Agenda

Uit-agenda voor deze week: The Sound of Music en de omstreden koets van Wilhelmina

Het Parool

Muziek

Grachtenfestival: Mo van der Does Quartet

De jonge altsaxofonist Mo van der Does vormde met drie vrienden het Mo van der Does Quartet. Ze brachten in 2019 samen het album Common Myths uit, met warmbloedige, lekker lome jazz. Modern, maar met oog voor traditie. Tijdens het Grachtenfestival krijgt het viertal twee keer een podium.
Zaterdag, 15.00 uur, Boerkok ­(Lelystad), €5; maandag, 16.00 uur, Carré, €18,50

Musical: The Sound of Music

‘De ster van de avond, vooral dankzij de bloedstollende uitvoering van Bergen of dalen (de Nederlandse versie van Climb Ev’ry Mountain),’ schreef deze krant over Francis van Broekhuizen in haar rol van moeder-overste in The Sound of Music. De voorstelling ging in ­première in Scheveningen, maar is inmiddels in Carré aangekomen. De musical, een meesterwerk van Rodgers en Hammerstein uit 1959, is dit keer gechoreografeerd door Stanley Burleson. Nandi van Beurden, winnares van de tv-zoektocht, speelt Maria.
T/m 5 september, Carré, vanaf €46,50

Klassiek: Lucas & Arthur Jussen

De broers Lucas en Arthur Jussen brachten dit jaar een album uit met louter Russische meesters. Daarvan spelen de twee zondag Rachmaninovs Tweede suite. De broers, die ook een pianoduel aankondigen, spelen verder werk van Mozart en Schubert.
Zondag, 17.00 en 19.15 uur, ­Concertgebouw, €45

Theater

Opera: Va Pensiero

Een bijzondere opera van Museum Van Loon en World Opera Lab, met de Eufraat in de hoofdrol. Aan de oevers van deze rivier is er veel geschiedenis geschreven. Zo ontstonden er de eerste beschavingen, en werd het gebied een domein voor religieuze en spirituele ideeën. Maar het Eufraatgebied is ook rijk aan muzikale culturen. De opera is dan ook gevuld met traditionele muziek uit Syrië, Irak en Turkije, met de klanken van makam-zang, de saz en ud. Er is een link met het museum. Vanaf de jaren zeventig zijn er stuwdammen in de rivier geplaatst, waardoor die is gaan opdrogen. Archeologen, onder wie oprichter Maurits van Loon, hebben de handen ineen geslagen om het erfgoed te redden.
Museum Van Loon, 14 t/m 20 augustus

Show: Hans Klok & Friends

De bekendste illusionist van Nederland en ver daarbuiten strijkt dit weekend neer in Zaandam. Hij heeft wegens corona Las Vegas moeten vervangen voor deze Noord-Hollandse stad, geluk bij ongeluk dus. De show heeft iets weg van een circus. In Kloks theatertent bij de Burcht worden klassieke trucs afgewisseld met laserstralen, rijdende motoren, lucht­acrobatiek en een beetje humor. Anderhalf uur lang vermaak van hoog productioneel niveau. Twee uur voor aanvang zijn gasten al welkom voor een hapje en drankje.
De Burcht, Zaandam, 14 en 15 augustus

Film

Magnus von Horn: Sweat

Het leven van een fitnessinfluencer gaat niet over rozen, toont deze als thriller vermomde Poolse karakterstudie. In een onbewaakt ogenblik plaatst de op het eerste gezicht zeer succesvolle Sylwia een video waarin ze iets te openhartig haar eenzaamheid benoemt. Het maakt haar een instant medialieveling, maar schrikt de sponsors af. En dan krijgt ze ook nog een stalker.
Te zien in: De Filmhallen, Pathé, Het ­Ketelhuis, Studio/K en via Picl.nl

Noah Hutton: Lapsis

Kwantum­computers zijn de volgende revolutie en dus moeten eindeloze kilo­meters kabels worden gelegd. Ray gaat als kabelaar aan de slag in deze slimme scifi-satire op digitale goudkoorts en de uitbuiting van de gig-economie.
Te zien in: De Balie, De Filmhallen en via Picl.nl

Mathieu Kassovitz: La Haine

De rerelease van deze moderne klassieker stond eigenlijk vorig jaar gepland, ter ere van de 25ste verjaardag van de film; het werd vanwege corona een jaartje later. La Haine (‘De haat’) heeft in die decennia niets aan urgentie en actualiteit ingeboet. We volgen een dag uit het leven van drie vrienden in een Parijse banlieu, een kruitvat waar raciale spanningen worden verergerd door de harde aanpak van de politie. De boel gaat op scherp als tiener Vinz een politiepistool vindt. La Haine is een zeldzaamheid: een film met directe maatschappelijke invloed. Hij werd tot in het Franse parlement vertoond en zette zijn onderwerp stevig op de kaart.
Te zien in: Kriterion, Lab111, Eye Filmmuseum, Pathé Tuschinski, Rialto

Expo

Jan Jansen, Museum JAN. Beeld
Jan Jansen, Museum JAN.

Museum JAN: Op de leest van Jan Jansen

Jan Jansen is zonder concurrentie de beroemdste schoenontwerper van Nederland. Al meer dan zestig jaar maakt hij extravagante, kleurrijke ontwerpen, waarvan er flink wat een iconische status hebben ­bereikt. Ter ere van zijn tachtigste verjaardag is er een tentoonstelling samengesteld over zijn oeuvre, in combinatie met werk van onder anderen couturier Ronald van der Kemp, aanstormend modetalent Lisa Konno en productontwerpers Lex Pott en Mae Engelgeer.
T/m 28 augustus in Museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen

Amsterdam Museum: De Gouden Koets

Er is een hoop te doen geweest om de Gouden Koets. Op het rijtuig dat koningin Wilhelmina in 1898 cadeau kreeg van de Amsterdamse bevolking zijn koloniale afbeeldingen te zien die nu niet meer door de beugel kunnen. Na vijf jaar restauratie is de koets te zien op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Niet als pronkstuk, maar als aanleiding voor verhalen over heden en verleden.
T/m 27 februari in Amsterdam Museum, Kalverstraat 92

Evelyn Taocheng Wang: Het bloemblaadje….

De tentoonstellingstitel verwijst naar ‘Het bloemblaadje, dat tijdens het ochtendkrieken was gevallen, paktte ik op in de avondschemering.’ Die spelfout in het citaat van de Chinese schrijver Lu Xun (1881-1936) is opzettelijk. De vertaler is kunstenaar Evelyn Taocheng Wang, die sinds 2019 de Nederlandse nationaliteit bezit. Onze cultuur – van Mondriaan tot oliebollen – speelt een belangrijke rol in haar nieuwe werk.
T/m 22 augustus in de Hermitage

De Nieuwe Kerk: Robuche x North Face #3

Bij broedplaats ISO was het motto tijdens de lockdowns: als mensen niet naar binnen mogen, brengen wij de kunst wel naar buiten, in de vorm van een groot geveldoek. Als derde in de serie is nu de vrije hand gegeven aan Lou Buche en Javier Rodríguez, samen ‘Robuche’. Hun werk kan worden gekenschetst als radicale collage, waarin digitaal en analoog bronmateriaal door de ­gehaktmolen gaat. Het resultaat oogt soms karikaturaal en soms een tikje vuig, maar de lol spat er altijd vanaf.
T/m 3 oktober op de gevel van ISO, Isolatorweg 17

null Beeld het HEM
Beeld het HEM

Het HEM: Chapter 4OUR: Abundance

Overvloed is het onderwerp van deze tentoonstelling, of beter gezegd: het overvloedsdenken. Het tegendeel dus van de nadruk op schaarste die in de huidige wereld aanzet tot concurrentie, uitsluiting en misbruik.
T/m 1 november in het HEM, Warmperserij 1, Zaandam

Kind

Junior Grachtenfestival: Vreemde streken

Het is weer tijd voor het Junior Grachtenfestival, een reeks con­certen voor kinderen tot 12 jaar. In parken, op pleinen en in concertzalen vind je programma’s voor de allerkleinsten, zoals babyconcerten en muziektheatervoorstellingen. Vreemde streken (vanaf 6 jaar), een productie van Oorkaan, is een concert waarin de muzikanten van de klassieke strijkformatie Trio Diamanda het publiek meenemen op een muzikale reis langs de Goldbergvariaties van Bach, de hedendaagse composities van Garth Knox en de energieke melodieën uit de Ierse folktradities.
Zaterdag om 11.00 en 13.00 uur, vanaf €5, P60, grachtenfestival.nl

Workshop: Maak je eigen tegel

In Museum Het Schip worden tot en met 22 augustus allerlei kinderworkshops gegeven in samenwerking met de gemeente. Zo kunnen kinderen komende donderdag na een korte rondleiding hun eigen Amsterdamse School-­muurtegel maken. Die wordt na afloop af­gebakken en kan na twee weken worden opgehaald. Het programma duurt twee uur en is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun familie.Donderdag, Museum Het Schip, €8,75, hetschip.nl

Meer over