Aldus

Track & trace-tool om ic-bedden te kunnen lokaliseren

Een track & trace-tool om te zorgen dat het aantal besmettingen niet uitbreidt. Directeur Sonja Meijerink (49) van IT-aanbieder Typeqast legt uit.

Noor Lagendijk
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Hoe werkt de Smart Healthcare ­Platform-tool voor ziekenhuizen?

“Er bestaat zoiets als een bluetooth-chip, ongeveer zo groot als een euro. Die kun je op alles plakken wat je maar kunt verzinnen. De chip geeft onafgebroken zijn locatie door aan wifipunten in het ziekenhuis. Het ­platform draait al in Belgische ­ziekenhuizen, maar vooral om ­spullen te lokaliseren.”

En nu moet deze chip juist ziekenhuisbedden lokaliseren?

“We hebben het platform razendsnel aangepast om bedden op de ic te kunnen tracken en tracen, net als het in- en uitgaande personeel. Normaal gesproken krijg je dan te maken met de nieuwe privacywet. Vanwege de noodsituatie valt dat bezwaar weg. De tags moeten voorkomen dat besmetting zich verder uitbreidt, door een fysiek bed of persoon die op de ic is geweest te volgen.”

Een taak voor de overheid, toch?

“Dat gebeurt niet. Ze tellen de ic-bedden op basis van wat een ziekenhuis doorgeeft aan capaciteit, maar het werkelijke bed waarin een patiënt ligt wordt niet gevolgd. Dat doen wij dus wel.”

Er hangt wel een prijskaartje aan.

“De bluetooth-chips bieden we tegen de kostprijs aan en de wifipunten zijn al in een ziekenhuis. Het draaien van het platform doen we de komende maanden gratis. Ziekenhuizen die zich melden, hoeven nu alleen aansluitkosten – 5000 euro – te betalen.”

Staan ziekenhuizen te springen?

“Ziekenhuizen zitten tot over hun oren in de dagelijkse misère, dus is er weinig ruimte voor nieuwe dingen. Momenteel zijn wij bezig om het Martini Ziekenhuis aan te sluiten; als eerste in Nederland. Ziekenhuizen moeten zelf de knoop doorhakken.”

Meer over