapier en bestrijk met het crèmefraîchemengsel.

3. Pel de uien, halveer ze en snijd in ringen. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de uien in 3-4 min. goudbruin. Verdeel ze over de flammkuchen.

4. Bak de plakjes spek 2-3 min in de koekenpan, laat ze op een stukje keukenpapier uitlekken. Maak de pan niet schoon en bak de aardappelschijfjes 3-4 min. in de koekenpan tot ze lichtbruin zijn.

5. Verdeel de plakjes spek en aardappelschijfjes over de flamkuchen en bak 15 min. in de oven. Haal na 10 min. uit de oven en breek voorzichtig de eieren boven de flammkuchen zodat de dooiers heel blijven. Zet de flammkuchen terug in de oven en bak nog 5 min. tot de eieren gestold zijn. Bestrooi met de overige bieslook. Serveer warm.

Vrijdag:

Cassoulet met chipolata’s

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 ui
- 2 bospenen
- 4 stengels bleekselderij
- 200 gr limabonen
- 1 el zonnebloemolie
- 6 chipolata’s
- 150 ml rode wijn
- 1 takje tijm
- 390 gr tomatenblokjes uit blik
- 200 ml groentebouillon
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes krulpeterselie

Bereidingswijze

1. Pel en snipper de ui. Snijd de bospenen en bleekselderij in kleine blokjes en bewaar het selderijblad. Giet de bonen af.

2. Verhit de olie in een pan en bak de worstjes in 5 min. rondom bruin en haal uit de pan. Voeg de ui, bospeen en bleekselderij toe aan de pan en bak 5 min. op middelhoog vuur. Blus af met de rode wijn.

3. Ris de tijm van de takjes en voeg deze, samen met de tomatenblokjes, bouillon, laurierblaadjes en bonen, toe aan de pan met groenten. Roer door en leg de worstjes op de saus. Laat de cassoulet 25 min. stoven op laag vuur.

4. Snijd de peterselie grof en verdeel samen met wat selderijblad over de cassoulet.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over