PlusRecept van de dag

Tofoe met zout en peper: een eigen draai aan de mainland-variant

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin. Vandaag: tofoe met zout en peper.

Fow Pyng Hu
Fow Pyng Hu Beeld Jakob van Vliet
Fow Pyng HuBeeld Jakob van Vliet

Ik kreeg afgelopen week een telefoontje uit ­Taipei. Het was mijn filmmaker-vriend, die ik al eerder noemde in mijn column over de kippensoep. Sinds kort woont hij in Taipei, met zijn ­Taiwanese vriendin. Ze zijn een bar begonnen in een kunstgalerie. Dat begon veelbelovend, maar de timing is nu helemaal niet handig.

Tien jaar geleden assisteerde ik hem bij een speelfilm die hij in Taiwan draaide. Het land sprak tot de verbeelding van ons allebei. Niet alleen komen onze favoriete ­cineasten ervandaan, ook vloeien in Taiwan Japanse, Zuid-Chinese, Amerikaanse en inheemse culturen prachtig door elkaar. Ook de levendige eetcultuur op een avondmarkt was een weerspiegeling van dat verleden. Die periode was voor mij vooral veel eten, en daarna filmen, of soms allebei tegelijkertijd. Een sublieme combinatie!

Onze Taiwanese producent nam ons een keer mee naar een restaurant van een regisseur. Deze kookte daar zijn ­favoriete gerechten. Geen gerechten uit een kookboek, maar een verzameling van zijn herinneringen. Je proefde wellicht de streek waarin hij opgroeide en de aandacht waarmee zijn moeder vroeger voor hem kookte. De avond sloten we af in het sfeervolle Café Lumière, gerund door Hou Hsiao-Hsien, een van onze grootste idolen.

Ik hoop dat die bar van mijn vriend zich door de crisis heen slaat, niet alleen voor de extra inkomsten, maar omdat het gewoon past bij ons romantische ideaalbeeld van het leven. Een tent reflecteert net als een film de ideeën en emoties waarmee je rondloopt. De gasten vertellen we via de drank, het eten en de sfeer onze andere verhalen.

Toen had ik het nog niet door, maar in Taiwan kwam het allemaal samen, cinema en eten. Je hoeft niet per se te kiezen, je kunt ze ook allebei doen.

Tofoe met zout en peper

Ingrediënten
1 blok stevige tofoe (geen silken tofoe)
3 el maiszetmeel
2 teentjes knoflook, fijngesneden
½ ui, fijngesneden
½ verse chilipeper, fijngesneden
2 takjes basilicum

Meng de volgende kruidenmix:
1 tl witte peper
½ tl 5 spice powder
1 tl zout
½ tl kerriepoeder

Bereiding
Zout-en-pepergerechten komen eigenlijk uit de Chinese provincie Sichuan. In Taiwan wordt er Chinees uit allerlei streken gekookt, mede door Chinese immigranten uit verschillende uithoeken. Veel gerechten hebben een eigen draai gekregen, waardoor ze iets afwijken van de ‘mainland’-variant.

Doe het blok tofoe in een bak en zet er 30 min. iets zwaars op, zoals een pannetje water. Dit drukt overtollig vocht uit de ­tofoe. Snijd de tofoe daarna in blokjes van zo’n 3 cm en dep ze droog. Haal ze door het maiszetmeel tot ze goed bedekt zijn. Bak ze krokant in een koekenpan met een flinke laag olie. Leg ze vervolgens apart op een schaal met wat keukenpapier eronder. Bak de knoflook en ui met een scheutje olie, ze mogen bruin worden, maar niet aanbranden. Voeg de chilipeper toe. Nog even bakken en dan de helft van de kruidenmix toevoegen. Doe de tofoe erbij en roer alles goed om. Voeg de blaadjes basilicum toe en strooi de rest van de kruidenmix eroverheen.

Meer over