PlusWeekmenu

Van cannelloni in tomatensaus tot orzorisotto met zalm: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer romescosoep met chorizo en een hele kip uit de airfryer.

Het Parool

Maandag:

Strapatsada: Grieks eiergerecht met tomaat en feta

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 3 tomaten
- 2 takjes dille
- 12 gr bieslook
- 2 takjes peterselie
- 2 el olijfolie
- 4 eieren
- 50 gr feta
- platbrood

Bereidingswijze

1. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de tomaten in partjes. Hak de dille, bieslook en peterselie fijn.

2. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 2-3 min. op laag vuur. Voeg de stukjes tomaat toe en bak 4 min. mee.

3. Breek de eieren boven de pan en laat al omscheppend 5 min. stollen. Verdeel over de borden, verkruimel de feta boven het ei en garneer royaal met de verse kruiden. Serveer met platbrood.

Dinsdag

Romescosoep met chorizo

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 465 gr gegrilde paprika’s uit pot
- 40 gr amandelen
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 1 el olijfolie
- 350 ml tomato frito
- 150 ml kippenbouillon
- 100 gr chorizo
- 200 gr kikkererwten
- 2 el gemengde olijven zonder pit
- 2 takjes platte peterselie

Bereidingswijze

1. Hak de gegrilde paprika’s en amandelen fijn in een keukenmachine. Pel de knoflook en ui en snijd fijn. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de knoflook en ui 2 à 3 min. Voeg de gegrilde paprika’s en amandelen toe en schep gedurende 1 à 2 min. door.

2. Schenk de tomato frito en bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 15 min. op laag vuur koken.

3. Ontvel ondertussen de chorizo en snijd in stukjes. Giet de kikkererwten af, spoel na met koud water en laat goed uitlekken. Dep de kikkererwten droog met keukenpapier.

4. Bak de chorizo in een droge koekenpan totdat de worst bruin kleurt. Haal uit de pan en bak de kikkererwten in het vet van de chorizo.

5. Snijd de olijven in plakjes en hak de platte peterselie fijn. Verdeel de soep over de kommen en garneer met de kikkererwten, chorizo, olijven en peterselie.

Tip: serveer met knapperig brood om in de soep te dippen.

Woensdag

Orzorisotto met zalm en doperwten

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 ui
- 3 el olijfolie
- 180 gr orzo
- 50 ml groentebouillon
- 400 gr tomatenblokjes uit blik
- 125 gr kerstomaatjes aan tak
- 100 gr diepvriesdoperwten
- 250 gr gerookte zalm
- 40 gr rucola
- 2 el kappertjes
- 1 citroen

Bereidingswijze

1. Pel en snipper de ui. Verhit 2/3 van de olijfolie in een hapjespan en bak de ui in 2-3 min. goudbruin. Voeg de orzo toe aan de pan en bak 1 min. mee.

2. Verwarm ondertussen de bouillon in een pan en roer de tomatenblokjes erdoor. Schenk de bouillon met tomatenblokjes bij de orzo en roer door. Laat het geheel 10-12 min. met een deksel op de pan koken.

3. Knip de takjes met de kerstomaatjes in kleinere stukken. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de tomaatjes.

4. Voeg de doperwten toe aan de orzo en schep 2-3 min. om tot de erwtjes goed zijn opgewarmd.

5. Verdeel de orzo over de borden. Breek de gerookte zalm in stukjes en verdeel over de orzo. Serveer met trosjes met tomaat, rucola en kappertjes. Rasp tot slot de gele schil van de citroen over het geheel.

Donderdag

Hele kip uit de airfryer

null Beeld

Ingrediënten voor 4 personen

- 750 gr vastkokende aardappelen
- 2 el olijfolie
- peper en zout
- 2 citroenen
- 1 hele kip, van 850 à 1000 gr
- 4 takjes rozemarijn
- 5 takjes tijm
- 300 gr geitenkaas
- 30 gr boter
- 300 gr sperziebonen

Bereidingswijze

1. Verwarm de airfryer voor op 200ºC. Maak de aardappelen schoon, maar schil ze niet en snijd in blokjes.

2. Meng de olijfolie in een grote kom met peper en zout naar smaak. Rasp de helft van de schil van de citroen en voeg samen met het sap toe aan de olie. Roer door en voeg de aardappelblokjes toe en meng door elkaar. Schep de aardappelblokjes in het mandje van de airfryer en bak in 20 min. goudbruin. Haal de aardappeltjes uit de airfryer.

3. Bestrooi ondertussen de kip met peper en zout. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en tijm en hak fijn. Mix de kruiden samen met de geitenkaas en de rasp van de schil van de overige citroen tot een gladde massa. Vul de buikholte van de kip met het geitenkaasmengsel.

4. Besmeer de buitenkant van de kip met 2/3 van de boter en leg de kip in het mandje van de airfryer. Zet de temperatuur op 170ºC en bak 20 à 25 min. Voeg de laatste 10 min. de aardappelblokjes toe om ze weer op te warmen.

5. Breng een pan water aan de kook en kook de sperziebonen in 6 à 8 min. gaar. Giet af, doe terug in de pan en schep de sperziebonen om met 1/3 van de boter. Serveer de kip met de aardappelblokjes en sperziebonen.

Vrijdag

Cannelloni in tomatensaus

null Beeld

Ingrediënten voor 2 personen

- 200 gr cannelloni
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 4 takjes basilicum
- 2 el olijfolie
- 390 gr tomatenblokjes uit blik
- 2 tl zout
- 1 tl suiker
- 200 gr spinazie
- 400 gr ricotta
- 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 1 tl peper

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Breng water aan de kook in een grote pan en kook de cannelloni 5 min. korter dan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet direct af en spoel met koud water.

2. Pel en snipper de sjalot en knoflook. Snijd de basilicum grof. Verhit de helft van de olie in een pan en bak de sjalot en knoflook glazig. Voeg de tomatenblokjes toe met de helft van de basilicum, de helft van het zout en de suiker. Laat 5 min. zachtjes koken.

3. Verhit een pan met de resterende olie en bak de spinazie tot die geslonken is. Voeg de spinazie toe aan een kom samen met de ricotta, de helft van de Parmezaanse kaas, het resterende zout en peper en roer goed door. Vul de cannelloni met het ricottamengsel.

4. Vul een ovenschaal met de tomatensaus en plaats de cannelloni op de saus. Verdeel de resterende Parmezaanse kaas over de cannelloni. Bak in de oven 25 min. tot goudbruin.

5. Haal uit de oven en maak af met de resterende basilicum.

Tip: cannelloni is het beste te vullen met een spuitzak met een brede mond.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Meer over