Recensie

Tragikomedie Glazen Speelgoed mist zwaarte (***)

Het eerste deel van Glazen Speelgoed is ergerlijk oppervlakkig. Het contrast tussen dat en de intimiteit van het tweede is de kracht van de voorstelling.

Simon van den Berg
null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

De eerste helft van Glazen Speelgoed lijkt een sitcom: amusante grappen in een luchtig neurotische gezinssituatie. Moeder is een albedil die haar volwassen zoon Tom zegt hoe hij zijn eten moet kauwen en zijn koffie moet drinken. Personages worden teruggebracht tot één eigenschap.

Tom heeft een geestdodend baantje in een magazijn om het gezin te onderhouden, maar in het geheim is hij dichter, die hoopt te ontsnappen aan de leegheid van zijn bestaan. Zijn zus Laura (Hélène Devos) is een geval apart: ze is mank en stilletjes en het grootste deel van de tijd ligt ze op een kussen of poetst ze haar verzameling glazen speelgoeddieren.

Onverbiddelijke klassieker
Glazen Speelgoed is een gastregie van de jonge Amerikaanse regisseur Sam Gold bij Toneelgroep Amsterdam. Hij maakt van Tennessee Williams' autobiografische stuk - een onverbiddelijke klassieker in de VS, maar hier al een tijd niet meer gespeeld - een directe, goed uitgevoerde, maar vrij zijige tragikomedie.

Vooral het eerste deel is ergerlijk oppervlakkig. Onderhoudend is het wel hoor. Chris Nietvelt maakt van de gesmoorde southern belle een geestige act, altijd bezigjes, te veel pratend en vast voor veel mensen zeer herkenbaar. De kwikzilveren stijl van Eelco Smits als Tom is intrigerend. Razendsnel schakelt hij van de geserreerde blik van de verteller naar razende zenuwen en frustratie en dan weer berusting.

Constrast is de kracht
Aardig allemaal, maar wat staat hier nu precies op het spel? Er komt schot in de zaak als vriend Jim (een soepele Harm Duco Schut) komt eten. Halverwege de maaltijd valt de stroom uit en de scènes die volgen worden gespeeld bij kaarslicht. Het perspectief kantelt daardoor van de ruziënde moeder en zoon naar de dochter. Met een mooie decortruc zonderen Laura en Jim zich af en zij laat hem haar glazen menagerie zien. Devos speelt erg mooi het door de mannelijke aandacht uit haar schulp kruipende meisje.

Het contrast tussen het gekibbel van het eerste deel en de intimiteit van het tweede is de kracht van de voorstelling. Dat de opbloeiende dromen worden gefnuikt is onafwendbaar, maar wel aandoenlijk, en aan het eind is het commentaar van moeder niet meer grappig maar pijnlijk. Toch ontbeert Glazen Speelgoed zwaarte.

Ongeloofwaardig
Het stuk doet ouderwets aan met de sterke gezagsverhouding tussen ouders en kinderen. De gestileerd nostalgische vormgeving, met draaischijftelefoons, typemachines en liedjes uit de jaren dertig, benadrukt dat. Maar dat de gebeurtenissen aan het eind zo heftig zijn dat Tom zich gedwongen ziet te vertrekken is ongeloofwaardig.

Het korte moment van geluk dat Laura vindt is voor sommige mensen genoeg, maar niet voor haar. Hetzelfde geldt voor deze voorstelling.

Meer over