PlusUitgelicht

Uittip van dit weekend: digitaal doorleven in de ‘filmopera’ Upload

Erik Voermans
null Beeld Marco borggreve
Beeld Marco borggreve

Upload is de achtste opera van Michael van der Aa (51) en na Afterlife en Sunken Garden het derde deel van een drieluik over leven, dood en het hiernamaals.

Het stuk stond bij De Nationale Opera gepland voor het Opera Forward Festival, maar vanwege de pandemie moest de wereldpremière worden uitgesteld. Die is nu op 29 juli in Oostenrijk, op de Bregenzer Festspiele. De Nationale Opera is pas op 1 oktober aan de beurt.

In samenwerking met medici.tv bracht DNO wel de première van de filmversie van Upload die Van der Aa maakte. Behalve componist is hij ook regisseur en schrijver van de teksten. De film is te zien op de site van de Nationale Opera.

Upload wordt uitgevoerd door het Duitse ensemble MusikFabrik onder leiding van de Nederlandse dirigent Otto Tausk, die in de film ook musicerend in beeld komen. Een en ander wordt afgewisseld met scènes waarin wordt gezongen of gesproken. Niet voor niets spreekt Van der Aa van ‘een filmopera’.

Het verhaal speelt zich af in een toekomst waarin het mogelijk is eeuwig voort te leven als een digitale upload. Na de dood van zijn echt­genote heeft een man (prachtig gezongen rol van Roderick Williams) daarvoor gekozen, maar zonder van tevoren zijn dochter (schitterend gezongen rol van Julia Bullock) in te lichten.

Een psychiater, gespeeld door Katja Herbers, legt in een kliniek koeltjes de procedures uit in het fraaie futuristische decor van het gebouw van Landgoed Zonnestraal.

Van der Aa’s muziek is zeer emotioneel geladen en gaat van avant-gardeklanken naar scheurende rave-elektronica. De afloop blijft ongewis. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken of hij in een digitale gedaante zou willen voortleven.

Upload is als stream te zien op operaballet.nl, t/m 27 augustus (€12,50)

Meer over