Uitagenda

Uit in Amsterdam weekagenda: Het Parool tipt muziek, theater en film

Het Parool
Inside Black Beeld Arti
Inside BlackBeeld Arti

Expo: A Fair Share of Utopia

Klimaatcrisis, corona, vluchtelingenstroom en raciale onrust maken duidelijk: het roer moet echt om. Vijf kunstenaars nemen in CBK Zuidoost een voorschot op een ­betere toekomst. In hun werk ­verbeelden ze alternatieve manieren voor omgang met elkaar en de planeet. Nieuwsgierig makend is vooral de bijdrage van Ghana Think Tank, een West-Afrikaans collectief dat zich vanuit een zogenaamd ‘derdewereldperspectief’ buigt over ‘eerstewereldproblemen’.

t/m 22 november in CBK Zuidoost, Anton de Komplein 120

Expo: Art Affair

Kunstbeurs Tefaf moest in maart voortijdig sluiten vanwege een aantal coronagevallen. PAN ging helemaal niet door. Zes Tefaf-exposanten besloten daarom een eigen evenement te organiseren in het Hiltonhotel. Schilderkunst wordt aangeboden door Jaski Gallery (Cobra), Kunstgalerij Albricht (19de en 20ste eeuw) en Bijl-Van Urk (oude meesters). A. Aardewerk presenteert antiek zilver en juwelen, Aronson Antiquairs is gespecialiseerd in Delfts blauw en Kollenburg Antiquairs in toegepaste kunst uit de 17de en 18de eeuw.

t/m 6 september in Amsterdam Hilton, Apollolaan 138

Expo: Sven Kroner

πανόραμα

In zijn landschappen, interieursen schilderijen-in-schilderijen gebruikt Sven Kroner ongebruikelijke perspectieven. Schaduw en licht duwen voorstellingen naar voren of achteren. In zijn nieuwste serie heeft hij diorama’s als onderwerp gekozen, de vitrines vol opgezette beesten en nagebootste natuur die populair waren in 19de-eeuwse musea. Kroner plaatst de gestolde minitheaters soms voor een raam: een doorkijkje naar de wereld.

t/m 10 oktober in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140

Expo: Inside Black

De schaduwkant van het bestaan, depressie, dood, het onbekende. In de westerse wereld kleven een hoop negatieve associaties aan zwart. Inside Black zet daar een ander perspectief tegenover. De groepstentoonstelling gaat vergezeld van een publicatie waarin een internationaal gezelschap van ­visionairs in 33 hoofdstukken uit de doeken doet wat zwart voor hen betekent.

t/m 27 september in Arti et ­Amicitiae, Rokin 112

Cristina Lucas

Subjects in Mirror Are Closer Than They Appear

Voor haar nieuwste videowerk reisde de Spaanse kunstenaar Cristina Lucas naar Spitsbergen. Hier zijn de effecten van klimaatverandering onmiskenbaar. Vorige week nog doodde een ijsbeer, die zich anders nooit in de buurt van de hoofdstad zou vertonen, een kampeerder. In haar werk The ­People That Is Missing predikt Lucas de ecologische revolutie door middel van kunst: de mens moet weer begrijpen dat hij onderdeel is van de natuur. Dit onderstreept ze met abstracte composities, gemaakt met de circa zestien elementen waaruit het menselijk lichaam bestaat.

t/m 17 oktober in galerie Tegenboschvanvreden, Bloemgracht 57

Voor kinderen: Zangeres Maya

Maya zingt de wereld rond

Al zijn we allemaal op dezelfde ­planeet geboren, iedereen is ­anders. Zangeres Maya is nieuws­gierig naar alle mensen die op onze aardbol leven. Tijdens de voorstelling gaan bezoekers met Maya en haar band mee op wereldreis langs allerlei muziek­stijlen, zoals jazz, samba, pop en flamenco. Deze voorstelling is onderdeel van het Huiskamerfestival Amsterdam en geschikt voor ­kinderen vanaf 3 jaar. Reserveer een kaartje via ­www.tolhuistuin.nl

Zondag, 11.00-11.45 uur, gratis, Tolhuistuin

Voor kinderen: Sesamstraatacteurs

Wie heeft de vijver leeggehaald?

Eend woont op de boerderij. Daar is van alles te doen, behalve zwemmen. Lastig, want eend is een eend en eenden zwemmen nou eenmaal graag. Er is wel een vijver, maar die ligt diep in het bos. Toch gaat eend op pad, hij loopt langs de hoge bomen en komt uiteindelijk uit bij de vijver. Hij haalt diep adem, knijpt zijn neus dicht en springt in het... zand. Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Zondag, 10.30-11.30 uur en 14.30-15.30 uur, €9, Amstelveens Poppentheater

En ook

Livestream

Struinen in de Tuinen

Om maar meteen met het tuinhek in de tuin te vallen: Struinen in de Tuinen is dit jaar online en niet in de Tuinen van West. Deelnemers ­treden nu op in hun eigen tuin of huis, en via een livestream op de website kun je toch nog zien welke talenten in Nieuw-West te vinden zijn. Er zijn optredens van rappers, dichters, balletdansers, theater­makers en andere podiumkunstenaars.

6 september, 12.00 t/m 17.00 uur, gratis (doneren kan digitaal), ­livestream

Indiepop

Concert

De Nederlandse singer-songwriter Bram Wesdorp staat met zijn band Avi On Fire in Paradiso dit weekend. Hun muziek is te omschrijven als eigentijdse indiepop. Een beetje grillig, een beetje vies, catchy, eerlijk en verrassend. De debuutsingle van de band, Pearls, en de twee ep’s die daarop volgden, werden lovend ontvangen in binnen- en buitenland. In maart verscheen het debuutalbum van de band. Hoog tijd om dit aan publiek te laten horen. Dit concert werd verplaatst van 12 maart naar 5 september. Er zijn alleen zitplaatsen beschikbaar.

5 september, 21.00–22.00 uur, €10,50, Paradiso

Muziek: Sunday Service – Michelle David & The Gospel Sessions

Ze zong de afgelopen maanden al per livestream, maar zondag galmt die prachtige diepdonkere stem van Michelle David weer door Paradiso. Voor maximaal 250 bezoekers, maar de Sunday Service ­belooft een ouderwetse eredienst voor de soul- en gospelmuziek te worden. The Gospel Sessions brachten eerder dit jaar hun vierde gezamenlijke album uit. Speciale gast is zangeres Janne Schra.

6 september, 11.30 uur, €17, ­Paradiso

Muziek: Nits

Het concert van levend nederpopmonument Nits in Carré stond al even gepland. De avond wordt in tweeën gedeeld: twee keer een set van een uur voor maximaal 450 toeschouwers. De formatie van zanger Henk Hofstede zingt een dwarsdoorsnede uit het rijke oeu­vre van de band. Hopen dat J.O.S. Days, de fraai nostalgische ode aan de voetbalclub uit de Watergraafsmeer, daarin ook een plekje krijgt.

8 september, 19.00 en 21.30 uur, €26, Carré

Muziek: Donnie

De Fenomeen roert zich weer. Was rapper Donnie (Donald Scloszkie) de afgelopen weken vooral in de weer als thuiskok in zijn vega-kookshow op YouTube, nu staat hij weer op de bühne. Nabij het Leidseplein, waar hij zijn tienerjaren doorbracht en zijn debuut-ep Leipie naar vernoemde. Donnie stond al eerder in een uitverkocht Paradiso.

11 september, 19.00 en 22.00 uur, €17, Paradiso

Theater: Faust (working title)

De geplande seizoensopener ­Mefistofele van Arrigo Boito kon door de coronacrisis niet doorgaan, dus bedachten ze bij Nationale Opera & Ballet iets anders: een nieuwe generatie theatermakers werd uitgenodigd de lege ruimte te vullen. Wel met Goethe’s Faust als uitgangspunt, maar voorbij de grenzen van het operarepertoire. Een grootschalige voorstelling in de regie van Lisenka Heijboer ­Castañon en onder muzikale leiding van Manoj Kamps.

5 t/m 24 september, €33, Nationale Opera & Ballet

Kinderen van Nora Beeld _Jan Versweyveld
Kinderen van NoraBeeld _Jan Versweyveld

Theater: Kinderen van Nora

Met een klap slaat de titelheldin aan het einde van de klassieker Nora (een poppenhuis) van Henrik Ibsen de deur dicht. Ze kiest voor zichzelf. Robert Icke schreef en ­regisseerde voor ITA een vervolg. Wat gebeurde er met de kinderen van Nora en Torvald? Hoe voelden die zich nadat hun moeder was weggegaan? Met onder anderen Marieke Heebink, Minne Koole en Steven van Watermeulen.

Première 9 september. Te zien t/m 26 september, €26, ITA

Theater: Kid

Kid is het verhaal van een jonge vrouw die geboren is met behulp van kunstmatige inseminatie met donorsperma. En hoewel ze nooit iets tekortgekomen is met alleen haar moeder, vraagt ze zich wel af waar ze vandaan komt. Lijkt ze op haar vader? Welke trekken heeft zij van hem? Gebaseerd op waargebeurde feiten. Met ‘vaderklassiekers’ van onder anderen Stef Bos en Madonna. Piano: Hilmar Leujes.

10 t/m 20 september, €20, TapasTheater

Theater: Simone Kleinsma en Paul de Leeuw, Zonder Jou

Ze hadden de pre­mière van Hello Dolly! nog niet achter de rug of ­corona sloeg toe. Simone Kleinsma en Paul de Leeuw, de twee sterren uit de musicalwereld, zaten niet bij de pakken neer en maakten Zonder jou, een duovoorstelling die precies begint op het moment dat Hello Dolly! stopte. Het tweetal neemt het ­publiek mee op een muzikale reis door de tijd waarop alles ­mogelijk is.

t/m 4 oktober, €27,50, DeLaMar Theater

Arnon Grunberg, Na het nee Beeld Merlijn Doomernik
Arnon Grunberg, Na het neeBeeld Merlijn Doomernik

Theater: Arnon Grunberg e.a., Na het nee

Schrijver Arnon Grunberg presenteert een avond in Carré op basis van de door hem samengestelde bundel Bij ons in Auschwitz. Ester Naomi Perquin, George Tobal, Fadua El Akchaoui en Elsie de Brauw lezen getuigenissen en Marc Pantus, Maarten Hillenius, Flip Noorman en Jorn ten Hoopen maken muziek.

9 september, €40, Carré

Film: Persona

Voorlopig laatste kans om op groot doek te genieten van wat volgens de vermaarde, in 2004 overleden Amerikaanse filmcriticus Susan Sontag ‘de beste film ooit gemaakt’ is. De Zweedse ‘auteur der auteurs’ Ingmar Bergman maakte de film, die draait om de identiteitsverwarring tussen een actrice en een jongere verpleegster, in 1966 op de toppen van zijn kunnen.

Te zien in: De Uitkijk, zondag 13.15 uur

Film: Paradise Drifters

Het langverwachte speelfilmdebuut van Mees Peijnenburg is een even rauw als levenslustig portret van drie straatjongeren die alles­behalve doelgericht afreizen van hun kansloze bestaan hier naar de gewelddadige buitenwijken van Marseille.

Te zien in: City, ­Eye, Filmhallen, Het ­Ketelhuis, Studio/K, Tuschinski

Film: Waterworld

Ook als flop kan een film de geschiedenisboeken in gaan, als je dan maar gróóts ten onder gaat. En dat deed Waterworld in 1995. Regisseur Kevin Reynolds en hoofdrolspeler/producent Kevin Costner leverden met hun visioen van een waterapocalyps de duurste film ooit af. Het geplande budget van 100 miljoen dollar liep op tot dik 172 miljoen. Tijdens de ­afwerking werd het ruzie; regisseur Reynolds sprong overboord en liet het hozen aan Costner. Al die ellende is aan de film af te zien. Toch loont het de moeite om hem nog eens te zien, als slotakkoord van het Imagine Film Festival (dit weekend in Kriterion). Vanwege de mismoedige toekomstvoorspelling én Costners verwaterde kop.

Te zien in: Kriterion, zondag 21.30 uur

Meer over