Redactioneel

U leest het goed: een hele PS van de Week gewijd aan het Gooi

Judith Zilversmit
Judith Zilversmit. Beeld Linda Stulic
Judith Zilversmit.Beeld Linda Stulic

Het gebeurt niet vaak dat we een special maken die niet over Amsterdam gaat. Toch had ik het idee voor een nummer ter ere van het Gooi al geruime tijd in mijn hoofd. U leest het goed: een hele PS van de Week gewijd aan het Gooi. Immers: al honderden jaren verhuizen Amsterdammers die kant op. Maar de special is ook gemaakt omdat het Gooi soms in Amsterdam lijkt te infiltreren; door de hoge huizenprijzen wemelt het in de stad van mannen en vrouwen die de indruk wekken ooit te hebben meegedaan aan Kinderen voor Kinderen.

Amsterdam en het Gooi zijn al eeuwen met elkaar verbonden. ’s-Graveland en Hilversum waren een buitenplaats voor rijke Amsterdammers. Toch is er ook nog een kloof tussen de hoofdstad en ‘de Gooise matras’. Wij, in de stad, vinden die bossen en dorpen al snel saai, terwijl Amsterdam door de Gooiers wordt gezien als een plek die na een avondje boemelen of een dag werken via de A1 zo snel mogelijk weer moet worden verlaten.

Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, noemt die tweestrijd achterhaald (‘voor buitenlanders is het om de hoek van Schiphol’). Een dagje rondkijken in Laren leerde ons ook dat achter de Lamborghini’s een andere wereld schuilgaat. “Dat patserige is alleen de buitenkant die buitenstaanders zien.”

Ook duiken we in de mode van het Gooi. Waar komt die rode broek vandaan? Leuke theorie: dragers van ‘kekke’ broeken hebben hun schaapjes op het droge en daardoor de ruimte in het hoofd iets ‘geks’ aan te trekken.

Hoe dan ook: ik hoop dat uw interesse is gewekt. Het is per slot van rekening maar een halfuurtje reizen.

Judith Zilversmit

Meer over