Tip

Tweede deel Rotterdams filmfestival opent met romantisch drama uit Zweden

Het tweede deel van de 50ste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) gaat woensdag 2 juni van start met The World to Come van de Noorse filmmaker en actrice Mona Fastvold.

Het Parool
null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Het romantische drama gaat over een verboden liefde tussen twee vrouwen in de staat New York halverwege de negentiende eeuw; de hoofdrollen worden gespeeld door Katherine Waterston en Vanessa Kirby. De animatiefilm Poupelle of Chimney Town van Hirota Yusuke is op zondag 6 juni de afsluiter van het festival.

Onder de noemer IFFR Classics worden vier iconische titels uit de geschiedenis van het festival vertoond, zowel on demand online als in de bioscopen: Sweetie van Jane Campion, Night on Earth van Jim Jarmusch, Caro Diario van Nanni Moretti en Battle Royale van Fukasaku Kinji. De Indiase filmmaker Pallavi Paul houdt de Freedom Lecture. Haar korte film The Blind Rabbit, over buitensporig politiegeweld in Delhi, wordt ook vertoond op het festival.

“Ik ben trots op het programma van het afsluitende hoofdstuk van onze jubileumeditie,” aldus festivaldirecteur Vanja Kaludjercic. “We bieden een rijk en gevarieerd programma met meer dan 139 speelfilms, korte en middellange films en tal van VR-projecten, lezingen en meer. Van de herontdekking van arthouseklassiekers om de geschiedenis van IFFR te vieren, tot een vernieuwende futuristische tv-serie die de wetten van het genre herschrijft. En dat alles met de energie en bezieling die je van IFFR gewend bent, en uiteraard met inachtneming van de laatste coronamaatregelen. We staan te popelen om van start te gaan en ons vijftigjarig jubileum te vieren met het publiek, thuis én in bioscopen in Rotterdam.”

Het volledige filmprogramma is online toegankelijk voor publiek in heel Nederland. Fysieke vertoningen vinden plaats in een aantal Rotterdamse bioscopen, met een gelimiteerde capaciteit en toegangsregels als gevolg van de maatregelen rond Covid-19. De kaartverkoop gaat van start op 21 mei, 20.00 uur.

Meer over